Een kitten opvoeden: zo doe je dat!

Komt je kitten binnenkort bij je wonen? Wat leuk! Dat wordt lekker samen spelen en knuffelen, maar ook je kitten opvoeden. Leer je kat van begin af aan welk gedrag gewenst is. En vooral; welk gedrag niet. Zo wordt jullie band nog beter.  

Haal je kitten niet te vroeg in huis

Meestal mogen kittens het nest verlaten als ze tussen de 12 en 14 weken oud zijn. Tijdens de periode in het nest heeft de moederpoes de kittens al veel geleerd en een beetje opgevoed. Dit gebeurt wel in 'kattentaal', dus van jou zullen ze nog niet zoveel begrijpen. Vanaf dat je kitten 3 weken oud is, start de socialisatieperiode. In deze fase zijn kittens heel nieuwsgierig en kunnen ze goed aan allerlei situaties wennen. Ze zijn dan dus nog in het nest en wennen vooral aan andere katten, mensen en geluiden. Katten zijn erg goed in het kopiëren van gedrag van andere katten. Haal je je kitten te vroeg uit het nest - bijvoorbeeld bij 6 of 7 weken – dan kan het zijn dat hij belangrijke basisvaardigheden niet voldoende onder de knie heeft. Hij mist dan een belangrijk deel van de socialisatiefase en opvoeding van de moederpoes. 

Cruciaal: socialiseren bij jou in huis

Als je kitten eenmaal bij je woont, gaat hij zijn tweede socialisatieperiode in. Denk van tevoren goed na over waar je je kat allemaal aan gewend wil laten raken. Komt er vaak visite langs? Neem je vaak je kat mee in de auto? Heb je vaak honden over de vloer? Moet je kat overweg kunnen met kinderen? Wil je je kat meenemen op vakantie? Allerlei situaties waar je je kitten het liefst direct aan laat wennen. Want hoe eerder je kitten hieraan gewend is, hoe relaxter je volwassen kat hiermee omgaat. Wacht wel even tot je kitten een beetje aan zijn nieuwe huis gewend is. 

Reageer direct en wees consequent 

Kittens zijn van nature erg nieuwsgierig. Dat betekent dat ze alles in hun nieuwe huis willen ontdekken. Ook jouw bank, gordijnen of je aanrechtblad. Vaak gaat dat gepaard met dingen omstoten én krabben. Een natuurlijk instinct voor katten om hun territorium af te bakenen. Je kitten weet van nature niet waar hij wel of niet aan mag krabben. Doet je kitten dingen die je niet wil? Probeer je kat dan niet te straffen. Hier kan je kat angstig van worden en juist meer gaan krabben. Probeer hem liever aan te leren wat wél gewenst is. Het is belangrijk dat je altijd direct reageert, anders begrijpt je kat niet welk gedrag wel en niet gewenst is. Ook is het belangrijk om consequent te zijn; herhaal consequent welk gedrag gewenst is en beloon het gewenste bedrag ook. 

Beloon je kat bij goed gedrag

Je hoort vast wel eens verhalen over mensen die hun kat straffen met een plantenspuit. Klinkt misschien effectief, maar er zijn manieren die effectiever én vriendelijker zijn. Je kitten kan namelijk erg angstig of schuw worden als je een plantenspuit gebruikt. Datzelfde geldt voor hard schreeuwen of roepen naar je kat. Probeer in plaats van te straffen, te belonen voor goed gedrag. Hangt je kitten in de gordijnen? Til hem op en zet hem bij de krabpaal. Gaat hij daar verder met krabben? Geef hem dan een snoepje of aai als beloning. En wil je toch duidelijk maken dat iets echt niet mag, omdat je kat bijvoorbeeld continu op het aanrecht springt? Til hem eraf en zeg duidelijk, maar niet hard ‘nee’. Geef hem, eenmaal op de grond, bijvoorbeeld een kattenspeeltje ter vervanging. 

Je kitten zindelijk maken

Over het algemeen zijn kittens al zindelijk als ze het nest verlaten. Laat je kitten in zijn nieuwe huis gelijk zien waar de kattenbakken zijn, zodat hij snapt waar hij zijn behoeftes mag doen. Je zult zien dat hij de bak daarna goed weet te vinden. Het kan natuurlijk altijd voorkomen dat het nog een keertje misgaat. Word dan niet boos op je kitten en negeer het gedrag. Katten zijn erg hygiënisch van zichzelf en willen liever ook niet buiten de bak hun behoeftes doen. 

Maak terugtrekplekjes voor je kat

Tot slot is het goed om te onthouden dat katten ook graag alleen zijn. Ook sociale katten vinden het fijn om zich af en toe even terug te trekken. Zorg voor voldoende plekjes waar je kitten zich terug kan trekken om lekker te slapen en uit te rusten. Hier creëer je vaak juist een sociale kat mee. 

Opvoeden en spelen

Je kitten opvoeden

Och, een kitten in huis: geweldig! Maar dan begint het opvoeden pas echt. Hoe doe je dat?

Je kitten zindelijk maken

Kitten op komst? Dan wil je 'm natuurlijk zo snel mogelijk zindelijk maken. Zó doe je dat.

Kattenspelletjes op een rij

Van 't kat-en-muisspel tot aan spelletjes op een tablet; je kat vindt deze spellen enig!

Help! M'n kat krabt aan 't behang

En dat wil je juist niet. Alleen; hoe leer je het af? Nou, zo.

Krabben afleren bij je kat

Krabben is natuurlijk gedrag! Maar liever niet op banken en muren. Zo leer je dit af.