Vergoeding online Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ)
Hier vind je alle informatie over de vergoeding voor online Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ). Heb je hulp nodig voor je psychische problemen? Dan is je huisarts je eerste aanspreekpunt. Mogelijk kan je huisarts je behandelen, of krijg je een verwijzing naar een GZ-psycholoog. Maar weet je dat je voor veel psychische problemen ook kun je kiezen voor een online behandeling? Denk bijvoorbeeld aan ADHD, een trauma, dwang, angst, ADD of een depressie.
Online GGZ biedt veel voordelen. Met je verwijzing van de huisarts (dat is de noodzakelijke eerste stap), ben je sneller aan de beurt en is het door het beeldbellen (uiteraard via een beveiligd platform) ook heel persoonlijk. En je krijgt het gewoon vergoed vanuit de basisverzekering.
Kies je voor een online behandeltraject, dan start je behandeling ná je ‘Wegwijsgesprek’ (intakegesprek). Na dit gesprek kun je altijd besluiten of je door wilt gaan met de online behandeling, of dat je liever een behandeling op locatie van de hulpverlener wilt.
Vergoeding voor online Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) in het kort
- Basisverzekering: ja vanaf 18 jaar
- Eigen risico: ja vanaf 18 jaar
- Eigen bijdrage: nee
- Toestemming nodig: alleen voor een 2e traject in 1 kalenderjaar
- Verwijzing nodig: ja
Wil je de details weten over de vergoeding voor online GGZ vanuit de OHRA Zorgverzekering? Bekijk dan de veelgestelde vragen.
Veelgestelde vragen over de vergoeding voor online GGZ
-
Wat krijg ik vergoed vanuit de basisverzekering in 2025?
Vergoeding vanaf 18 jaar
Online GGZ valt onder de Generalistische Basis GGZ en de specialistische GGZ. Je krijgt alle behandelingen voor Online GGZ vergoed vanuit de basisverzekering. Voor een tweede traject in een kalenderjaar, vraag je ons eerst toestemming.
Relatietherapie, intelligentieonderzoek, schoolpsychologische zorg, begeleiding van niet-geneeskundige aard, arbeidsproblematiek en orthopedagogische zorg vallen niet onder de vergoedingen voor Online GGZ.
Voor een online GGZ behandeling heb je een verwijzing nodig van een huisarts of bedrijfsarts. Deze verwijzing moet gebaseerd zijn op een diagnostisch gesprek en oriënterend onderzoek. Als je een afspraak mist of niet tijdig afzegt, moet je deze sessie zelf betalen.
Goed om te weten
Wij bieden Online GGZ aan via Welshop. Alle zorgverleners bij Welshop zijn door OHRA gecontracteerd. Je krijgt je Online GGZ behandeling dan ook volledig vergoed. Ook ben je er zeker van dat zij voldoen aan strenge kwaliteitseisen.
Vergoeding tot 18 jaar
Geestelijke Gezondheidszorg voor kinderen tot 18 jaar wordt vergoed door de Jeugdwet. De uitvoering hiervan valt onder de verantwoordelijkheid van jouw gemeente.
Ben je mantelzorger voor een naaste?
Bekijk dan de OHRA Zorg Assistent. We leiden je direct door het doolhof van wetten, regels en instanties waar je als mantelzorger mee te maken kan krijgen.
-
Heb ik een eigen risico?
De kosten vallen onder het eigen risico als je 18 jaar of ouder bent.
Je hebt zelf gekozen wat het eigen risico van jouw basisverzekering is: het minimum van € 385,- of een hoger bedrag.
Heb je dit jaar (tot nu toe) minder medische kosten gemaakt dan het eigen risico van jouw basisverzekering? Dan betaal je maximaal het bedrag dat nog openstaat. Heb je dit jaar al meer kosten gemaakt dan het eigen risico? Dan betaal je niets voor Online GGZ.
In Mijn OHRA Zorgverzekering zie je hoeveel eigen risico je nog hebt. Ook zie je hoeveel eigen risico je eventueel al hebt verbruikt.
-
Heb ik een eigen bijdrage?
Nee, voor Online GGZ betaal je geen eigen bijdrage.
-
Waar kan ik terecht?
Voor Online GGZ werken wij samen met Welshop. Zij hebben verschillende zorgverleners met ieder hun eigen expertise. Voor directe toegang tot online GGZ heb je een verwijzing van je huisarts nodig. Geen wachtlijst, direct hulp. Op een moment dat je het zelf fijn vindt, in je eigen vertrouwde omgeving. Zoek hier een huisarts voor je verwijzing en ga naar de online behandelingen.
Jouw Online GGZ traject starten
Stap 1
Bespreek je klachten met je arts. Dit kan bijvoorbeeld je huisarts of bedrijfsarts zijn. Vraag om een verwijzing voor GGZ-Zorg.
Stap 2
Vind een passende behandeling van Welshop, onze aanbieder voor Online GGZ. Meld je direct online aan. Of neem op werkdagen van 13.00 tot 17.30 uur contact op met ons Zorgteam. Bel ons op 013 593 80 02 (lokaal tarief) optie 3.
Stap 3
Plan een online Wegwijsgesprek (Intakegesprek). De zorgverlener neemt hiervoor contact met je op.
Stap 4
Start je behandeling. Vanuit je vertrouwde omgeving op het moment dat het jou uitkomt. Met een persoonlijke benadering via beeldbellen.
-
Mag ik naar een andere GGZ-zorgverlener?
Je mag in plaats van Online GGZ ook kiezen voor een behandeltraject op locatie van de zorgverlener voor Basis GGZ en Specialistische GGZ.
Dit mag ook een niet-gecontracteerde zorgverlener zijn. Het is belangrijk dat je bij jouw zorgverlener vraagt of hij een kwaliteitsstatuut heeft en of jouw behandeling voorkomt op de door Zorgverzekeraars Nederland opgestelde lijst van interventies (pdf). De behandelingen hierop voldoen aan de stand van de wetenschap en praktijk. Het kwaliteitsstatuut beschrijft wat zorgverleners in de GGZ geregeld moeten hebben op het gebied van kwaliteit en verantwoording. Dit zijn vereisten om voor vergoeding van de behandeling in aanmerking te komen.
Bekijk de voorwaarden van een behandeling op locatie van de zorgverlener voor Basis GGZ en Specialistische GGZ.
Wordt aan bovenstaande voorwaarden voldaan en is de zorgverlener van jouw keuze niet gecontracteerd?
Dan geldt een beperkte vergoeding en betaal je een deel van de rekening zelf. Je krijgt 75% van de rekening vergoed maar nooit meer dan het maximum tarief. Bekijk de maximale vergoedingen voor GGZ (pdf).
Wordt aan bovenstaande voorwaarden voldaan en is de zorgverlener van jouw keuze wel gecontracteerd?
Dan krijg je je behandelingen volledig vergoed.
-
Heb ik vooraf toestemming van OHRA nodig?
Voor Online GGZ heb je vooraf geen toestemming nodig van OHRA. Voor een 2e traject in 1 kalenderjaar vraag je ons wel eerst om toestemming.
Meer weten?
Lees de voorwaarden in het Reglement Geestelijke Gezondheidszorg (pdf).
-
Ik heb een toestemming van mijn vorige verzekeraar, nemen jullie die over?
Ben je overgestapt naar OHRA en heb je een geldige akkoordverklaring (toestemming) van je vorige zorgverzekeraar? Dan kun je deze gewoon meenemen.
Heb je een geldige akkoordverklaring voor zorg uit de basisverzekering?
Die blijft bij ons gewoon geldig. Jouw vergoeding blijft hetzelfde, je krijgt namelijk een vergoeding volgens de voorwaarden van de akkoordverklaring van jouw vorige verzekeraar. Ook de einddatum blijft hetzelfde, behalve voor farmacie. Voor farmacie nemen wij de akkoordverklaring voor maximaal 1 jaar over.
Heb je een geldige akkoordverklaring voor zorg uit de aanvullende verzekering?
Die blijft geldig als je bij ons een aanvullende verzekering hebt waaruit we deze zorg vergoeden. Je krijgt een vergoeding volgens onze voorwaarden. Dat betekent dat jouw vergoeding anders kan zijn dan bij jouw vorige verzekeraar.
Wat je moet doen?
Je stuurt een kopie van jouw akkoordverklaring op naar:
OHRA t.a.v. Medische Beoordelingen
Postbus 4172
5004 JD TILBURG
Declareren. Lekker. Makkelijk
Declareren kan heel eenvoudig via Mijn OHRA Zorgverzekering. Of ga terug naar het vergoedingenoverzicht.