De basisverzekering. Hoe zit dat nu precies?
Woon of werk je in Nederland? Dan ben je verplicht om een basisverzekering af te sluiten. Zo is iedereen verzekerd van goede zorg. We begrijpen dat je wilt weten hoe het nu precies zit met die basisverzekering. Welke regeltjes gelden er allemaal? En welke rechten en plichten heb je precies?
De basisverzekering is verplicht. Ook voor jou
Hoewel we het woord ‘verplicht’ liever niet gebruiken omdat het zo streng klinkt, kunnen we er ook niets anders van maken. Je moet nou eenmaal verplicht een basisverzekering hebben wanneer je:
- In Nederland woont
- In Nederland werkt en hier loonbelasting betaalt
- In Nederland komt wonen. Ook als je al een ziektekostenverzekering in het buitenland hebt. Je moet binnen 4 maanden nadat je in Nederland bent komen wonen een basisverzekering afsluiten
Als je aan 1 van deze voorwaarden voldoet, dan ben je, zoals dat heet, verzekeringsplichtig.
Iedereen een eigen verzekering
Sluit je een zorgverzekering af? Dan zijn je (eventuele) partner en kinderen niet automatisch meeverzekerd. Dit kan wel, maar dat moet je wel bij je aanvraag vermelden. Je komt dan samen op één polisblad, maar ieder krijgt een eigen verzekeringsovereenkomst. Je mag dus ook een andere aanvullende verzekering afsluiten dan je wederhelft. Heb je kinderen tot 18 jaar? Dan moeten zij worden bijgeschreven op de polis van jou of je partner. Kinderen zijn bij ons gratis meeverzekerd op de meest uitgebreide aanvullende verzekering die is afgesloten.
Ook je zorgverzekeraar heeft plichten
Jij bent niet de enige met plichten als het om de basisverzekering gaat. Jouw zorgverzekeraar heeft deze namelijk ook. En dat is fijn, want zo weet jij precies waar je aan toe bent. En wat jouw rechten zijn.
Geen medische selectie
Zo heeft iedere zorgverzekeraar een zogenaamde wettelijke ‘acceptatieplicht’. Kort gezegd betekent dit dat elke zorgverzekeraar verplicht is je te accepteren voor de basisverzekering. Maakt niet uit hoe oud je bent, of je man of vrouw bent en hoe het met je gezondheid gesteld is.
Bij ons is iedereen welkom
De acceptatieplicht geldt alleen voor de basisverzekering. Voor een aanvullende verzekering of tandartsverzekering geldt dit niet. Elke zorgverzekeraar mag zelf bepalen of ze een zogenaamde ‘medische selectie’ gebruiken. Dat betekent dat je een vragenlijst moet beantwoorden over je gezondheid of door een tandarts een rapport van je gebit moet laten maken. Het verschilt per zorgverzekeraar of er ook een medische selectie is. Bij ons is dat niet het geval, wij accepteren jou altijd. En: bij ons betaalt iedereen dezelfde premie. Jong en oud. Je betaalt dus niet ineens meer premie als je een jaartje ouder wordt.
Mag een zorgverzekeraar je weigeren?
Ja, dat mag. Maar dat kan niet zomaar voor de basisverzekering. Er zijn strenge regels aan verbonden. Zoals gezegd mag je niet geweigerd worden vanwege je leeftijd, geslacht of gezondheid. Maar er zijn drie situaties waarin een zorgverzekeraar je aanvraag voor een zorgverzekering van de wetgever niet in behandeling mag nemen:
- Je bent niet verzekeringsplichtig. In dat geval hoef je ook geen zorgverzekering te sluiten
- Je hebt een achterstand in de betaling van je premie bij je huidige zorgverzekeraar. Je mag dan niet overstappen. Je blijft dan verzekerd bij je huidige zorgverzekeraar
- Als een zorgverzekeraar je polis vanwege fraude heeft beëindigd. Je mag dan 5 jaar geen zorgverzekering bij deze zorgverzekeraar sluiten. Je moet dan dus kiezen voor een andere verzekeraar