Vergoeding psycholoog - psychologische zorg

Je hebt hulp nodig voor jouw psychische problemen. Jouw huisarts is hiervoor je eerste aanspreekpunt en kan jou behandelen of als het nodig is, jou verwijzen naar een GZ-psycholoog. Jouw huisarts of psycholoog bespreekt met jou hoe jij je problemen praktisch aanpakt. Hier vind je alle informatie over de vergoeding voor de psycholoog - psycologische zorg.

Vergoeding voor  psycholoog - psychologische zorg in het kort

  • Basisverzekering: ja vanaf 18 jaar vanaf 18 jaar vergoeding voor psychologische zorg
  • Eigen risico: ja vanaf 18 jaar
  • Eigen bijdrage: nee.
  • Geen volledige vergoeding bij een niet gecontracteerde psycholoog
  • Verwijzing nodig: ja

Wil je de details weten over de vergoeding voor  psycholoog - psychologische zorg vanuit de OHRA Zorgverzekering? Bekijk dan de veelgestelde vragen.

Veelgestelde vragen over de vergoeding voor psycholoog - psychologische zorg

  • Wat krijg ik vergoed vanuit de basisverzekering in 2025?

    Vergoeding vanaf 18 jaar

    Je krijgt alle behandelingen voor Generalistische Basis GGZ vergoed uit de basisverzekering

    Relatietherapie, intelligentieonderzoek, schoolpsychologische zorg, begeleiding van niet-geneeskundige aard, arbeidsproblematiek en orthopedagogische zorg vallen niet onder de vergoedingen voor de Generalistische Basis GGZ.

    Voor een behandeling in de Generalistische Basis GGZ heb je een verwijzing nodig van een huisarts of bedrijfsarts. Deze verwijzing moet gebaseerd zijn op een diagnostisch gesprek en oriënterend onderzoek. Als je een afspraak mist of niet tijdig afzegt, moet je deze sessie zelf betalen.

    Vergoeding tot 18 jaar

    Geestelijke Gezondheidszorg voor kinderen tot 18 jaar wordt vergoed door de Jeugdwet. De uitvoering hiervan valt onder de verantwoordelijkheid van jouw gemeente.

    Ben je mantelzorger voor een naaste?

    Bekijk dan de OHRA Zorg Assistent. We leiden je direct door het doolhof van wetten, regels en instanties waar je als mantelzorger mee te maken kan krijgen.

  • Heb ik een eigen risico?

    Het is mogelijk dat je een eigen risico moet betalen vanaf de leeftijd van 18 jaar. Je hebt zelf gekozen wat het eigen risico van jouw basisverzekering is: het minimum van € 385,- of een hoger bedrag.

    Heb je dit jaar (tot nu toe) minder medische kosten gemaakt dan het eigen risico van jouw basisverzekering? Dan betaal je maximaal het bedrag dat nog openstaat. Heb je dit jaar al meer kosten gemaakt dan het eigen risico? Dan betaal je niets voor Generalistische Basis GGZ.

    In Mijn OHRA Zorgverzekering zie je hoeveel eigen risico je nog hebt. Ook zie je hoeveel eigen risico je eventueel al hebt verbruikt.

  • Heb ik een eigen bijdrage?

    Nee, voor Generalistische Basis GGZ betaal je geen eigen bijdrage.

  • Waar kan ik terecht?

    Op zoek naar een huisarts of een GZ-psycholoog? Vind een huisarts of GZ-psycholoog.

    Het kan voorkomen dat deze geen afspraak met je maakt omdat de met ons afgesproken grens voor het aantal behandelingen is bereikt. Neem dan contact op met het OHRA Zorgteam via 013 593 80 02 (lokaal tarief). Wij zorgen dan dat je je zorg snel krijgt.

    Wil je directe toegang tot online hulp? Met een verwijzing van de huisarts kun je mogelijk ook een online behandeling starten. Geen wachtlijst, maar direct hulp. Op een moment dat je het zelf fijn vindt, in je eigen vertrouwde omgeving. Bekijk je mogelijkheden.

  • Mag ik naar een andere psycholoog?

    Je mag ook naar een niet-gecontracteerde psycholoog. Het is belangrijk dat je bij jouw zorgverlener vraagt of deze een kwaliteitsstatuut heeft en of jouw behandeling voorkomt op de door Zorgverzekeraars Nederland opgestelde lijst van interventies (pdf). De behandelingen hierop voldoen aan de stand van de wetenschap en praktijk. Het kwaliteitsstatuut beschrijft wat zorgverleners in de GGZ geregeld moeten hebben op het gebied van kwaliteit en verantwoording, Dit zijn vereisten om voor vergoeding van de behandeling in aanmerking te komen.

    Wordt aan bovenstaande voorwaarden voldaan? Dan geldt een beperkte vergoeding en betaal je een deel van de rekening zelf. Je krijgt 75% van de rekening vergoed maar nooit meer dan het maximum tarief. Bekijk de maximale vergoedingen voor GGZ (pdf).

  • Wat je verder moet weten?

    Heb je binnen 1 kalenderjaar voor dezelfde zorgvraag meerdere trajecten nodig in de basis geestelijke gezondheidszorg? Dan is er waarschijnlijk geen sprake meer van doelmatige zorg. Je zou dan moeten worden verwezen naar de gespecialiseerde GGZ.

    Meer weten?

    Lees de voorwaarden in het Reglement Geestelijke Gezondheidszorg (pdf).

Declareren. Lekker. Makkelijk

Declareren kan heel eenvoudig via Mijn OHRA Zorgverzekering. Of ga terug naar het vergoedingenoverzicht.

Zorgkosten declareren Terug naar vergoedingen