Blaasgruis bij je kat
Zoekt je kat de kattenbak steeds vaker op? Of erger nog, plast hij zomaar ineens in huis? Dan ben je niet blij. En je kat waarschijnlijk ook niet, want de kans is namelijk groot dat hij blaasgruis heeft. Lees wat je in dat geval kunt doen.
Wat is blaasgruis bij je kat?
Als je kat blaasgruis heeft, zitten er kleine kristallen in zijn urine. Dit geeft een pijnlijk gevoel bij het plassen. Het komt vaak voor bij (mannelijke) katten: katers. Als de kristallen groter worden noemen we ze blaasstenen. Dat komt gelukkig minder vaak voor. De meest voorkomende type kristallen zijn: struviet en oxalaat. Struvietgruis is meestal op te lossen door speciale voeding te geven. Oxalaatgruis en -stenen moeten altijd operatief verwijderd worden.
Wat zijn de kenmerken van blaasgruis bij je kat?
Blaasgruis kun je niet zien aan je kat. Om vast te stellen of jouw kat er last van heeft, moet je hem laten nakijken door de dierenarts. Als je blaasgruis verwaarloost, kan je kat namelijk een urineweginfectie of een blaasontsteking oplopen. Bij katers kan ook de penis verstopt raken en dat is zelfs levensbedreigend. Wacht daarom bij twijfel niet af. Zeker als je een kater hebt, is het verstandig om een afspraak bij de dierenarts te maken.
Blaasgruis bij je kat herkennen
De symptomen van blaasgruis bij je kat zijn hetzelfde als die van een blaasontsteking. Trek aan de bel bij één van deze signalen:
- vaak naar de bak en niet of kleine beetjes plassen;
- in huis plassen;
- bloed bij de urine;
- klaaglijk miauwen bij het plassen;
- likken aan de penis of vulva.
Hoe voorkom je blaasgruis bij je kat?
De pijn bij het plassen wil je je huisdier het liefst besparen. Maar hoe voorkom je blaasgruis bij je kat? Beweging en voldoende drinken zijn twee belangrijke factoren.
Voorkom blaasgruis: stimuleer beweging bij je kat
Komt jouw kat niet buiten, dan is het extra belangrijk dat jij je kat stimuleert in beweging te blijven. Probeer drie keer per dag minimaal vijf minuten met je kat te spelen. Je kunt ook wat brokjes door de kamer strooien waar hij achteraan moet rennen.
Voorkom blaasgruis: zorg dat je kat voldoende drinkt
Katten zijn van nature geen goede drinkers. Een kat moet ongeveer 40-60 ml vocht per kilo lichaamsgewicht per dag binnenkrijgen. Voor een kat van 4 kilo komt dat neer op zo'n 200 ml per dag. Meet het eens af in een maatbeker, zodat je weet hoeveel dat ongeveer is.
Zet het water nooit naast de etens- of kattenbak; daar worden katten niet blij van. In plaats daarvan zet je meerdere ruime kommen (katten vinden het niet fijn als hun snorharen de randen raken) door het huis heen. Ververs het water elke dag. Je zult zien dat je kat uit meerdere bronnen slokjes neemt.
Drinkt je kat nog te weinig, overweeg dan om hem wat vaker natvoer te geven. Dit bestaat voor ongeveer 75-80% uit water en daarmee krijgt je kat een groot deel van zijn dagelijkse vochtbehoefte binnen. Ook kun je een drinkfontein proberen of een zoutvrije boullion maken.
Blaasgruis en je kater
Blaasgruis is trouwens niet altijd te voorkomen. Sommige katten hebben er simpelweg aanleg voor. Katers hebben een grotere kans op problemen door blaasgruis dan poezen.
Wanneer ga je met je kat naar de dierenarts?
Als je de symptomen van blaasontsteking of blaasgruis bij je katherkent, ga dan zo snel mogelijknaar de dierenarts. Deze onderzoekt de urine van je kat en maakt eventueel een röntgenfoto of echografie. Zo weet je snel of je kat inderdaad blaasgruis heeft en kun je meteen met de behandeling beginnen en hem van zijn pijn verlossen.
Blaasgruis bij je kat: hoe behandel je het?
De behandeling van blaasgruis bij je kat hangt af van het type gruis of stenen.
- Struvietgruis en -stenen zijn oplosbaar met een dieet met weinig magnesium, ammonium en fosfaat. Als de stenen erg groot zijn, kan het lang duren voordat ze oplossen. In dat geval wordt er vaak geopereerd.
- Calciumoxolaatgruis en -stenen zijn niet oplosbaar met een dieet. Een dieet kan wel voorkomen dat je kat hier last van krijgt. Als je kat oxolaatgruis of -stenen heeft, moet dit via een operatie worden verwijderd.
De kans is groot dat je kat pijn heeft door de blaasgruis of -stenen. De dierenarts kan dan pijnstilling meegeven. Het is mogelijk dat je kat een bacteriële infectie heeft. Hoewel die kans bij katten wel minder groot is dan bij honden. In geval van een bacteriële infectie krijgt je kat een antibioticakuur. Normaal gesproken zijn de klachten een week na de operatie verdwenen.
Worden de behandelkosten voor blaasgruis bij je kat vergoed?
Als er iets met je kat aan de hand is, kunnen de dierenartskosten behoorlijk oplopen. Met een OHRA Huisdierenverzekering worden de dierenartskosten (deels) vergoed. Een fijne geruststelling. Wat je precies vergoed krijgt, hangt af van wat voor soort dierenartskosten je declareert, je eventuele eigen risico en je gekozen pakket voor je kat. Bekijk de precieze vergoedingen in de polisvoorwaarden en het vergoedingenoverzicht.
Meer weten?
Bekijk de vergoedingen voor behandelingen voor je kat of bekijk het overzicht van andere aandoeningen.
Disclaimer: OHRA heeft zo goed mogelijk relevante informatie over deze aandoening voor je verzameld. Is de verzamelde informatie niet juist of onvolledig, dan is OHRA niet aansprakelijk.