Vreemd kattengedrag? Dit kan er aan de hand zijn.

Jij ziet je kat iedere dag. Gedraagt je kat zich anders dan normaal? Dan merk je dat snel op. Maar weet je ook wat dit soort kattengedrag betekent? Katten zijn namelijk erg goed in het verbloemen van pijn. Soms zijn de gedragsveranderingen heel subtiel. Toch zijn er een aantal symptomen die pijn bij een kat verraden. Herken dit gedrag, zodat je je kat kan helpen als dat nodig is. Lees mee en ontdek wat afwijkend kattengedrag betekent.

Je kat plast buiten de kattenbak

Doet je kat zijn behoefte niet meer netjes op de kattenbak? Dit soort kattengedrag valt natuurlijk direct op. Afwijkend plasgedrag kan wijzen op pijn bij je kat. De pijn kan ervoor zorgen dat je kat de kattenbak niet meer in wil en zijn behoefte ergens anders in huis doet. Ook het niet meer begraven van de behoefte kan een teken van pijn zijn. Je kat kan bijvoorbeeld last hebben van blaasgruis. Bij blaasgruis worden er kristallen gevormd in de urine. Dat kan pijn en irritatie in de blaas en plasbuis van je kat veroorzaken. De urine heeft dan ook vaak een andere kleur. 

Opeens een ander karakter

Is je kat opeens minder vriendelijk? Of wil hij niet meer knuffelen? Als het karakter van je kat zomaar zonder duidelijke reden verandert, kan het zijn dat hij pijn heeft. Let goed op of je kat bijvoorbeeld angstiger is of meer blaast. Houdt dit rare kattengedrag een tijdje aan? Dan heeft je kat misschien last van artrose of gebitsproblemen. Het is verstandig om je kat even te laten checken door de dierenarts. 

Futloos of onrustig

Vind je je kat een beetje ‘down’? Of is je kat juist erg onrustig en kan hij zijn draai niet zo goed vinden? Dit kattengedrag wordt misschien wel veroorzaakt doordat hij niet lekker in zijn vel zit. Misschien heeft je kat last van stress. Dat ontstaat bijvoorbeeld al als je de bank verplaatst. Houd hem extra goed in de gaten en kijk of het gedrag aanhoudt. Blijft je kat futloos of rusteloos? Dan kan het zijn dat hij pijn heeft. Hij weet niet goed hoe hij moet liggen en heeft door de pijn weinig energie. Neem in beide gevallen contact op met de dierenarts. 

Je kat wijst soms pijn aan

Katten zijn erg goed in het verbergen van pijn. Ze willen liever niet zwak zijn. Katten laten soms een pijnlijke plek op het lichaam ‘zien’ door extra veel op die plek te krabben of te likken. Houd dit goed in de gaten. De dierenarts kan je meer vertellen over de oorzaak van de pijnlijke plek op het lichaam van je kat.  

Je kat loopt moeilijk

Ander opvallend kattengedrag is wanneer je kat moeilijk loopt of vluchtgedrag laat zien, terwijl hij normaal gesproken heel aanhankelijk is. Als hij opeens niet meer bij jou wil zijn of naar je toe wil komen, niet meer wil spelen of aangeraakt wil worden, kan dat wijzen op pijn bij je kat.

Moeilijker lopen is misschien wat makkelijker te herkennen bij je kat. Loopt hij mank? Of springt hij niet meer rechtstreeks op tafel zoals je dat gewend bent, maar wordt een stoel als tussenstop gebruikt? Grote kans dat je kat pijn heeft aan zijn poten. Ook kan dit wijzen op artrose. 

Onverwachte kosten

Moet je uiteindelijk toch naar de dierenarts? Dan kunnen de kosten soms aardig oplopen. Met de huisdierenverzekering van OHRA verzeker je je kat voor onverwachte ziektekosten. Urine- en bloedonderzoek wordt bijvoorbeeld deels vergoed met een OHRA Huisdierenverzekering. Zo krijgt je kat de medische zorg die hij nodig heeft, maar voorkom je dat jij alle kosten zelf moet dragen. 

Let op, niet al het afwijkende kattengedrag leidt altijd tot ziekte of pijn. Soms heeft afwijkend gedrag een andere oorzaak. Neem bij twijfel altijd contact op met de dierenarts. Die kan een diagnose stellen. 

Het gedrag van je kat begrijpen

Kattentaal: snap je kat

Van dikke staart tot spitse oren; allemaal soorten lichaamstaal. De betekenis vind je hier.

Oeps, m'n kat plast in huis

Is je kat zindelijk, dan is plassen in huis niet normaal. Wat kan er aan de hand zijn? Lees het hier.

Waarom miauwt mijn kat veel?

Er zijn verschillende oorzaken! We hebben ze voor je op een rij gezet.

Waarom bijten kittens?

Speels zijn ze zeker! We leggen je graag uit hoe je met het bijten omgaat.

Vreemd kattengedrag

Gedraagt je kat zich opeens anders? Goed om te weten wat bepaald kattengedrag betekent.

Katten en verhuizen

Ze zijn er niet dol op. Gelukkig zijn er tips om je kat op z'n gemak te stellen.