Katten en verhuizen. Zo pak je het aan.

Katten en verhuizen is geen gouden combinatie. Katten houden niet van verandering en zijn erg gehecht aan hun eigen plekjes in en om het huis. Is verhuizen voor jou al een stressvolle gebeurtenis? Voor je huisdier ook! Je kat verhuizen zorgt ervoor dat 'ie z'n vertrouwde plekjes en routines kwijtraakt. De nieuwe omgeving is vreemd. Dit voelt als een bedreiging. Geen wonder dat katten niet dol zijn op verhuizen. Gelukkig zijn er tips. Om het verhuizen met katten soepeler te laten verlopen. 

Je kat verhuizen: zo bereid je 'm goed voor

Ga je verhuizen? Zorg er dan voor dat je je kat of katten al, ruim van tevoren, laat wennen aan de reismand of -bench. Zet deze bijvoorbeeld een paar dagen voor de verhuizing in de woonkamer en leg er brokjes in. Spray eventueel een kalmerende (feromoon)spray in de reismand en herhaal dit een aantal dagen. Je kat verhuizen gaat op deze manier een stuk makkelijker!

Zonder stress verhuizen met katten

 Katten en verhuizen kan gepaard gaan met veel stress. Dat wil je natuurlijk niet. Het is daarom belangrijk dat katten zo min mogelijk meekrijgen van de stress rondom het verhuizen. We vertellen je graag hoe je een verhuisdag zo soepel mogelijk laat verlopen. 

  1. Laat je kat wennen in een kamer van het nieuwe huis. Richt ‘m in met vertrouwde spullen, zoals een deken met eigen geur. Ook een kalmerende (feromoon)spray voor in het stopcontact kan goed helpen. 
  2. ‘Verdeel’ de kamer in verschillende ruimtes. Creëer een plek voor de kattenbak(ken), een plek om te eten en te drinken en een plek waar wat speeltjes liggen. Laat voldoende ruimte tussen de verschillende plekken. Katten houden er niet van om naast hun wc te eten of drinken. 
  3. Plak een briefje op de deur, zodat verhuizers en hulptroepen weten dat die ruimte dicht moet blijven. Zo kan je kat rustig wennen aan zijn nieuwe huis. 

Heb je geen kamer over in je nieuwe huis? Laat je kat dan slapen bij vrienden of familie of breng ‘m naar een goed kattenpension. Weet je van tevoren al dat je kat snel van slag is? Overleg dan met de dierenarts wat je het beste kunt doen. 

Laat je kat aan de nieuwe omgeving wennen

Na het verhuizen is je kat in een nieuwe omgeving. Sommige katten verstoppen zich de eerste dagen het liefst onder of op de kast. De waaghalzen willen vaak meteen op ontdekkingstocht. Toch is het verstandig om katten na het verhuizen eerst een paar weken binnen te houden. Het kan enkele weken duren voordat katten zich thuisvoelen in een nieuwe omgeving en de ruimte als hun nieuwe territorium zien. Hoe snel dat gebeurt, verschilt per kat. Sommige katten zijn na twee weken al op hun gemak en andere katten hebben hier misschien langer de tijd voor nodig. Je kat verhuizen is geen kattenpis. Maar met voldoende liefde en aandacht zullen de meeste katten zich na het verhuizen snel aanpassen aan hun nieuwe omgeving.

Een kitten laten wennen aan zijn nieuwe huis

Krijg je binnenkort een kitten in huis? Dan verruilt ‘ie zijn vertrouwde nest voor jouw huis. Een kitten laten wennen gaat daarom net wat anders dan wanneer een volwassen kat met jou van plek naar plek verhuist. Voor een kitten is wennen aan een nieuw huis nog stressvoller. Niet alleen de omgeving verandert, ook moet je kitten zijn moeder en broers en zusjes missen. Geef een kitten daarom veel aandacht en genoeg tijd om de nieuwe omgeving te verkennen. Zorg dat je kitten niet naar buiten kan en dat ‘ie een veilig plekje krijgt om zich terug te trekken. Dat kan zo simpel zijn als een kartonnen doos met een kleedje erin. Zet deze op een rustige, warme plek en het liefst in een aparte kamer. Heb je nog meer huisdieren? Stel die dan niet tegelijkertijd voor aan je kitten en zorg dat jij als baasje altijd bij de eerste ontmoeting bent. 

Je nieuwe adres doorgeven voor de chip

Nu weet je hoe het zit met katten en verhuizen. Maar denk ook aan een adreswijziging. Niet alleen voor je vrienden, ook voor je kat. Is je kat gechipt en geregistreerd? Vergeet dan niet de adresgegevens van de chip te wijzigen. Als je kat in de nieuwe omgeving verdwaald raakt, is de kans groot dat 'ie via de chip weer gevonden wordt. Is je kat nog niet gechipt? Dan is de verhuizing misschien een goede reden om dit wel te doen. Regelen kan via de dierenarts. En heb je een OHRA Kattenverzekering? Dan krijg je een deel van de aanschafkosten van een chip voor je kat vergoed

Het gedrag van je kat begrijpen

Kattentaal: snap je kat

Van dikke staart tot spitse oren; allemaal soorten lichaamstaal. De betekenis vind je hier.

Oeps, m'n kat plast in huis

Is je kat zindelijk, dan is plassen in huis niet normaal. Wat kan er aan de hand zijn? Lees het hier.

Waarom miauwt mijn kat veel?

Er zijn verschillende oorzaken! We hebben ze voor je op een rij gezet.

Waarom bijten kittens?

Speels zijn ze zeker! We leggen je graag uit hoe je met het bijten omgaat.

Vreemd kattengedrag

Gedraagt je kat zich opeens anders? Goed om te weten wat bepaald kattengedrag betekent.

Katten en verhuizen

Ze zijn er niet dol op. Gelukkig zijn er tips om je kat op z'n gemak te stellen.