Slaaptekort: wat doet het met je?

Nee hè! Weer een gebroken nacht. Een piekernacht. Of een zweetnacht. Slaaptekort is een probleem dat veel voorkomt in onze moderne wereld. Het betekent dat je niet genoeg slaap krijgt om je fris en wakker te voelen gedurende de dag. De meeste volwassenen hebben minstens 7 uur slaap per nacht nodig. Maar wat gebeurt er als je dat niet haalt? In dit artikel leggen we je het uit.
Wat is slaaptekort eigenlijk?
Slaaptekort betekent dat je te weinig of slechte kwaliteit slaap hebt, waardoor je overdag minder alert en functioneel bent. Er zijn veel oorzaken voor slaaptekort. Het kan komen door slaapstoornissen zoals insomnia en slaapapneu, maar ook door externe factoren zoals lawaai of onregelmatige werktijden. Je bent kersverse ouder. De (peri)menopauze. Medische problemen, zoals chronische pijn en psychische klachten. Stress, te veel blootstelling aan blauw licht en depressie kunnen ook bijdragen aan slaaptekort.
Gaap... Weinig slaap heeft invloed op het dagelijkse leven
Slaaptekort symptomen hebben een grote invloed op je dagelijks leven. Zonder voldoende slaap kun je moeite krijgen met je concentratie, geheugen en productiviteit. Dit kan weer leiden tot fouten op je werk en een mindere kwaliteit van leven. Emotionele instabiliteit, zoals irritatie en stemmingswisselingen, komen daarbij vaker voor bij mensen met slaaptekort.
Gevolgen slaaptekort op je gezondheid
Je hebt het misschien zelf wel ondervonden: slaaptekort. En dan weet je dat je er niet topfit door voelt. Nu is een nachtje niet goed slapen niet zo erg. Hooguit ben je de volgende dag wat chagrijnig. Maar structureel slaaptekort komt je gezondheid niet ten goede.
Impact op je fysieke gezondheid
Een direct gevolg van slaaptekort is een verzwakt immuunsysteem. Hierdoor ben je vatbaarder voor infecties en loop je meer risico op chronische ziekten zoals hart- en vaatziekten en diabetes. Slaaptekort kan ook leiden tot gewichtstoename doordat het je hormonen in de war brengt en je eetlust beïnvloedt. Langdurig slaaptekort kan zelfs een burn-out veroorzaken. Hier lang over nadenken geeft alleen maar stress. Wil je ook niet. Wel is het goed om je bewust te worden van jouw slaapritme.
Impact op je mentale gezondheid
Chronisch slaaptekort kan psychische klachten zoals stress, angst en sombere gevoelens verergeren. Het leidt vaak tot emotionele instabiliteit en verhoogde prikkelbaarheid, waardoor dagelijkse stress moeilijker te hanteren is. Genoeg slaap is essentieel voor mentale veerkracht!
Slaaptekort: wat moet ik doen?
We snappen heel goed dat je iets aan het slaaptekort wilt doen. Nu zijn er gradaties en in sommige gevallen kun je misschien het heft in eigen handen nemen. Stel, je hebt net een kleintje gekregen. Kijk dan of je overdag kunt slapen, doordat je partner of iemand anders bij het kersverse kroost is. Maar heb je echt insomnia, praat dan met je huisarts en ga voor een gedegen plan. Want slaaptekort op lange termijn is heel vervelend. Last van de overgang? Praat eens met een overgangsconsulent.
OHRA helpt je waar nodig
Slaaptekort los je niet 1-2-3 op. Bij OHRA bieden we wel verschillende mogelijkheden en diensten die een goede nachtrust kunnen bevorderen. Denk aan het monitoren van je stressniveau, een slaaponderzoek, hulp bij slaapapneu of bij slaaptekort door de (peri)menopauze:
- Heb je OHRA Energiek, Gezond of Balans? Dan maak je gebruik van de Persoonlijke gezondheidscheck. Hiermee breng je je gezondheid in kaart. Nu tijdelijk met slaapmodule die je tot 30 april 2025 gratis kunt gebruiken!
- Heb je OHRA Gezond of Balans? Dan maak je gebruik van het well-being platform Recharge360. Je leert op een leuke manier slimmer te werken aan je gezondheid, leefstijl en vitaliteit. Zodat je meer focus en energie krijgt, en daardoor (nog) lekkerder in je vel zit. Er zit altijd iets voor jou bij: beweging, voeding, slaap, mentale gezondheid, leefstijl, werkdruk en vitaliteit.
- Ook bij OHRA Balans en Gezond: online mindfulness. Met een worshop van de MindfulnessFabriek leer je meer rust in je hoofd te krijgen.
- Last van spanning en stress? De OHRA Coach Assistent neemt je in 3 stappen mee in de wereld van de symptomen en de veroorzakers van jouw stress. Gratis en voor iedereen toegankelijk!
- Slaap je slecht en vermoed je dat je een slaapstoornis hebt? Dan is een slaaponderzoek wellicht iets voor jou. Dit vindt plaats in het ziekenhuis onder leiding van een medisch specialist. Overleg eerst met je huisarts of dit voor jou een optie is.
- Last van slaapapneu? Dan kan OHRA je ondersteunen. Bijvoorbeeld door een vergoeding van CPAP- en OSAS-apparatuur of positietrainer. Ook hiervoor geldt: overleg eerst met je huisarts wat de mogelijkheden zijn.
- Last van nachtelijk zweten en slaaptekort door de (peri)menopauze? Misschien is een consult bij een verpleegkundig overgangsconsulent iets voor jou.
- Slaapproblemen door psychische klachten? Online GGZ kan uitkomst bieden. In principe is je huisarts je eerste aanspreekpunt. Maar wist je dat je voor veel psychische problemen ook kunt kiezen voor een online behandeling?
- Heb je al alles geprobeerd en werkt niks? Ga in gesprek met je huisarts. Zoek hulp en loop er niet te lang mee door.