Zorgkosten en de belasting: soms kan het toch nét wat leuker
Maak jijzelf of een van je gezinsleden veel zorgkosten? Soms krijg je deze helaas niet volledig vergoed door je zorgverzekering. Gelukkig kan de Belastingdienst uitkomst bieden: soms kun je je zorgkosten namelijk van de belasting aftrekken. Zodat je minder belasting betaalt, of nog leuker, geld terug krijgt. We geven je graag een paar tips om je vast een beetje op weg te helpen.
-
Jouw zorgkosten én die van je gezin
Je kunt niet alleen jouw zorgkosten aftrekken, maar ook die van je gezin. Dit geldt voor:
- De zorgkosten van je fiscale partner
- De zorgkosten van je kinderen tot en met 26 jaar. Maar alleen als zij deze niet zelf kunnen betalen
Maar er zijn meer personen van wie je de gemaakte zorgkosten kunt aftrekken. Zoals bijvoorbeeld je ouders, broer of zus. Of ernstig gehandicapte personen vanaf 27 jaar. Hier gelden wel strenge voorwaarden voor. Je leest er meer over op de site van de Belastingdienst.
-
Zorgkosten? Check! Premie? Helaas…
Je kunt alléén zorgkosten die je niet vergoed krijgt van de belasting aftrekken. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan de kosten die je niet (volledig) vergoed hebt gekregen voor bepaalde behandelingen, medicijnen of hulpmiddelen, zoals een hoortoestel. Dit geldt zowel voor de basisverzekering als voor je eventuele aanvullende verzekeringen.
De premie, eigen risico en eigen bijdrage(n) die je betaald hebt, kun je dus niet van de belasting aftrekken.
Op de site van de Belastingdienst, staan alle zorgkosten die je kunt aftrekken overzichtelijk op een rij.
Check je zorgkosten in Mijn OHRA Zorgverzekering
Als je weet welke zorgkosten je van de belasting kunt aftrekken, wil je natuurlijk graag een overzicht van de zorgkosten die je gemaakt hebt. In Mijn OHRA Zorgverzekering vind je al je zorgkosten overzichtelijk op een rij. Log direct in met je DigiD.
-
Er geldt een drempelbedrag
Je mag alleen je zorgkosten aftrekken als deze boven een bepaald bedrag uitkomen: het zogenaamde drempelbedrag. De hoogte van deze drempel hangt af van je inkomen. Verdien je niet zoveel en maak je wel veel zorgkosten? Dan is de kans groot dat je zorgkosten (deels) kunt aftrekken van de belasting. De drempel is ieder jaar anders en er geldt een aantal voorwaarden. Meer hierover lees je op de site van de Belastingdienst. En: je kunt gelijk een berekening maken van je aftrekbare zorgkosten!
-
Zorgkosten en belastingaangifte? Altijd over hetzelfde jaar!
Je kunt alleen de gemaakte zorgkosten aftrekken, die je hebt gemaakt in het jaar waarover je je belastingaangifte doet. Je zorgkosten over 2023 trek je dus af in je belastingaangifte over 2023. Het gaat om de aangifte voor je inkomstenbelasting.
Het is mogelijk om nog aangifte te doen voor voorgaande jaren. Daar gelden wel strikte deadlines voor bij de Belastingdienst.
-
Let goed op de deadlines
Doe je je aangifte voor 1 april? Dan krijg je voor 1 juli bericht van de Belastingdienst. Zorg er in elk geval voor dat je aangifte vóór 14 juli binnen is bij de Belastingdienst. Stel je je aangifte uit tot het laatste weekend voor 14 juli? Grote kans dat de site van de Belastingdienst dan overbelast is! Ga er dan ook ruim voor deze deadline even rustig voor zitten. Want het zou zonde zijn als je uitstel moet aanvragen door een oververhitte site. Of erger nog: als je een boete krijgt omdat je je aangifte te laat hebt ingestuurd.
Alle voorwaarden op een rij
Zoals gezegd geven we je een aantal tips. Maar er gelden veel voorwaarden. Op de site van de Belastingdienst vind je alle ins en outs over de aftrek van je zorgkosten. Bekijk ze dan ook goed voor je je aangifte invult.
En kosten die je maakt als mantelzorger?
Ben je mantelzorger? Dan maak je mogelijk kosten. Helaas zijn er geen algemene mantelzorgvergoedingen. En kun je deze kosten niet (altijd) van de belasting aftrekken. Maar mogelijk kun je wél gebruik maken van verschillende financiële regelingen. We vertellen je er graag meer over in onze OHRA Zorg Assistent.