Zorgverzekering 2025
De OHRA Zorgverzekering is een combinatiepolis. Dat betekent: veel vrijheid én zekerheid! Naar de specialistische kliniek waar je het snelst geholpen wordt bijvoorbeeld. Of kies voor het ziekenhuis bij jou in de buurt. Je krijgt de rekening in de meeste gevallen volledig vergoed. Alleen voor geestelijke gezondheidszorg (GGZ) en wijkverpleging betaal je een deel zelf, als je naar een niet gecontracteerde zorgverlener gaat.
Veelgestelde vragen over onze zorgverzekering
-
Waarom verschillen de prijzen van de verschillende combinatiepolissen?
De ene combinatiepolis is de andere niet. Bij iedere zorgverzekeraar is de combinatiepolis anders. En de verschillen kunnen groot zijn. Onze combinatiepolis biedt op bijna alle zorgsoorten vrije keuze, terwijl er ook combinatiepolissen zijn die maar op een paar zorgsoorten vrije keuze bieden. Dit verschil zie je ook vaak terug in de premie. In de polisvoorwaarden van de zorgverzekering vind je voor welk type zorg de vrije zorgkeuze geldt en voor welk type zorg je alleen de volledige vergoeding krijgt als de zorg en de behandeling gecontracteerd zijn. Goed opletten dus!
Let ook op het volgende: óók het vergoedingspercentage voor de zorgonderdelen waar je minder keuzevrijheid hebt, kan per combinatiepolis verschillen. Met onze combinatiepolis kies je zelf je zorgverlener. Bijvoorbeeld je arts, fysio of ziekenhuis. We betalen de rekening in de meeste gevallen volledig. Een enkele keer krijgen wij een rekening van een zorgverlener die onredelijk hoog is. De wet bepaalt dat wij deze rekening niet mogen vergoeden. Gelukkig komt dit bijna nooit voor.2 uitzonderingen voor GGZ en wijkverpleging
Ook zijn er 2 uitzonderingen. Maak je gebruik van een niet-gecontracteerde zorgverlener binnen geestelijke gezondheidszorg (GGZ) en wijkverpleging (thuiszorg)? Dan wordt 75% van de rekening betaald, waarbij rekening wordt gehouden met het maximum tarief. De rest betaal je zelf. Dit kan bij andere zorgverzekeraars heel anders zijn en krijg je bijvoorbeeld maar 50% vergoed. Prijs zegt dus niet alles. Meer weten? Hier lees je meer.
-
Ik wil overstappen naar OHRA. Hoe werkt dat?
Stap je uiterlijk 31 december over naar OHRA? Dan hoef je je huidige zorgverzekering niet zelf op te zeggen. OHRA regelt dit voor je!
Weet je nog niet wie je nieuwe zorgverzekeraar wordt, maar wil je wel overstappen? Dan moet je zelf je zorgverzekering opzeggen voor 1 januari. Je kan dan nog tot uiterlijk 1 februari je zorgverzekering bij een andere zorgverzekeraar afsluiten. Doe dit wel op tijd, anders kan dit vervelende problemen opleveren.
Wil je meer weten? Bekijk dan alle ins en outs.
-
Mag ik zelf mijn zorgverlener kiezen? Contract of geen contract?
Met de OHRA Zorgverzekering heb je een combinatiepolis. Dit betekent dat je zelf je fysio, ziekenhuis of specialistische kliniek kiest en de rekening in de meeste gevallen vergoed wordt. Een enkele keer krijgen wij een rekening van een zorgverlener die onredelijk hoog is. De wet bepaalt dat wij deze rekening niet mogen vergoeden. Gelukkig komt dit bijna nooit voor.
Er zijn 2 uitzonderingen die afwijken van de 100% vergoeding:
- Maak je gebruik van een niet gecontracteerde zorgverlener binnen geestelijke gezondheidszorg (GGZ)? Dan betalen wij 75% van de rekening waarbij wij rekening houden met het maximum tarief. De rest betaal je zelf
- Maak je gebruik van een niet gecontracteerde zorgverlener binnen wijkverpleging (thuiszorg)? Dan betalen wij 75% van de rekening betaald waarbij wij rekening houden met het maximum tarief. De rest betaal je zelf
Zoek je een zorgverlener bij jou in de buurt? Check dan onze Zorgvinder. Hier zie je ook direct of wij een contract hebben met een zorgverlener.
Bij OHRA gaat keuzevrijheid nog een stap verder
Bij OHRA draait keuzevrijheid niet alleen om het kiezen van je zorgverlener. Wij gaan nog een stap verder. Kijk hoeveel keuzevrijheid je hebt met de zorgverzekering van OHRA.
-
Wat zijn de vergoedingen die ik krijg bij een OHRA Zorgverzekering (bijv. voor fysiotherapie of orthodontie)?
In onze vergoedingenwijzer zie je precies op welke vergoedingen je recht hebt met jouw OHRA Zorgverzekering. Je vindt er ook vergoedingen van onze aanvullende verzekeringen en tandartsverzekeringen. Bijvoorbeeld de vergoeding voor fysiotherapie of orthodontie. Je leest er welke mogelijke voorwaarden van toepassing zijn. Of er een eigen risico of eigen bijdrage geldt, bij welke zorgverleners je terecht kunt en of je vooraf toestemming van ons nodig hebt.
Handig! Check de stand van je maximale vergoedingen
In Mijn OHRA Zorgverzekering kun je de stand van je maximale vergoedingen bekijken. Zo zie je dus ook direct welke vergoedingen je de rest van het jaar nog hebt.
-
Kan ik mijn eigen risico gespreid betalen?
Wij kunnen ons voorstellen dat je het verplicht eigen risico liever niet in één keer betaalt. Daarom is het bij OHRA geen enkel probleem om dit in 10 maandelijkse, gelijke termijnen te betalen. Bekijk alle details.
Goed om te weten: geef het uiterlijk 1 februari aan ons door als je je eigen risico in termijnen wilt betalen. Heb je een vrijwillig eigen risico? Dan kun je je eigen risico helaas niet in termijnen betalen.
-
Kan ik mijn premie verlagen of mijn kosten spreiden?
Bijvoorbeeld door mijn premie per jaar te betalen, mijn eigen risico te verhogen/gespreid te betalen of via een collectieve zorgverzekering?
OHRA biedt verschillende manieren om te besparen op je premie of om je kosten te spreiden. Kies bijvoorbeeld voor premiekorting op je basisverzekering bij jaarbetaling. Of profiteer van korting op je premie door het verplichte eigen risico vrijwillig te verhogen. Of kies voor het gespreid vooruitbetalen van je verplicht eigen risico. Lees meer over deze mogelijkheden.
Misschien kun jij je collectief verzekeren
Wij hebben met verschillende werkgevers en organisaties collectieve afspraken gemaakt. Dit betekent dat jij als werknemer, lid of klant profiteert van collectieve meerwaarde bij je OHRA Zorgverzekering. Zoals onder andere korting op verschillende aanvullende verzekeringen. Mogelijk kun jij je ook collectief verzekeren via je werkgever of ledenorganisatie.
Let op
Gebruik maken van mogelijkheden om je premie te verlagen of je kosten te spreiden? Of om over te stappen naar een collectieve zorgverzekering? Regel het uiterlijk 31 december.
-
Ik ben al klant. Hoe geef ik een wijziging door?
Je kunt heel makkelijk wijzigingen via Mijn OHRA Zorgverzekering doorgeven. Of het nu gaat om je dekking, eigen risico of rekeningnummer. Of misschien wil je je partner of pasgeboren kindje meeverzekeren. Bekijk snel alle mogelijkheden.
-
Tot wanneer kan ik een zorgverzekering kiezen?
De laatste dag dat je je zorgverzekering kunt opzeggen is 31 december. Dat is ook de laatste dag dat je kunt wisselen van zorgverzekeraar. De laatste dag om je nieuwe zorgverzekering af te sluiten is 31 januari. Je nieuwe verzekering gaat dan met terugwerkende kracht in op 1 januari, mits je vóór 1 januari je zorgverzekering hebt opgezegd.