Vergoeding geriatrische revalidatiezorg

Hier vind je alle informatie over de vergoeding voor geriatrische revalidatiezorg. Geriatrische revalidatiezorg is de zorg voor kwetsbare ouderen zodat ze weer kunnen deelnemen aan de maatschappij. Deze zorg wordt maximaal 6 maanden vergoed vanuit de basisverzekering. 

Vergoeding voor geriatrische revalidatiezorg in het kort

  • Basisverzekering: ja voor maximaal 6 maanden
  • Eigen risico: ja
  • Eigen bijdrage: nee
  • Toestemming nodig: ja als je naar een niet gecontracteerde zorgverlener gaat
  • Verwijzing nodig: ja

Wil je de details weten over de vergoeding voor geriatrische revalidatiezorg vanuit de OHRA Zorgverzekering? Bekijk dan de veelgestelde vragen.

Veelgestelde vragen over de vergoeding voor geriatrische revalidatiezorg

  • Wat krijg ik vergoed vanuit de basisverzekering in 2025?

    De basisverzekering vergoedt de kosten van geriatrische revalidatiezorg als er sprake is van:

    • kwetsbaarheid en complexe multimorbiditeit of;
    • een plotselinge verandering in jouw gezondheidssituatie. Het gaat hierbij om plotseling optredende mobiliteitsstoornissen of afname van zelfredzaamheid door een aandoening of bijvoorbeeld na een operatie

    De zorg duurt maximaal 6 maanden. Je moet voor geriatrische revalidatie een schriftelijke verwijzing hebben. Een arts verstandelijk gehandicapten, huisarts, medisch specialist, physician assistant of verpleegkundig specialist kan deze verwijzing geven.

    Wat je verder moet weten

    • Voorafgaand aan de geriatrische revalidatie ben je niet opgenomen geweest in een Wlz instelling waar je ook onder behandeling was
    • Uit een geriatrisch assessment (onderzoek) blijkt dat je tot de doelgroep voor de geriatrische revalidatie behoort
    • Het assessment wordt uitgevoerd door een specialist ouderengeneeskunde, internist ouderengeneeskunde of klinisch geriater
    • De specialist ouderengeneeskunde van de geriatrisch revalidatiezorg instelling beoordeelt na het geriatrisch assessment of je voor de geriatrische revalidatie in aanmerking komt

    Ben je mantelzorger voor een naaste?

    Bekijk dan de OHRA Zorg Assistent. We leiden je direct door het doolhof van wetten, regels en instanties waar je als mantelzorger mee te maken kan krijgen.

  • Heb ik een eigen risico?

    Voor de basisverzekering geldt vanaf de leeftijd van 18 jaar een eigen risico. Je hebt zelf het bedrag aan eigen risico gekozen: het minimum van € 385,- of een hoger bedrag. De basisverzekering vergoedt de kosten van medische zorg boven dit eigen risico.

    In Mijn OHRA Zorgverzekering zie je hoeveel eigen risico je nog hebt. Ook zie je hoeveel eigen risico je eventueel al hebt verbruikt.

  • Heb ik een eigen bijdrage?

    Nee, voor geriatrische revalidatiezorg betaal je geen eigen bijdrage.

  • Waar kan ik terecht?

    Je kunt terecht bij: 

    • Een instelling voor geriatrische revalidatie zoals in de Wet toetreding zorgaanbieder (Wtza). In deze instelling werkt een samenhangend, interdisciplinair team intensief samen aan dezelfde specifieke revalidatiedoelen van de patiënt, onder eindverantwoordelijkheid van de specialist ouderengeneeskunde
    • Een instelling waar deze zorg gecontracteerd is volgens de Beleidsregel Innovatie als het gaat om geriatrische revalidatie zonder opname (ambulante zorg). Het gaat hierbij om directe ambulante geriatrische revalidatie. Dat betekent dat je niet eerst bent opgenomen in de geriatrische instelling

    Vind hier een geriatrisch revalidatiecentrum. Kijk onder ‘Geriatrische Revalidatie Zorg’.

  • Mag ik naar een ander geriatrisch revalidatiecentrum?

    Je mag ook naar een geriatrisch revalidatiecentrum dat geen contract heeft met OHRA maar hebt dan wel toestemming nodig.

    Wij vergoeden de rekening van zorgverleners volledig. Een enkele keer krijgen wij een rekening van een zorgverlener die onredelijk hoog is. De wet bepaalt dat wij deze rekening niet mogen vergoeden. Gelukkig komt dit bijna nooit voor.

  • Heb ik toestemming nodig?

    Als je naar een niet gecontracteerde zorgverlener of instelling gaat heb je toestemming nodig van OHRA.

    Hiervoor stuur je aanvraag naar:
    OHRA
    t.a.v. Medische Beoordelingen
    Postbus 4172
    5004 JD Tilburg

  • Ik heb een toestemming van mijn vorige verzekeraar, nemen jullie die over?

    Ben je overgestapt naar OHRA en heb je een geldige akkoordverklaring (toestemming) van je vorige zorgverzekeraar? Dan kun je deze gewoon meenemen.

    Heb je een geldige akkoordverklaring voor zorg uit de basisverzekering?

    Die blijft bij ons gewoon geldig. Jouw vergoeding blijft hetzelfde, je krijgt namelijk een vergoeding volgens de voorwaarden van de akkoordverklaring van jouw vorige verzekeraar. Ook de einddatum blijft hetzelfde, behalve voor farmacie. Voor farmacie nemen wij de akkoordverklaring voor maximaal 1 jaar over. 

    Heb je een geldige akkoordverklaring voor zorg uit de aanvullende verzekering?

    Die blijft geldig als je bij ons een aanvullende verzekering hebt waaruit we deze zorg vergoeden. Je krijgt een vergoeding volgens onze voorwaarden. Dat betekent dat jouw vergoeding anders kan zijn dan bij jouw vorige verzekeraar.

    Wat je moet doen?

    Je stuurt een kopie van jouw akkoordverklaring op naar:
    OHRA t.a.v. Medische Beoordelingen
    Postbus 4172
    5004 JD TILBURG

Declareren. Lekker. Makkelijk

Declareren kan heel eenvoudig via Mijn OHRA Zorgverzekering. Of ga terug naar het vergoedingenoverzicht.

Zorgkosten declareren Terug naar vergoedingen