Soms hoef je niet te wachten… en stap je direct over!
Als je wil overstappen naar een andere zorgverzekering, doe je dat meestal per 1 januari. Maar soms hoef je niet te wachten tot die datum.
In welke gevallen kun je tussentijds overstappen?
We zetten het voor je op een rij:
-
Je hebt een nieuwe baan
Gefeliciteerd! Weet je al hoe het zit met de collectieve zorgverzekering van je nieuwe werkgever? Er zijn een paar mogelijkheden:
Je oude én je nieuwe werkgever bieden een collectieve zorgverzekering van OHRA
Dat is makkelijk. Je kunt gewoon collectief bij OHRA verzekerd blijven. Het enige wat je moet doen is je collectiviteit wijzigen.
Je oude werkgever biedt een collectieve zorgverzekering van OHRA. Je nieuwe werkgever biedt wel een collectief contract, maar niet bij OHRA
In dit geval heb je 2 mogelijkheden:
1. Je stapt niet over naar de nieuwe collectieve zorgverzekeraar
Dat kan, je blijft dan gewoon bij OHRA verzekerd. Je houdt tot en met 31 december je huidige collectiviteitskorting. En in november ontvang je van ons een nieuw aanbod voor het volgende jaar. Wil je kijken of je het volgende jaar misschien recht hebt op andere kortingen? Wil je het volgende jaar wat anders? Wijzig dan je zorgverzekering vóór 1 januari.
2. Je stapt over naar de nieuwe collectieve zorgverzekeraar
Dat kan ook. Je sluit je collectieve verzekering af bij de nieuwe zorgverzekeraar. Zij zeggen je OHRA Zorgverzekering voor je op. Daar hoef jij niks voor te doen. Regel dit wel binnen 1 maand nadat je bij je nieuwe werkgever in dienst bent.
Je nieuwe werkgever biedt een collectieve zorgverzekering van OHRA. Maar je oude niet
Er zijn 2 mogelijkheden:
1. Je bent via je oude werkgever collectief verzekerd bij een andere zorgverzekeraar
Dat is makkelijk. Je mag dan tussentijds overstappen naar de collectieve zorgverzekering van OHRA. Extra makkelijk: wij zeggen je oude collectieve verzekering voor je op. Regel dit wel binnen een maand nadat je met je nieuwe baan bent begonnen.
2. Je stapt over naar de nieuwe collectieve zorgverzekeraar
Helaas… in dit geval kun je niet tussentijds overstappen naar de collectieve verzekering van OHRA. Je moet even wachten tot 1 januari.
Let op!
Ben je nu niet collectief verzekerd bij OHRA via je werkgever? Maar heb je bijvoorbeeld een Online Gemakpolis of ben je verzekerd via een vereniging? Dan kun je helaas niet tussentijds overstappen naar de collectieve zorgverzekering van je nieuwe werkgever. Dan moet je even wachten tot 1 januari.
-
Je wordt 18 jaar
Eindelijk. Je bent bijna 18. Dat betekent dat je meer mag. Maar het betekent ook dat je een aantal dingen zelf moet gaan regelen. Zoals je zorgverzekering. Je hebt een aantal mogelijkheden die we graag uitleggen.
-
Je wordt militair
Ga je in militaire dienst? Dan ben je niet verplicht een zorgverzekering te hebben en kun je je huidige verzekering opzeggen. Je verzekert je als militair via de Stichting Ziektekostenverzekering Krijgsmacht (SZVK). Dit is eigenlijk meer een geval van opzeggen.
Op het moment dat je namelijk in actieve militaire dienst gaat, ben je vrijgesteld van de Zorgverzekeringswet. Dat betekent dat je niet meer verplicht bent een ‘gewone’ zorgverzekering af te sluiten. Als actieve militair ben je namelijk automatisch verzekerd via de Stichting Ziektekostenverzekering Krijgsmacht (SZVK). Een speciale zorgverzekering voor militairen dus.
Stopt de actieve militaire dienst, dan ben je vanaf dat moment weer verzekeringsplichtig volgens de Zorgverzekeringswet. Je moet je dan binnen 4 maanden aanmelden bij een zorgverzekeraar.
-
Je gaat scheiden
Dat is vervelend. Je kunt je verzekering in veel gevallen gelukkig eenvoudig aanpassen. We leggen de verschillende opties uit.
Jij en je ex-partner hebben bij OHRA een gezamenlijke Zorgpolis
Dan zijn er 2 mogelijkheden:
1. Heeft je ex-partner jullie gezamenlijke OHRA polis afgesloten?
Dan is je ex-partner de verzekeringnemer en jij bent meeverzekerde op jullie polis. Als meeverzekerde vraag jij eenvoudig zelf, gedurende het jaar, je eigen OHRA verzekering aan. En ook fijn: je kiest zelf je korting. Je ex-partner kan als verzekeringnemer niet gedurende het jaar overstappen.
2. Heb jij zelf jullie gezamenlijke OHRA polis afgesloten?
In dat geval ben jij de verzekeringnemer van jullie gezamenlijke polis. En je ex-partner is meeverzekerd. Je ex-partner kan dan gedurende het jaar een eigen zorgverzekering afsluiten bij ons of bij een andere zorgverzekeraar. Als verzekeringnemer kun jij niet gedurende het jaar overstappen.
Jij en je ex-partner hebben een gezamenlijke polis bij een andere zorgverzekeraar
Dan zijn er 2 mogelijkheden:
1. Heeft je ex-partner jullie gezamenlijke polis bij een andere zorgverzekeraar afgesloten?
Dan ben je meeverzekerd op de polis en is je ex-partner de verzekeringnemer (de persoon die de zorgverzekering voor jullie beiden heeft afgesloten)? Je kunt dan gedurende het jaar je eigen zorgverzekering afsluiten. Bij een zorgverzekeraar naar keuze. Bijvoorbeeld OHRA. Je vraagt je zorgverzekering direct bij ons aan en wij regelen de rest. Ook het opzeggen van je oude zorgpolis. En ook fijn: je kiest zelf je korting.
2. Ben jij zelf bij de andere zorgverzekeraar de verzekeringnemer van de polis?
Dan kun je helaas niet gedurende het jaar overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Je moet dan even wachten tot 1 januari. Maar je kunt natuurlijk wel alvast je OHRA zorgverzekering aanvragen. Deze gaat dan alleen per 1 januari van het komende jaar in.
Let op!
Zijn er ook kinderen? Kijk dan wie de meest uitgebreide aanvullende verzekering heeft en zet de kinderen bij op die polis. Kinderen tot 18 jaar zijn bij OHRA standaard gratis meeverzekerd op de meest uitgebreide aanvullende verzekering. Dit is bij veel andere zorgverzekeraars anders geregeld. Goed om daar even naar te informeren.
Tip
Als je gaat scheiden, gaat er veel veranderen. Mogelijk ook in je financiële situatie. Onze Budget Assistent helpt je om inzicht te krijgen en waar je terecht kunt voor hulp of informatie.
-
Je zorgverzekeraar past tussentijds de premie of voorwaarden aan
Soms wijzigt je zorgverzekeraar de premie of de verzekeringsvoorwaarden gedurende het jaar. Als dat zo is, vertelt je zorgverzekeraar je dat altijd ruim voordat de wijziging ingaat.
Als de aanpassing in jouw voordeel is, dan is dat mooi meegenomen! Het ligt natuurlijk anders als de aanpassing in je nádeel is. Dat begrijpen we heel goed en daarom kun je in dit geval dan ook je zorgverzekering opzeggen.
Let op!
Het is wel belangrijk dat je je verzekering opzegt vóórdat de wijziging ingaat. Dan beëindigen we je zorgverzekering op de eerste dag van de tweede maand nadat we je opzegging hebben ontvangen. Vergeet niet om op tijd een nieuwe zorgverzekering af te sluiten. Zo voorkom je vervelende problemen.
Misschien kun je je collectief verzekeren
OHRA heeft met veel werkgevers en ledenorganisaties collectieve afspraken gemaakt. Mogelijk kun jij je ook collectief verzekeren. Dan profiteer je ook van je zorgverzekering als je niet ziek bent. Hoe? Met het pakket OHRA Gezond dat jij standaard krijgt bij jouw collectieve zorgverzekering. Met allerlei collectieve extra’s gericht op jouw vitaliteit. Zo haal jij het beste uit jezelf! Niet ziek, tóch beter noemen wij dat.