Deze planten zijn giftig voor je kat
Je kat snuffelt nieuwsgierig aan de nieuwe ficus die je vandaag hebt gekocht. Schattig om te zien, maar let op: niet alle planten zijn veilig voor je kat. Sterker nog; veel planten zijn giftig. Niet elke plant zorgt voor dezelfde verschijnselen, maar duidelijk is dat je kat er goed ziek van kan worden. Ben je van plan om een nieuwe plantencollectie aan te schaffen? Of komt er binnenkort een kat bij je wonen? Check dan goed welke planten giftig zijn en weet hoe je je kat hiertegen kunt beschermen.
Waarom eet mijn kat planten?
Je kat kan planten eten om verschillende redenen. Bijvoorbeeld om iets onverteerbaars uit zijn maag te verwijderen. Groenvoer is namelijk een natuurlijk braakmiddel. Katten likken bij het wassen haren op. Door het eten van planten gaan ze braken en raken ze een prop haren kwijt. Ook kunnen katten op planten gaan kauwen uit verveling. Vaak eten ze de plant niet op, maar ook het kauwen op sommige planten kan al problemen geven.
Welke kamerplanten zijn giftig?
De lijst van giftige kamerplanten en bloemen voor katten is vrij lang. Het is daarom altijd aan te raden om onderzoek te doen als je twijfelt over een bepaalde plant. Bekende kamerplanten, zoals drakenklimop, dieffenbachia, alocasia of monstera zijn bijvoorbeeld giftig voor je kat. Dat is slechts een greep uit alle giftige planten. Vooral kittens zijn nieuwsgierig en kauwen sneller aan kamerplanten. Wil je zeker weten of de planten in jouw huis kunnen blijven staan? Raadpleeg dan bijvoorbeeld de website van het LICG.
Pas ook op met een bos bloemen die bijvoorbeeld op tafel staat. Lelies, narcissen, tulpen en hyacinten zijn ook giftig voor katten.
Lelies gevaarlijk voor je kat
Let vooral op met lelies. De stengel, bladeren én het stuifmeel is namelijk erg gevaarlijk voor jouw kat, de hele plant dus. Niet alleen het eten van de plant is gevaarlijk. Je kat kan al grote gezondheidsproblemen krijgen door afvallend stuifmeel. Dit leidt mogelijk tot levensgevaarlijke nierbeschadiging.
Voorkom dat je kat planten eet
Voorkomen is beter dan genezen: verwijder daarom de (zeer) giftige planten uit je huis. Om te voorkomen dat je kat aan planten gaat knabbelen, kun je je kat kattengras geven. Je kunt dat kopen in een bloempot of in kant-en-klare zaaibakken. Het is altijd verstandig om je kat af te leren om aan kamerplanten te kauwen.
Je kat en buitenplanten
Buiten is het lastiger om je kat te beschermen tegen giftige planten. Een kat die vrij rondloopt, komt in allerlei tuinen. Het is onmogelijk om je kat tegen alle planten van buiten te beschermen. Je kunt in ieder geval proberen om het risico te verkleinen door in je eigen tuin de meest gevaarlijke planten te verwijderen. Daarbij kun je denken aan klimop, taxus, rododendron of herfstkrokussen.
Deze planten kunnen gelukkig wel!
Gelukkig zijn er ook een aantal planten die je wel met een gerust hart in huis kunt halen. Heb jij bijvoorbeeld een calathea, palm (met uitzondering van de cycas palm), bromelia of bananenplant? Dan hoef je je geen zorgen te maken. Deze planten zijn namelijk niet giftig voor katten.
Zie je toch dat je kat van een giftige plant heeft gegeten, ga dan direct naar de dierenarts! Vergeet niet om een stuk plant mee te nemen. Dit helpt de dierenarts om zo snel en gericht mogelijk een behandeling te starten.
Deze informatie is door ons zo zorgvuldig mogelijk verzameld op basis van algemeen toegankelijke openbare informatie.
Goed om te weten
Je kat chippen
Je kat laten chippen is niet verplicht. Wel heel handig. Lees snel hoe het werkt!
Giftige planten voor katten
Wist je dat er veel planten giftig zijn voor je kat? Handig om te weten welke natuurlijk.
Is er een kat aangereden?
Of het nu je eigen kat is of van iemand anders; goed om te weten waar je op moet letten.
Veelvoorkomende klachten bij je kat
Van overgewicht tot artrose; 6 klachten op een rij.