Waarom is je REM-slaap belangrijk?

Je hebt er vast wel over gehoord: je REM-slaap. Maar wat is het eigenlijk? En waarom is een goede REM-slaap zo belangrijk? In dit artikel vind je meer informatie, tips en waar OHRA je ondersteunt om goede nachtrust te bevorderen.
Wat is REM-slaap?
De REM-slaap, oftewel Rapid Eye Movement-slaap, is een belangrijke fase van onze slaapcyclus. Deze fase heeft veel invloed op zowel onze mentale als fysieke gezondheid. Een belangrijke dus! Tijdens een normale nacht doorloopt ons lichaam meerdere slaapcycli, waarbij de REM-slaap een unieke en cruciale rol speelt. Maar wat maakt deze fase nou zo bijzonder?
5 slaapfasen
Je hebt 4 non-REM-slaapfasen en 1 REM-fase. Tijdens deze laatste fase bewegen je ogen snel heen en weer. Daarna lijkt je hersenactiviteit op die van wanneer je wakker bent. Deze fase wordt vaak geassocieerd met dromen. Ook helpt deze fase bij het verwerken van informatie en emoties.
De kenmerken van de REM-slaap
De REM-slaap heeft verschillende kenmerken:
- Snelle oogbewegingen
- Verhoogde hersenactiviteit
- Droomslaap
- Spierontspanning (waardoor het lichaam herstelt)
- Herstellen en organiseren van de hersenen
Verschil REM-slaap en andere slaapfasen
In tegenstelling tot de diepe slaapfasen waarin je lichaam zich herstelt, is REM-slaap voornamelijk gericht op het herstellen en organiseren van de hersenen. Waar diepe slaap belangrijk is voor lichamelijk herstel en energiebalans, richt REM-slaap zich op de cognitieve functies. Denk aan geheugenverwerking en het verwerken van emoties.
Voordelen van een goede REM-slaap
Een goede REM-slaap zorgt voor lichamelijk en geestelijk herstel! Dit maakt deze fase onmisbaar. Zo zorgt het er onder andere voor dat je nieuwe vaardigheden beter leert toepassen. Herinneringen worden tijdens deze fase verplaatst van het korte- naar het langetermijngeheugen. Daarnaast zijn de hersenen tijdens je REM-slaap actief in het vinden van creatieve oplossingen en het verbinden van losse eindjes. Deze fase stimuleert het vermogen om nieuwe inzichten te krijgen en problemen op een innovatieve manier aan te pakken. Hoe handig! En hoe zit het met de mentale gezondheid? De REM-slaap speelt een essentiële rol in het verwerken van emotionele herinneringen, reguleren van emoties en verminderen van stress en angst. Een gebrek aan REM-slaap kan leiden tot verhoogde emotionele reactiviteit en instabiliteit.
Een tekort aan goede REM-slaap?
Tegenwoordig zijn er allemaal tools die je helpen je slaapcyclus te meten. Denk aan een horloge, een app op je telefoon of een slaapmat. Maar wat als je nou ontdekt dat je REM-slaap niet zo goed is? First of all: geen paniek. Want hoe meer stress, hoe slechter we slapen. Wel is het interessant om gewoon eens te analyseren of je bijvoorbeeld druk bent in je hoofd, er iets gebeurd is waar je over piekert of dat je bijvoorbeeld koffie of alcohol hebt gedronken voor het slapen. Dit kan een goede nachtrust verstoren. De effecten van een tekort aan REM-slaap kan leiden tot een verminderde productie van groeihormonen en een verhoogde ontstekingsreactie in het lichaam. Dit kan bijvoorbeeld het spierherstel en de groei ervan belemmeren, waardoor het langer duurt om te herstellen van fysieke inspanningen. Het gevolg? Een toenemend risico op blessures. Dit wil je natuurlijk voorkomen. Het is daarom belangrijk om voldoende REM-slaap te krijgen. Ook voor je emotionele balans.
Je REM-slaap verbeteren
Natuurlijk willen we allemaal zo goed mogelijk slapen. Maar, hoe zorg je nou voor een goede REM-slaap?
- Houd een regelmatig slaapritme aan
- Drink geen cafeïne vlak voor het slapen (of later op de dag)
- Oeps, wijntje te veel? Alcohol is niet bevordelijk voor je REM-slaap, dus kijk of je het kan laten staan
- Zin in een zware, vette maaltijd? Eet dan iets eerder, zodat je lijf langer de tijd heeft om alles te verteren
- Zorg voor een slaaproutine. Denk aan lezen of mediteren voor het slapen
- Vermijd blauw licht voor het slapen. Kijk of je een uur voordat je gaat slapen niet meer op je telefoon of tablet zit
- Wil je ontspannen op één oor? De 4-7-8 ademhalingstechniek helpt je hierbij! Adem 4 tellen in, houd je ademhaling 7 tellen vast en adem 8 tellen uit. En herhaal deze cyclus 4 keer. Dit zorgt voor een ontspannen zenuwstelsel en geest
- En tot slot: zorg dat het in je slaapkamer donker, stil, koel en opgeruimd is
OHRA helpt je graag
Bij OHRA bieden we verschillende mogelijkheden en diensten voor een goede nachtrust en dus voor een goede REM-slaap! Denk aan het monitoren van je stressniveau, een slaaponderzoek, hulp bij slaapapneu of bij slaaptekort door de (peri)menopauze:
- Heb je OHRA Energiek, Gezond of Balans? Dan maak je gebruik van de Persoonlijke gezondheidscheck. Hiermee breng je je gezondheid in kaart. Nu tijdelijk met slaapmodule die je tot 30 april 2025 gratis kunt gebruiken!
- Heb je OHRA Gezond of Balans? Dan maak je gebruik van het well-being platform Recharge360. Je leert op een leuke manier slimmer te werken aan je gezondheid, leefstijl en vitaliteit. Zodat je meer focus en energie krijgt, en daardoor (nog) lekkerder in je vel zit. Er zit altijd iets voor jou bij: beweging, voeding, slaap, mentale gezondheid, leefstijl, werkdruk en vitaliteit.
- Ook bij OHRA Balans en Gezond: online mindfulness. Met een worshop van de MindfulnessFabriek leer je meer rust in je hoofd te krijgen.
- Last van spanning en stress? De OHRA Coach Assistent neemt je in 3 stappen mee in de wereld van de symptomen en de veroorzakers van jouw stress. Gratis en voor iedereen toegankelijk!
- Slaap je slecht en vermoed je dat je een slaapstoornis hebt? Dan is een slaaponderzoek wellicht iets voor jou. Dit vindt plaats in het ziekenhuis onder leiding van een medisch specialist. Overleg eerst met je huisarts of dit voor jou een optie is.
- Last van slaapapneu? Dan kan OHRA je ondersteunen. Bijvoorbeeld door een vergoeding van CPAP- en OSAS-apparatuur of positietrainer. Ook hiervoor geldt: overleg eerst met je huisarts wat de mogelijkheden zijn.
- Last van nachtelijk zweten en slaaptekort door de (peri)menopauze? Misschien is een consult bij een verpleegkundig overgangsconsulent iets voor jou.
- Slaapproblemen door psychische klachten? Online GGZ kan uitkomst bieden. In principe is je huisarts je eerste aanspreekpunt. Maar wist je dat je voor veel psychische problemen ook kunt kiezen voor een online behandeling?