Gebitsverzorging bij je kat

Kat gebitsverzorging

Zie je dat jouw kat moeite heeft met bijten op harde brokjes? Of ruik je een onaangename geur uit de bek van je kat? Dan zou het kunnen dat je kat last heeft van zijn gebit. Een goede gebitsverzorging bij je kat is dan wel zo fijn. Als baasje kun je veel doen om het gebit goed en schoon te houden. Niet alleen goed voor je kat, ook voor jouw portemonnee! Lees snel mee wat je kunt doen voor een goede gebitshygiëne.

Hoe ontstaan gebitsproblemen bij je kat?

Een slechte gebitsverzorging kan leiden tot gebitsproblemen bij je kat. Poets je de tanden van je kat nooit of worden ze nooit gereinigd? Dan kan er tandplak ontstaan. Wordt tandplak niet verwijderd, dan verandert dat in tandsteen. Tandsteen kan uiteindelijk leiden tot ontstoken tandvlees bij je kat. En ontstoken tandvlees kan ervoor zorgen dat je huisdier misschien wel een tand of kies verliest. 

En die problemen wil je voorkomen, want...

De kosten voor een gebitsreiniging of gebitsbehandeling van je kat kunnen flink oplopen! Dus niet alleen je kat is gebaat bij een gezond gebit, jij ook.

Vroeger was de kat wild

De wilde kat, de voorouders van onze huis-, tuin- en keukenkat, moest zorgen zijn eigen eten. Dat eten bestond uit prooien. Denk aan muizen, wezeltjes en vogels. Tijdens het eten hiervan was het kauwen geblazen. Alle tanden en kiezen van je kat werden direct gereinigd door het kauwen op het rauwe vlees, de botjes en spieren.

Tijden zijn veranderd en de gebitsverzorging bij je kat ook!

Vandaag de dag krijgen de meeste huiskatten kant-en-klare brokken of natvoer. Dit is makkelijk, maar niet zo gezond voor de tanden. Door speciale voeding aan je kat te geven, ontstaat er minder tandplak. Maar tandplak helemaal voorkomen, doet het niet. Dat betekent dat je als baasje iets beter je best moet doen om de tanden en kiezen van je kat gezond te houden. Alleen, hoe doe je dat?

Regelmatige gebitscontrole bij je dierenarts

Katten zijn meesters in het verbergen van pijn, dus als je kat een flinke ontsteking in hun bek heeft, dan merk je daar als baasje niet altijd wat van. Het is daarom erg belangrijk dat je alle tanden en kiezen van je kat minimaal één keer per jaar laat checken door je dierenarts.

Niet alleen blijft je kat dan veel pijn en ellende bespaard, het bespaart jou mogelijk ook hoge kosten. Als je je kat verzekerd hebt met de module gebit, krijg je onvoorziene, medische problemen tot een bepaald maximum vergoed. Tijd voor een afspraak dus, als het zover is.

Tandenpoetsen bij katten

Om er zeker van te zijn dat jij er alles aan doet om het gebit van je kat in goede conditie te houden, kun je je kat laten wennen aan tandenpoetsen. Dit zal niet eenvoudig zijn, maar geduld is een schone zaak in dit geval. Met onderstaande stappen maak je tandenpoetsen bij katten zo makkelijk mogelijk. 

  1. Begin met het voorzichtig masseren van de wangen van je kat. Net onder de oren en het liefst tijdens een kroelsessie. Dit vindt je kat prettig en tegelijkertijd ‘poets’ je met de binnenkant van zijn wang al een beetje de buitenkant van zijn tanden en kiezen. Ook wordt de speekselklier gestimuleerd en het speeksel heeft een reinigende werking op het gebit.
  2. Stap twee is dat je een steriel gaasje om je vinger windt, de bek van je kat voorzichtig gesloten houdt en zachtjes de bovenlip ophoog duwt. Met je vinger en het gaasje kun je zo langs de tanden en het tandvlees strijken. Houd het de eerste keren kort en breid dit langzaam uit naar een iets langere sessie. En naar steeds meer kiezen en tanden.
  3. De laatste stap is dat je poetst met een speciale tandenborstel voor katten. Deze heeft een klein borstelkopje en is zacht. Er bestaat ook speciale tandpasta voor katten. Gebruik geen menselijke tandpasta, deze is schadelijk voor je kat. Het is vooral belangrijk dat je de buitenkant van het gebit poetst omdat de binnenkant redelijk schoon blijft dankzij het speeksel en het bewegen van de tong.

Gevolgen van slechte gebitshygiëne

Conclusie: als de gebitsverzorging wordt verwaarloosd en als de tanden van je kat niet regelmatig worden schoongemaakt, ontstaan er problemen. Denk dus aan het verwijderen van tandsteen door de dierenarts. Maar ook het maken van een röntgenfoto van het gebit. Of het trekken van tanden en kiezen. Het is goed om het gebit van je kat minimaal een keer per jaar te laten controleren. Als je de extra dekking 'Vaccinatie en Gebit' hebt afgesloten in de OHRA Huisdierenverzekering, krijg je onvoorziene, medische problemen aan het gebit van je kat tot een bepaald maximum vergoed. Afhankelijk van je gekozen pakket.

Houd je kat blij en gezond