Waarom bijten kittens? De oorzaken en wat je kunt doen.

Kittens zijn speels, net als veel jonge dieren. Maar waarom bijten kittens tijdens het spelen? We leggen uit waarom kittens bijten en hoe je hier het beste mee om kunt gaan.

Kittens bijten uit instinct

Tijdens het spelen gebruikt je kitten zijn bek door (zacht) te bijten. Soms gebruikt hij ook zijn nageltjes om iets vast te grijpen. Voor je kat heel normaal, voor jou iets minder. Je vraagt je daarom vast af waarom kittens bijten. Kittens bijten omdat het bij het jachtinstinct van een kat hoort. Met zijn bek en nagels kan hij prooien vangen. Je kitten moet dus leren dat bijten en krabben niet bij het spelen hoort en dat dit alleen mag tijdens het jagen.  

Kittens zien bijten ook als stoeien

Kittens leren het zacht en speels bijten al in hun nest. Als kittens zo'n 6 weken oud zijn, kunnen ze lekker met elkaar stoeien. En dat gaat er soms hard aan toe! Maar: bijt één van de katjes te hard, dan stopt het spel. De kitten die pijn heeft loopt dan weg. En het is natuurlijk niet leuk als het spel stopt. Kittens leren dus al snel dat zacht bijten beter is en bij het spelen hoort.

Welke kittens bijten?

We vertelden net waarom kittens bijten. Blijft 'ie te hard bijten? Dan kunnen er verschillende oorzaken zijn: 

  • De kitten heeft het nest verlaten voordat hij 9 weken oud was. Voor het opvoeden van een sociale kitten is het het best als hij tot ongeveer 12 weken bij de moeder, broertjes en zusje blijft.
  • De kitten was de enige kitten in het nest. Hij heeft niet met andere kittens gespeeld, terwijl dit belangrijk is voor het bepalen van de bijtgrens.
  • De kitten verveelt zich en kan zijn energie niet goed kwijt.

Wat kun je doen als je kitten veel of hard bijt?

Als je kitten te vroeg uit zijn nest is gehaald, kun je daar als baasje niet zoveel aan doen. Jij moet je kitten dan de bijtgrens leren. Dit kun je doen door het spel te stoppen als je kitten begint te bijten. Springt je kitten bijvoorbeeld naar je voeten als je door het huis loopt en begint hij hard te bijten? Sta dan direct stil en negeer je kitten. Doet het echt pijn, pak je kitten dan voorzichtig op en zet hem rustig weg. Zeg niets en straf hem niet. Speelt je kitten met je handen en bijt hij te hard? Stop dan direct met spelen en pak een speelhengel of een touwtje en ga daarna pas door met spelen. Voor je kitten is er niets aan als het spel direct stopt als hij bijt. Hij leert dan vrij snel dat bijten hem niets oplevert. 

Helaas kan het voorkomen dat je kitten spelagressie laat zien. Dit betekent dat 'ie je arm pakt met twee voorpoten, hard bijt en trappelt met de acherpoten. Dit gedrag is niet oké. Maar, straf 'm niet. Je kitten kan bang worden of juist agressief. 

Een kitten moet zijn energie kwijt

Als je kitten bijt is het 't beste om hem tijdelijk te negeren. Toch is het bijten een duidelijk signaal dat je kitten aandacht wil. Je kitten is speels en moet zijn energie kwijt. Heb je één kat, dan is het belangrijk dat je meerdere momenten op een dag met hem speelt. Eigenlijk totdat 'ie moe is. Wil je dat niet of heb je daar niet genoeg tijd voor? Dan is het aan te raden twee kittens te nemen. Zo hebben ze altijd een speelmaatje. 

Kattengedragsdeskundige

Denk je na dit alles: 'Waarom bijt mijn kitten nog steeds?'. Schakel dan misschien een kattengedragsdeskundige in. Hoe langer je wacht, hoe moeilijker het wordt dit gedrag te stoppen. En heb je een OHRA Kattenverzekering? Dan krijg je afhankelijk van je dekking een vergoeding voor gedragstherapie. Hoe hoog die vergoeding is, hangt af van het pakket dat je hebt gekozen.

Het gedrag van je kat begrijpen

Kattentaal: snap je kat

Van dikke staart tot spitse oren; allemaal soorten lichaamstaal. De betekenis vind je hier.

Oeps, m'n kat plast in huis

Is je kat zindelijk, dan is plassen in huis niet normaal. Wat kan er aan de hand zijn? Lees het hier.

Waarom miauwt mijn kat veel?

Er zijn verschillende oorzaken! We hebben ze voor je op een rij gezet.

Waarom bijten kittens?

Speels zijn ze zeker! We leggen je graag uit hoe je met het bijten omgaat.

Vreemd kattengedrag

Gedraagt je kat zich opeens anders? Goed om te weten wat bepaald kattengedrag betekent.

Katten en verhuizen

Ze zijn er niet dol op. Gelukkig zijn er tips om je kat op z'n gemak te stellen.