Top 6 veelvoorkomende klachten bij katten

Mens aait kat

Je hoopt natuurlijk dat het niet gebeurt, maar ook jouw kat kan klachten krijgen en ziek worden. Wat zijn de veelvoorkomende klachten bij katten? Bekijk de top 6.

1. Overgewicht bij je kat

Eén van de veelvoorkomende klachten bij katten is overgewicht. Overgewicht heeft veel gevolgen voor de gezondheid van je kat. Zo kan je kat hartproblemen krijgen, artrose of suikerziekte. Ongeveer de helft van alle katten en honden in Nederland is te zwaar. Voorkom dat je kat te zwaar wordt door het gewicht én de conditie goed in de gaten te houden. 

2. Nierfalen bij je kat

Ook nierfalen horen bij de veelvoorkomende klachten bij katten. De nieren zuiveren het bloed en als deze niet goed werken, hopen de afvalstoffen zich op. Je kat kan hier flink ziek van worden. Nierfalen kan komen door nierstenen of door een infectie. Als de dierenarts nierfalen vermoedt, zal deze eerst onderzoeken doen. Hierna kan de dierenarts bepalen hoe jouw kat het beste behandeld kan worden. De kosten voor de onderzoeken en voor de behandeling van nierfalen kunnen behoorlijk oplopen.

3. Huidproblemen bij je kat

Onder de veelvoorkomende klachten bij katten vallen ook huidproblemen. Denk aan vlooien of bijvoorbeeld een schimmel, zoals ringworm. Je kat krijgt plekjes op zijn huid die jeuken en irriteren. Je kunt je kat vrij houden van vlooien door hem op tijd en preventief te ontvlooien. Een schimmel kun je niet altijd voorkomen. Vermoed je dat je kat huidproblemen heeft? Ga dan langs de dierenarts. De kosten voor de behandeling hangen af van het soort huidprobleem en hoe ernstig het is. Als je kat een schimmel heeft, kan de behandeling langdurig en duur zijn.

4. Schildklierproblemen bij je kat

Bij katten komt het regelmatig voor dat de schildklier te snel werkt. Je kat kan hier behoorlijk last van hebben. Hij gaat meer eten, maar valt toch af. Ook moet je kat vaak meer plassen. Als de schildklierproblemen bij je kat niet verholpen worden, kan je kat behoorlijk ziek worden. De dierenarts kan door verschillende onderzoeken bepalen of jouw kat een goedwerkende schildklier heeft of niet. Gelukkig bestaan er behandelingen als de schildklier van jouw kat niet goed werkt. Houd er wel rekening mee dat de kosten hoog kunnen uitvallen. 

5. Blaasontsteking bij je kat

Een andere veelvoorkomende klacht bij katten is blaasontsteking. Katten lopen dit vrij snel op. Vervelend voor jou en je kat. Je kat heeft pijn en kan in huis gaan plassen. Gelukkig is een blaasontsteking makkelijk vast te stellen én te genezen. Wacht je te lang, dan kan het een chronische blaasontsteking worden. Dat wil je natuurlijk het liefst voorkomen.

6. Artrose bij je kat

Bijna elke oudere kat krijgt vroeg of laat last van zijn gewrichten. Hij kan dan wat minder makkelijk springen en rennen. Het gevolg? Minder bewegen door de pijn en stijfheid. Hierdoor kan hij sneller overgewicht krijgen. Hierboven kon je al lezen dat overgewicht niet gezond is voor je kat. Als je kat artrose heeft, gaat dit helaas nooit meer over en zal hij de rest van zijn leven pijnstillers of eventueel voedingssupplementen moeten nemen. 

7. Plasbuisverstopping

Een kater die last heeft van plasbuisverstopping wordt ook wel een plaskater genoemd. De naam zegt het al: het is een ziekte die vooral bij katers voorkomt doordat de plasbuis steeds smaller wordt. Soms ontstaat er verstopping door een propje/steentje van kristallen en/of ontstekingsmateriaal. Deze problemen kunnen levensbedreigend zijn. Let daarom goed op de volgende symptomen, je kat:

  • zit veel in pershouding, maar je ziet geen plas of druppeltjes;
  • likt steeds aan de penispunt;
  • mauwt huilerig en/of zeurend;
  • ligt veel en ongemakkelijk op zijn zij;
  • is sloom, zit veel in een hoekje, wil niet eten en geeft over.

Deze symptomen passen ook bij een blaasontsteking. Twijfel je? Neem dan direct contact op met je dierenarts. Een plasbuisverstopping is namelijk een spoedgeval!

Verzeker je kat tegen onverwachte medische kosten

Heb je een raskat? Verdiep je dan goed in de erfelijke aandoeningen. Zo kun je beter inschatten of jouw kat een grotere kans heeft op het krijgen van een bepaalde aandoening. Natuurlijk kun je ook net pech hebben. En als er iets met je kat aan de hand is, kunnen de dierenartskosten behoorlijk oplopen. Met een OHRA Huisdierenverzekering worden de dierenartskosten (deels) vergoed. Een fijne geruststelling. Wat je precies vergoed krijgt, hangt af van wat voor soort dierenartskosten je declareert, je eventuele eigen risico en je gekozen pakket voor je kat. Bekijk de precieze vergoedingen in de polisvoorwaarden en het vergoedingenoverzicht

Goed om te weten