De kitten checklist. Ben jij klaar voor een kitten?

Denk je erover na een kitten te kopen? Heel gezellig! Maar ook een grote verandering in huis. Het is belangrijk dat je je goed voorbereidt. Kun je je kat genoeg aandacht geven? Kun je een huisdier betalen? Hoe vind je een goede fokker? Hoe zit dat met opvoeden? Een lange lijst waar je aan moet denken voordat er een kitten bij je kan komen wonen. Vink onze kitten checklist af en jij bent er klaar voor!

Check #1. Heb je genoeg tijd én geld?

Katten vinden het over het algemeen prima om een gedeelte van de dag alleen te zijn. Je hoeft kittens dan ook niet de hele dag in de gaten te houden. Toch verschilt het per ras of je kat aanhankelijk is. Het betekent natuurlijk niet dat je nooit thuis hoeft te zijn. De meeste katten houden van aandacht en vinden het fijn als je thuis bent. Ben je toch niet vaak thuis? Overweeg dan om twee kittens te nemen, zo hebben ze toch altijd een vriendje in huis. 

Ook niet onbelangrijk: heb je voldoende financiële middelen voor een kat? Naast de kosten voor alle spullen die je moet aanschaffen, krijg je ook te maken met maandelijks terugkerende én onverwachte kosten van je kat.

Check #2. Welke kat past bij jou?

Nummer twee van de kitten checklist is: welke kat past bij mij en mijn huishouden? Verdiep je in verschillende kattenrassen, om erachter te komen welke kat goed bij jou past. Sommige rassen zijn groter dan andere, sommige zijn weer socialer.

Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een kitten uit het asiel. Het gedrag van een asiel kitten is vaak iets lastiger te voorspellen. Lees daarom meer over hoe je ontdekt welke kat bij je past. Houd er rekening mee dat sommige kattenrassen gevoelig zijn voor erfelijke aandoeningen. Je leest er alles over op onze rassenpagina’s. Goed om je even in te lezen. 

Check #3. Heb je een erkende fokker gevonden?

Het vinden van een erkende fokker – een cattery – kan best lastig zijn. Voor je het weet heb je te maken met een broodfokker; een fokker die alleen fokt voor het geld en weinig aandacht aan het nestje besteedt. Dat leidt later soms tot socialisatieproblemen bij je kat. Heb je een nestje op het oog? Lees meer over waar je allemaal op moet letten als je gaat kijken. 

Check #4. Weet je welke voeding je moet kopen?

Waarschijnlijk denk je bij voeding voor kittens gelijk aan brokjes. Maar wist je dat er ook natvoer bestaat? Of dat je je kat zelfs vers vlees kunt geven? Je moet je daar goed in verdiepen. Het geven van vers vlees vereist namelijk wel wat extra aandacht. Houd in de gaten dat je kat een goede samenstelling van verschillend voedsel krijgt. Weet jij bij dit punt van de kitten checklist al wat je wilt?

Check #5. Weet je wat er nodig is qua verzorging?

Elke kat moet natuurlijk verzorgd worden, maar sommige katten vereisen wat meer aandacht. Langharige katten bijvoorbeeld. Rassen met deze vacht moeten iedere dag gekamd worden. Dat vraagt dus meer van je tijd dan een kat met een kortharige vacht. Zoek informatie op over de vacht van de kat die jij op het oog hebt, zodat je goed voorbereid bent. 

Check #6. Weet je hoe je een kitten moet opvoeden?

Een belangrijke vink op de kitten checklist is kennis over het opvoeden van je kitten. Het vraagt veel van je geduld. Kittens zijn bijvoorbeeld erg speels en zien niet altijd het verschil tussen speeltjes en jouw spullen. Lees hoe je de opvoeding van jouw kitten het beste aan kunt pakken. 

Check #7. Begrijp je kattentaal?

Wist je dat katten heel duidelijk kunnen zijn in non-verbale communicatie? Aan de lichaamstaal van je kat – ofwel de kattentaal – kun je vaak een hoop aflezen. Leer de basis van kattentaal, zodat je je kat sneller begrijpt. Hier lees je meer over hoe je dat kunt doen

Check #8. Is je thuissituatie voorbereid op een kitten?

Een kitten in huis is een grote verandering. Daar moet(en) jij (en je gezin) je goed op voorbereiden. Heb je kinderen? Dan is het verstandig om hen op tijd te informeren over de komst van de kitten. Misschien is het leuk om een aftelkalender te maken, een boek over kittens te kopen, filmpjes op het internet op te zoeken en je kinderen mee te nemen als je inkopen gaat doen voor de kleine spruit. Zo maak je het idee levendig!

Check #9. Heb je alle benodigdheden in huis gehaald?

Om je kitten direct een fijne te plek te geven thuis, moet je een aantal spullen aanschaffen. Denk aan een kattenbak, speeltjes en voer. De uitgebreide lijst met basis benodigdheden vind je hier

Check #10. Is je huis kitten proof?

En dan de laatste vink op de kitten checklist: maak je huis kitten proof. Zorg ervoor dat je alle kleine spullen weghaalt en medicijnen goed opruimt. Staan er accessoires op je vensterbank? Haal die dan ook weg, zodat je kitten ze niet kan omstoten. En niet vergeten: check je planten! Veel planten zijn giftig voor katten. Kittens zijn nieuwsgierig en vinden het leuk om in van alles te bijten. Niet zo handig als dat dan net een giftige plant is… 

Check #11. Weet je wanneer je kitten naar de dierenarts moet?

Om ervoor te zorgen dat je kat gezond is én blijft, kun je hem laten vaccineren. Voor elke kat wordt een set basisvaccinaties aanbevolen. Deze bestaat uit 2 of 3 injecties en wordt met tussenpozen van 3 tot 4 weken gegeven. De eerste inenting krijgen kittens meestal als ze ongeveer 9 weken oud zijn. Lees hier meer over het vaccineren van je kitten. 

Verder kunnen dierenartskosten voor je kitten door ongelukjes of ziektes soms flink oplopen. Dan kan het fijn zijn om een huisdierenverzekering af te sluiten zodat je niet voor nare verrassingen of keuzes komt te staan.

Heb je alle vragen op de kitten checklist af kunnen vinken? Jij bent er helemaal klaar voor. Laat de kitten maar komen!

Deze informatie is door ons zo zorgvuldig mogelijk verzameld op basis van algemeen toegankelijke openbare informatie.

Je nieuwe kat kiezen

Klaar voor een kitten?

Met deze checklist kun je in één oogopslag zien of je helemaal kitten-ready bent.

Welke kat kies je?

Wil je een raskat, eentje die aanhankelijk is of een kitten? Welke kat er bij je past, zie je hier.

Kitten kopen? Hier let je op

Kitten op het oog? Dan ga je langs bij de kattenfokker. Lees hier waar je op moet letten.

Een kat adopteren

Iedere kat verdient een fijn thuis! Denk je erover om een kat te adopteren? Hier let je op.