Je kat krabben afleren

Katten krabben; dat hoort bij hun natuurlijke gedrag. Maar het is vervelend als je kat aan meubels of het behang krabt. Krabben kun je niet afleren, maar je kunt je kat wél stimuleren om op plekken te krabben die hiervoor bedoeld zijn. We geven je tips.

Waarom krabben katten?

Voor het krabben van je kat zijn verschillende redenen:

  1. Territorium afbakenen
    Tussen de voetzooltjes van je kat zitten geurklieren. Door te krabben geeft je kat een luchtje af, zogenoemde feromonen. Samen met de afgevallen nagelhoesjes en de krabsporen vertelt jouw kat heel duidelijk: 'Dit is mijn leefgebied!' 
  2. Nagelonderhoud
    De nagels van je kat hebben zo nu en dan onderhoud nodig. Vaak wordt er gedacht dat katten krabben om hun nagels scherper te maken. Dat klopt deels, maar er is nog een reden. Nagels ‘vervellen’ en door te krabben valt het buitenste laagje van de nagel af. Hierdoor komt er een nieuwe en scherpere nagel tevoorschijn. Op plekken waar je kat krabt, kun je ook wel eens zo’n nagelhoesje vinden.
  3. Stress en frustratie
    Je kat kan ook krabben om stress en frustratie kwijt te raken. Denk aan stress van andere katten uit de buurt of die ook in huis wonen. Is je kat vaak alleen? Kan 'ie niet naar buiten wanneer hij dat wil? Mist 'ie een speelmaatje? Dan kan hij gefrustreerd zijn. 
  4. Spelen
    Katten krabben en stretchen ook om aan te geven dat ze klaar zijn voor een spelletje. Vaak gaat dit gepaard met een jachthouding en een licht zwiepende staart. Dit kan voor een andere kat in huis zijn, maar ook voor jou!

Hoe kiest je kat zijn krabplek?

De krabplekjes liggen meestal in de looproute van je kat. Dit heeft te maken met het afbakenen van zijn territorium! Hierdoor laat je kat weten: ‘Hé, dit is mijn gebied, zie je dat? Je hoeft hier dus niet de komen.’ Daarom vindt je kat de deurpost en de bank vaak heel verleidelijk.

Je kat heeft verschillende redenen om te krabben. Je kat het krabben afleren is daarom ook geen optie. Wel kun je je kat stimuleren om te krabben op plekken die daarvoor bedoeld zijn. Katten die buiten komen, vinden vaak zelf wel een favoriete plek om hun nagels in te zetten. Denk aan een stuk boom of een hekje. Toch hebben katten ook binnen vaak een plekje waar ze graag krabben. Deze plek kun je beïnvloeden door er een fijne krabplek van te maken. 

De krabplek van je kat beïnvloeden

De keuze van het materiaal op de krabplek is belangrijk. Katten hebben hier namelijk een voorkeur in. Ze vinden zachter hout vaak fijn en ook karton of sisaltouw valt goed in de smaak. Hieronder vind je tips voor verschillende krabmogelijkheden: 

  • Een krabplank die je stevig aan de muur of een deurpost vastmaakt
  • Een kartonnen krabmeubel.
  • Een losstaande krabpaal met sisaltouw.
  • Een zelfgemaakte krabplank van een blok hout met stevig tapijt.

Door een fijne krabplek te maken waar je kat onbezorgd kan krabben, laat hij je meubels met rust. Maak je een krabplank aan de muur? Let dan op dat je 'm op de juiste hoogte bevestigt. Het is belangrijk dat je kat zich helemaal kan uitrekken. Heb je een grote kat? Zorg dan voor wat grotere en bredere items. Tip: spray de plekken lekker in met kattenkruid. Dit vinden katten heerlijk. 

Ongewenst krabben voorkomen

Blijft je kat toch krabben op de ongewenste plekken? Beplak dan de plekken waar hij niet meer mag krabben met dubbelzijdig tape of aluminiumfolie. Je kat houdt hier niet van. Je kunt de krabplek ook insprayen met kunstmatige feromonen. Je kat geeft zelf ook feromonen af om een plek te markeren. Als deze plek al feromonen heeft (uit een spray dus), kan je kat dat rust geven: ‘Deze plek is al gemarkeerd, dat hoef ik dus niets meer te doen’.

Straf je kat niet voor ongewenst krabben

Krabt je kat toch op een ongewenste plek, zoals je bank? Straf je kat dan niet. Dat helpt namelijk niet en kan het zelfs erger maken. Je kat schrikt, krijgt stress en zal door de stress juist meer willen krabben.

Probeer liever je kat te stimuleren op de gewenste plekken te krabben. Lukt het echt niet om je kat het krabben op een bepaalde plek af te leren? Dan kun je een kattengedragsdeskundige inhuren. Die kan je helpen om je kat het krabben op opgewenste plekken af te leren. En heb je een OHRA Kattenverzekering? Dan krijg je afhankelijk van je dekking een vergoeding voor gedragstherapie. Hoe hoog die vergoeding is, hangt af van het pakket dat je hebt gekozen.

Opvoeden en spelen