Vlooien kat

Je ziet dat je kat zich steeds vaker krabt. Vlooien, schiet het door je heen en je krijgt spontaan jeuk. Daar zitten jij en je kat niet op te wachten! Lees hoe je er vanaf komt en wat dat kost.

Wat zijn vlooien bij je kat?

Als je kat regelmatig in contact komt met andere dieren krijgt hij vroeg of laat vlooien. Die akelige beestjes zijn actief van begin maart tot eind november. Binnen overleven ze ook in de winter. Vlooien zijn bloedzuigende parasieten die zorgen voor jeuk en pijn bij je kat. Daarom moet je je kat zo snel mogelijk ontvlooien. Er zijn talloze middelen verkrijgbaar. Meestal ben je daarvoor een paar tientjes kwijt. Nog beter is het om vlooien te voorkomen. Dat kan met een preventieve behandeling via de dierenarts of dierenwinkel. Dit kost ongeveer € 15,- tot € 25,- voor 3 maanden.

Hoe herken je vlooien bij katten?

Kam de vacht van je kat door met een vlooienkam. Een vlo zie je misschien niet zo snel, maar als je zwarte korreltjes ziet, dan is dat waarschijnlijk vlooienpoep. Als je die korreltjes op een vochtig stuk keukenrol legt en het papier kleurt roodbruin, dan weet je het zeker: je bent de klos!

Wat zijn de eerste symptomen van vlooien bij katten?

Als je kat vlooien heeft, zie je hem vaker dan normaal krabben en bijten. En waarschijnlijk springt hij ook regelmatig ineens op. Dat laatste komt omdat een vlooienbeet best irriterend is. Van al het krabben kan je kat haaruitval, wondjes en korstjes krijgen, vooral op de rug en flanken. Kittens kunnen zelfs bloedarmoede krijgen door ijzertekort. Als een vlo besmet is, kan hij bovendien lintworm overbrengen op zowel mensen, katten als honden. Kortom: tijd om in actie te komen!

Hoe voorkom je vlooien bij katten?

Eenmaal vlooien in huis? Dan kom je daar niet zo makkelijk vanaf. En wist je dat vlooien jouw been ook best lekker vinden als er even geen kat in de buurt is? Vlooien wil je dus koste wat kost voorkomen. Een preventieve behandeling van je kat is de beste manier. Vraag hiernaar bij de dierenarts. Doe je dat niet, dan blijft het lastig om vlooien te voorkomen. Hou je kat dan in elk geval uit de buurt van andere dieren.

Vlooien bij je kat bestrijden

Zie je vlooien bij je kat? Dan ben je eigenlijk al te laat. Je mag ervan uitgaan dat die vlooien maar 5% van het probleem zijn. De overige 95% zit in jouw huis. En dat is nog niet alles, ze planten zich ook nog eens razendsnel voort, dus wacht niet met behandelen. Houd er rekening mee dat het 2 tot 3 maanden duurt voor je van de vlooienplaag af bent.

  • Behandel je kat 2 tot 3 maanden lang met een goed anti-vlooienproduct;
  • Behandel ook je andere huisdieren;
  • Was al je woontextiel op een hoge temperatuur en stofzuig je huis regelmatig. Vlooienlarven en -poppen zitten het liefst tussen je bank, de kussens en je beddengoed. En in je tapijt;
  • Vraag je dierenarts om advies.

Naar de dierenarts of niet?

Wil je een vlooienplaag voor zijn, ga dan zeker even met je kat naar de dierenarts! Hij kan effectieve middelen voorschrijven waarmee je kat maandenlang vlooienvrij blijft. De dierenarts kent je kat als geen ander en adviseert welk product het beste bij hem past. Goed om te weten: het product dat je dierenarts voorschrijft is altijd onderzocht op veiligheid en effectiviteit.

Krijg ik de kosten vergoed?

Het bestrijden van vlooien hoort bij de dagelijkse verzorging en hygiëne van je huisdier. Daarom betaal je zelf de kosten voor een anti-vlooienbehandeling voor je kat en krijg je dit niet vergoed met onze huisdierenverzekering. Gelukkig zijn de kosten van zo’n behandeling te overzien. Maar voor vlooien geldt vooral: voorkomen is beter dan genezen. Heeft je kat een andere behandeling nodig? Bekijk dan wat de OHRA Huisdierenverzekering precies vergoedt.

Meer weten?

Bekijk de vergoedingen voor behandelingen voor je kat of bekijk het overzicht van andere aandoeningen.

Naar alle aandoeningen Naar de vergoedingen

Disclaimer: OHRA heeft zo goed mogelijk relevante informatie over deze aandoening voor je verzameld. Is de verzamelde informatie niet juist of onvolledig, dan is OHRA niet aansprakelijk.