Wijzigingen: basisverzekering in 2025

De regering bepaalt elk jaar wat er wel en niet in de basisverzekering zit. Wat er in 2025 wijzigt, hebben we voor je op een rij gezet.

Goed om te weten

Het verplicht eigen risico blijft ook in 2025 € 385,- per jaar. Kijk wat het eigen risico precies inhoudt en wanneer je dit betaalt.

  • Fysiotherapie of oefentherapie bij COPD

    Heb je COPD (stadium 2 of hoger) en krijg je hiervoor fysiotherapie- of oefentherapie als behandeling?

    Vanaf 2025 krijg je vanuit de basisverzekering een vergoeding voor het aantal behandelingen dat je nodig hebt. Dit betekent dat de huidige vergoeding op basis van de klasse-indeling (klasse B1, B2, C en D) komt te vervallen. Je kunt terecht bij een therapeut die is aangesloten bij het Chronisch Zorgnet met specialisatie longaandoeningen.

    Let op

    In de wijzigingskaart stond ten onrechte dat je 75% van de kosten vergoed krijgt wanneer je naar een niet gecontracteerde fysio- of oefentherapeut gaat. Ga je naar een therapeut die is aangesloten bij het Chronisch Zorgnet met specialisatie longaandoeningen maar die geen contract heeft met OHRA dan vergoeden wij de rekening volledig. Een enkele keer krijgen wij een rekening van een zorgverlener die onredelijk hoog is. De wet bepaalt dat wij deze rekening niet mogen vergoeden. Gelukkig komt dit bijna nooit voor.

    Lees meer over de vergoeding van fysiotherapie en oefentherapie.

  • Fysiotherapie bij reumatoïde artritis

    Heb je reumatoïde artritis en daarvoor gepersonaliseerde fysiotherapie nodig?

    Vanaf 2025 worden deze kosten volledig vergoed vanuit de basisverzekering als je 18 jaar of ouder bent. Je hebt hiervoor wel een verwijzing nodig van de reumatoloog.Lees meer over de vergoeding van fysiotherapie en oefentherapie.

  • Aanpassing incassomoment

    Betaal jij je premie via een automatische incasso? Dan verandert in de loop van 2025 het standaard moment waarop wij je premie afschrijven: dit wordt dan de laatste week van de voorgaande maand. Mogelijk heb jij via Mijn OHRA Zorgverzekering zelf jouw incassomoment gekozen. In dat geval verandert er niets voor jou. Zodra het incassomoment wordt aangepast, sturen we je hierover natuurlijk op tijd meer informatie.

  • Voorwaardelijke herstelzorg COVID wordt verlengd

    De voorlopige toelating van multidisciplinaire paramedische COVID-herstelzorg is gestopt per 1 juli 2024.Dit is een besluit van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS): deze zorg voldoet niet aan de Stand van Wetenschap en Praktijk. Er geldt wel een overgangsperiode tot en met 31 december 2024 als je vóór 1 juli bent begonnen met een COVID-herstelzorgtraject. In dit geval blijven wij tot en met 31 december 2024 deze zorg vergoeden zoals je gewend bent.

    Ben je vanaf 1 juli 2024 begonnen met een COVID-herstelzorgtraject dan gelden de reguliere vergoedingen:

  • Verkennend gesprek Geestelijke Gezondheidszorg

    Voor mensen met psychische klachten met ook andere problemen zoals eenzaamheid of schulden, is er een zogenaamd ‘verkennend gesprek’. Dit gesprek wordt ingezet als niet duidelijk is hoe de psychische klachten het beste aangepakt kunnen worden. Dit helpt de huisarts om snel experts en deskundigen in te schakelen, waardoor de hulpverlening sneller op gang komt. Vanaf 2025 vergoedt de basisverzekering dit gesprek. Lees meer.

  • Uitleg en advies over zwangerschapsonderzoeken

    Als je zwanger bent, heb je vaak een gesprek met je huisarts, gynaecoloog of verloskundige voor advies en uitleg over de zwangerschapsonderzoeken. Ook na een onderzoek heb je een gesprek. Vanaf 2025 vergoedt de overheid deze gesprekken. Je betaalt hier niets voor. Vanaf dat moment krijg je dit niet meer vergoed vanuit de basisverzekering.

  • Geriatrische revalidatiezorg (zorg voor kwetsbare ouderen)

    Geriatrische zorg zorgt ervoor dat kwetsbare ouderen weer deel kunnen nemen aan de maatschappij. Vanaf 2025 is géén (ziekenhuis)opname meer nodig voorafgaand aan geriatrische revalidatiezorg. Goed om te weten: je hebt een verwijzing nodig van je huisarts, medisch specialist, arts verstandelijk gehandicapten, verpleegkundig specialist of physician assistant. Lees meer.

  • Valpreventie

    Loop je een groot risico op vallen en heb je bijkomende lichamelijke of psychische problemen? Dan kom je in aanmerking voor valpreventie. Vanaf 2025 heeft de overheid strikte voorwaarden opgesteld waar zorgverleners voor valpreventie aan moeten voldoen en welke zorgverleners landelijk erkend zijn. Wil je gebruik maken van valpreventie? Dan heb je een verwijzing van je huisarts of van de praktijkondersteuner huisarts (POH) nodig. Met een valrisicobeoordeling wordt vastgesteld of het trainingsprogramma medisch noodzakelijk is. Lees meer over valpreventie en bij elke zorgverleners je terecht kunt.

  • Programma voor kinderen met overgewicht en obesitas

    Kinderen met overgewicht en obesitas kunnen gebruik maken van een speciaal programma over voeding, eetgewoontes en bewegen. De basisverzekering vergoedt dit. Vanaf 2025 heeft de overheid strikte voorwaarden opgesteld waar zorgverleners voor dit programma aan moeten voldoen en welke programma’s landelijk erkend zijn. Voor dit programma is een verwijzing van je huisarts, kinderarts, jeugdverpleegkundige of jeugdarts nodig. Er geldt geen eigen risico. Lees meer over dit programma en kijk bij welke zorgverleners je terecht kunt.

  • Mondzorg onder de 18 jaar

    Vanaf 2025 is voor kinderen onder de 18 jaar voor de volgende mondzorgbehandelingen een akkoordverklaring nodig:

    • bij meer dan 2 fluoridebehandelingen per jaar per kaak
    • bij het vullen van meer dan 6 tanden en/of kiezen per jaar
    • bij meer dan 1 uur preventieve voorlichting per jaar
    • bij meer dan 30 minuten gebitsreiniging per jaar
    • het sealen van meer dan 4 kiezen per jaar
    • herhaalbehandeling sealen van dezelfde kies binnen 3 jaar

    De tandarts vraagt deze verklaring aan. Dit hoef je dus niet zelf te doen. Lees er meer over. Daar zie je ook de zogenaamde prestatiecodes waar het om gaat.

  • Het medicijn codeïne

    Het medicijn codeïne krijg je per 2025 alleen nog vergoed voor de behandeling van ernstige, langdurige diarree. Gebruik je of krijg je dit medicijn voor de behandeling van droge hoest, pijn of acute diarree dan krijg je hiervoor vanaf 1 januari 2025 geen vergoeding meer. Lees meer over de vergoeding van medicijnen.

Past je zorgverzekering nog bij jou?

Het is goed om je zorgbehoefte voor het komende jaar even onder de loep te houden. Misschien verandert er weinig, misschien wat meer. Veel van onze klanten vinden het lastig om in te schatten welke zorg ze in de nabije toekomst nodig gaan hebben. En dus hoe hun zorgpakket er volgend jaar uit zou moeten zien. We helpen je daar graag mee. Kijk waar je rekening mee kunt houden als jij je zorgpakket voor volgend jaar bepaalt.

Check je zorgbehoefte

Heb je nog vragen?

Dan helpen we je natuurlijk graag verder. We hebben een aantal veelgestelde vragen voor jou op een rij gezet. Weten wat OHRA vergoedt? Bekijk onze Vergoedingenwijzer.