Je kat plast in huis. Dit kan er aan de hand zijn.

Je kat plast in huis. Vreemd. Zeker als hij al zindelijk is. Plast je kat in huis, dan is dat vaak een teken dat er iets aan de hand is. Zo kan je kat bijvoorbeeld last hebben van een blaasontsteking, maar vaak komt het door stress. We vertellen je meer over de mogelijke oorzaken waarom je kat in huis plast en wat je kunt doen om je kat te helpen.

Je kat plast in huis om je iets te vertellen

Je kat plast niet in huis om je te pesten. Vaak wil 'ie je iets duidelijk maken. Ben je bijvoorbeeld vaak weg? Misschien vindt hij dat niet zo leuk. Of hij kan denken: 'Sinds de baby er is, krijgt hij alle aandacht en ik niet.' Plast je kat plotseling in huis, dan kan dat een vorm van jaloezie zijn. Toch zijn dit niet veelvoorkomende redenen. Vaak is er echt iets met je kat aan de hand, want plassen in huis is voor je kat ook geen pretje. 

Waarom plast je kat in huis?

Plast je kat opeens niet meer op de kattenbak, maar in huis? Laat hem dan eerst nakijken door de dierenarts. Je dierenarts kan een medische reden, zoals nierfalen, blaasontsteking of blaasgruis uitsluiten. Soms zijn hier verschillende onderzoeken voor nodig, zoals een kweek van de urine, een echo van de blaas of bijvoorbeeld een bloedonderzoek.

Is de kattenbak goed bereikbaar?

Is de kattenbak makkelijk bereikbaar voor je kat? Het kan zijn dat er op de weg naar de kattenbak wat hindernissen zijn, die je kat liever uit de weg gaat. De mand van zijn grote hondenhuisgenoot bijvoorbeeld. 

Pas als je zeker weet dat je kat gezond is, kun je verder op onderzoek uit gaan waarom je kat in huis plast en niet meer netjes op de kattenbak. 

Je kat plast in huis door stress

Katten kunnen behoorlijke stresskippen zijn. Zolang je kat zijn dagelijkse routine volgt, is er vaak niet veel aan de hand. Maar soms wordt die verstoord, waardoor je kat gestrest raakt. Denk aan een verhuizing of een nieuw huisdier. Hoewel het voor katteneigenaren vaak lastig is om erachter te komen waar de stress precies vandaan komt, zijn stresssituaties de belangrijkste oorzaak voor blaasontsteking bij katten. Eén van de symptomen van blaasontsteking is dat je kat in huis plast. 

Kat plast in huis door een verhuizing

Bij een verhuizing verlaat je kat zijn bekende territorium en dat brengt behoorlijk wat stress met zich mee. Je kat heeft tijd nodig om weer te wennen en te ontspannen. Deze stress kan dus de oorzaak zijn van dat je kat in huis plast. Ook een verandering in huis kan stress geven, zoals het verplaatsen van je meubels of het aanschaffen van een nieuw meubel. 

Kat plast in huis door pasgeboren baby

Een baby huilt en vraagt veel aandacht. Sommige katten hebben het daar echt moeilijk mee. Probeer je kat voldoende aandacht te geven en zorg dat je kat zich kan terugtrekken van het gehuil als het hem even teveel wordt.

Kat plast in huis door nieuw huisdier

Denk je dat je kat in huis plast omdat er een nieuw - tweede - huisdier is, haal ze dan uit elkaar. Vervolgens kan je ze weer rustig aan elkaar laten wennen. Vraag hiervoor eventueel advies aan een kattengedragsdeskundige. Zorg in de tussentijd dat beide dieren hun eigen ruimte hebben waar ze ook alles (eten, drinken, kattenbak, ligplek) hebben.

Kat plast in huis door een andere kat rond het huis

Hebben de buren een kat en loopt die af en toe door jullie tuin? Je kat kan dan gaan plassen (in huis), of eigenlijk sproeien, om zijn territorium te markeren. De oplossing? Zorg ervoor dat de katten elkaar niet meer kunnen zien. Doe het gordijn bijvoorbeeld dicht. 

Let op: er is een verschil tussen plassen en sproeien. Sproeien doet een kat voornamelijk uit territoriumdrift of stress. Een kat plast meestal in huis als er medisch iets niet klopt. Je kunt het verschil herkennen aan de houding van je kat. Bij plassen gaat je kat door z’n hurken, bij sproeien blijft de kat staan en sproeit hij verticaal urine tegen de muur bijvoorbeeld. Zowel poezen als katers kunnen sproeien!

Kattenbakmanagement als je kat in huis plast

Katten zijn nogal kieskeurig als het gaat om hun kattenbak. Daarom is het belangrijk dat 'ie schoon is. Ook vindt je kat het fijn als de bak ver van zijn etensbak staat. Is dit niet zo, dan vermijdt hij de kattenbak. Het gevolg? Je kat plast in huis. Daarom zijn onderstaande tips handig om op te letten.

Zorg dat de kattenbak schoon is

Schep elke dag de uitwerpselen (ook de urine!) uit de bak en verschoon de hele bak minimaal 1 x per week. Gebruik daarvoor niet al te sterk ruikende schoonmaakmiddelen, ook dat kan je kat vervelend vinden.

Zorg dat de kattenbak ruim genoeg is 

Of haal de kap eraf. Je kat moet een rondje kunnen draaien zonder dat hij de kanten raakt.

Zet de kattenbak op een rustige plek

Kijk ook eens of de kattenbak op een rustige, maar bereikbare plaats staat. Dus niet in de hal waar constant mensen in en uit lopen, maar liever op de overloop bovenaan de trap bijvoorbeeld.

Houd eten en drinken uit de buurt van de kattenbak

Zorg dat het eten en drinken van je kat op een andere plek staan, uit de buurt van de kattenbak. Katten houden van hygiëne, dus het is beter als ze uit elkaar staan.

Aantal kattenbakken

Zorg altijd voor meerdere kattenbakken in huis. De regel voor het aantal kattenbakken is: aantal katten plus 1 extra. Dus als jij 2 katten hebt, plaats je 3 kattenbakken in huis.

Zorg voor de juiste bodembedekking

Zorg dat de kattenbak gevuld is met kattengrit dat je kat fijn vindt. Hier kom je achter door meerdere soorten bodembedekkers te gebruiken en te kijken waar je kat graag op loopt en in graaft.

Als dit allemaal in orde is en je kat plast nog steeds in huis, dan ga je weer een stapje verder op onderzoek uit.

Hoe leer je af dat je kat in huis plast?

Je kat plast dus in huis. Maar kun je dit afleren? Nee eigenlijk niet, want je kat doet dit niet expres. Maar als je kat nooit geleerd heeft om op een kattenbak zijn behoeften te doen, kun je je kat dit natuurlijk wel áánleren. Hoe? Zet je kat in een wat kleinere ruimte mét schone kattenbak. Zet je kat voorzichtig een paar keer op de kattenbak. Pak rustig een voorpootje en maak een graafbeweging. Laat je kat dan weer los en herhaal dit een aantal keer per dag. Grote kans dat je kat de hint snapt en hij gebruik gaat maken van de bak. Hoera!

Was je kat wel zindelijk, maar ineens niet meer? Onderzoek dan eerst alle tips die hierboven staan. Je kat straffen als hij buiten de pak plast of poept heeft geen zin en werkt vaak averechts. De kans is zelfs groot dat het probleem erger wordt. Kom je er echt niet uit, schakel dan een kattengedragsdeskundige in; die kan je vaak helpen met waarom je kat in huis plast.

Verstopping bij katten: noodgeval!

Het is natuurlijk heel vervelend als je kat in huis plast, maar het is écht een probleem als je kat helemaal niet meer plast. Het kan levensgevaarlijk zijn als dit niet snel genoeg behandeld wordt. Een kater die niet meer kan plassen, noemen we ook wel een plaskater. De plasbuis van je kat is dan verstopt. Dit gebeurt vaak door kleine kristallen of steentjes in de blaas die te groot zijn om uit te plassen. Plaskaters hebben vaak eerder een blaasontsteking gehad of last van blaasgruis.

Kan een OHRA Huisdierenverzekering helpen?

Als je wilt uitzoeken waarom je kat in huis plast, kan dat kosten met zich meebrengen. Een OHRA Huisdierenverzekering kan dan heel welkom zijn.

Als je kat in huis plast omdat hij medisch iets mankeert, zoals een blaasontsteking, blaasgruis of iets anders, worden de kosten voor onderzoeken en behandelingen gedekt volgens de polisvoorwaarden van de OHRA huisdierenverzekering. Als je de extra dekking Aanvullende therapieën (inclusief sterilisatie/castratie en aandoeningen voortplantingsorganen) afsluit, krijg je ook gedragstherapie vergoed. De maximale dekking is afhankelijk van het gekozen ziektekostenpakket (Basis, Plus of Top). Hiervoor is wel een verwijzing van je dierenarts nodig.

De gedragstherapeut moet aangesloten zijn bij één van de volgende instanties:

  • Stichting Platform van Professionele Diergedragsdeskundigen (SPPD)
  • NVGH

Of de gedragstherapeut is in het bezit van één deze keurmerken:

De kosten worden ook vergoed als de therapie wordt uitgevoerd door een dierenarts die werkzaam is op de gedragskliniek UKG (Universiteitskliniek Gezelschapsdieren).

Het gedrag van je kat begrijpen