Dit moet je weten over de premie
Je bent verplicht om een basisverzekering af te sluiten waar je premie voor moet betalen. Dat is allemaal leuk en aardig, maar hoe zit het met de premie? En zijn er nog meer kosten waar je rekening mee moet houden? We begrijpen heel goed dat dit niet altijd even duidelijk is. Daarom leggen we hieronder kort maar krachtig uit hoe de basisverzekering in elkaar steekt.
De basisverzekering. Die kost geld.
Daar ontkom je niet aan. Want iedereen die in Nederland woont, heeft recht op goede zorg. Niemand kiest ervoor om ziek te worden. Daarom betalen wij allemaal mee. Jij ook. Als je tenminste 18 jaar of ouder bent. Dat doe je op 2 manieren:
1. Je betaalt premie voor je basisverzekering
Die betaal je aan je zorgverzekeraar. Bijvoorbeeld OHRA.
2. Je betaalt een deel via je salaris, pensioen of uitkering
Dit is de zogenaamde ‘inkomensafhankelijke bijdrage’. Een mond vol. Simpelweg betekent dit eigenlijk het volgende: je betaalt elke maand een bijdrage voor de basisverzekering via je loon, pensioen of uitkering. Hierbij geldt: hoe hoger je salaris, pensioen of uitkering, hoe meer je betaalt. Dit heet de ‘bijdrage Zorgverzekeringswet (Zvw)’. Meestal wordt dit automatisch ingehouden en hoef je hier zelf dus niks voor te doen. Als je hier meer over wilt weten kun je het beste even kijken op de site van de Belastingdienst.
Misschien krijg je zorgtoeslag?
Verdien je wat minder of krijg je een uitkering? Dan is die premie elke maand een hele smak geld. Daarom bestaat de zorgtoeslag. Dit is een tegemoetkoming in je kosten voor je basis zorgverzekering. Zodat je wat meer geld overhoudt. Dit wordt geregeld door de overheid. Wil je weten of je recht hebt op zorgtoeslag en welke voorwaarden daarvoor gelden? Kijk dan op Toeslagen.nl. Je kunt dan gelijk je zorgtoeslag aanvragen.
Waarom moet je soms een deel zelf betalen?
Heb je de basisverzekering afgesloten, denk je verzekerd te zijn, krijg je soms toch nog een rekening. Dat kan. De basisverzekering vergoedt namelijk wel veel, maar niet alles. En dat stukje dat de basisverzekering niet vergoedt, moet je zelf betalen. Dit kan om verschillende redenen het geval zijn:
-
Je moet je eigen risico betalen
Ben je 18 jaar of ouder? Dan betaal je voor bijna alle zorg uit de basisverzekering eerst zelf een deel van de kosten. Dit is het verplicht eigen risico en wordt door de overheid bepaald. Ook in 2025 is het verplicht eigen risico € 385,-.
-
Je moet de eigen bijdrage betalen
Soms betaal je voor zorg uit de basisverzekering ook een eigen bijdrage. Bijvoorbeeld voor kraamzorg, geneesmiddelen of hulpmiddelen. De eigen bijdrage is niet hetzelfde als het eigen risico. Zo geldt de eigen bijdrage ook voor kinderen tot 18 jaar.
Het kan voorkomen dat je het eigen risico én de eigen bijdrage moet betalen. Dat is extra vervelend. Dat begrijpen wij. Daarom bieden veel van onze aanvullende verzekeringen een vergoeding voor de eigen bijdrage.
-
De basisverzekering vergoedt een deel van de kosten
Soms vergoedt de basisverzekering niet alle kosten. Maar bijvoorbeeld 75%. Dan moet je de rest zelf betalen.
Zorgkosten aftrekken van de belasting
Krijg je je zorgkosten helaas niet allemaal vergoed? Dan kun je deze misschien van de belasting aftrekken. We geven je graag een paar handige tips!
Wie bepaalt wat ik betaal?
De overheid bepaalt de inkomensafhankelijke bijdrage, het verplicht eigen risico en de verplichte eigen bijdrage. En wat de basisverzekering wel en niet vergoedt. Dit is voor iedereen gelijk. Dus ook voor alle zorgverzekeraars in Nederland.
De premie die je elke maand voor je verzekering betaalt, is een ander verhaal. Die wordt door elke zorgverzekeraar zelf bepaald.
Kan ik de kosten beperken?
Helaas kun je niet besparen op de bedragen die de overheid vaststelt. Maar dat betekent niet dat je nergens op kunt besparen. Je kunt namelijk elk jaar een nieuwe zorgverzekering uitkiezen. Zoals die van OHRA. Gelukkig bieden wij je meerdere mogelijkheden om te besparen of je kosten te spreiden. In ons blog Besparen op je zorgverzekering geven we je aanvullende tips om te besparen op de kosten van je zorgverzekering.
En: misschien kun je zorgkosten die je niet vergoed krijgt, (deels) terugvragen via de belasting.
Betalingsmogelijkheden
Betaal je verplicht eigen risico in termijnen vooruit
Wil je het verplicht eigen risico niet graag in één keer betalen? Geen probleem. Betaal gewoon elke maand een beetje eigen risico vooruit. Lees er alles over.
Bepaal zélf wanneer we je premie afschrijven
Dat je premie moet betalen, staat vast. Maar je kunt wel zelf bepalen op welk moment de betaling jou het beste uitkomt. Ook als je je premie via een automatische incasso betaalt. Normaal gesproken schrijven wij rond de 1e van de maand je premie af. Maar misschien komt dit juist niet uit. Kies dan gewoon een ander moment. Je kunt kiezen uit de laatste week van de voorgaande maand, de 1e, 2e of 3e week van de maand.
Moeite met betalen
Heb je even moeite met het betalen van je premie of je eigen risico? Wij denken daarom graag met je mee. En misschien kunnen we je helpen met een betalingsregeling. Wat deze betalingsregeling inhoudt en waar je dit kunt aangeve, vind je hier.