Je kat vervoeren in de auto
Moet je binnenkort je kat vervoeren in de auto voor een autovakantie of bezoekje aan de dierenarts? Dan wil je dit het liefst zo veilig mogelijk doen. Niet alleen belangrijk voor je kat, maar ook voor jou! Maar hoe vervoer je een kat het beste in de auto? En wat moet je doen als ‘ie wagenziek is?
Je kat vervoeren in de auto in een reismand
De beste manier om je kat te vervoeren in de auto, is in een reismand. Heeft je kat nog nooit of niet vaak in een reismand gezeten? Dan kan hij dit best spannend vinden. Je kunt je kat daarom het beste even aan de reismand laten wennen. Maak er een fijne plek van met bijvoorbeeld kattensnoepjes, speeltjes of kattenkruid. Het kan best even duren voordat je kat gewend is aan de mand. Neem de tijd en probeer je kat niet te dwingen om de reismand in te gaan. De kans is groot dat je kat dan een negatieve associatie bij de mand krijgt. Zo’n associatie is moeilijk te veranderen naar iets positiefs. Is je kat gewend? Dan is het belangrijk dat je de reismand in de auto vastzet. Zet de mand bijvoorbeeld op de grond voor de stoel, zodat hij tussen twee stoelen in zit. Ook kun je de reismand op de stoel zetten en vastmaken met de autogordel. Dat maakt je kat vervoeren in de auto gemakkelijk én veilig.
Je kat alleen laten in de auto
Ben je van plan om een lange rit te maken met je kat? Bijvoorbeeld richting een vakantiebestemming? Dan is het goed om af en toe een pauze te nemen. En als je kat wagenziek is, vindt hij frisse lucht extra fijn. Laat hem bij een pauze wel altijd in de reismand of aangelijnd, want anders loopt je kat weg. Tijd voor een tankbeurt? Zorg dan dat je het raam op een kiertje zet als je even weg bent. Je kunt je kat best een paar minuten alleen laten, maar houd er rekening mee dat een auto ontzettend snel warm wordt. Zeker in de zomer. Blijf dus niet te lang weg en lucht de boel goed door.
Is je kat wagenziek?
Het kan zo zijn dat je kat wagenziek wordt. Dit ontstaat doordat het evenwichtsorgaan van je kat in de war raakt. Dat zit zo. Vervoer je je kat in de auto, dan komen de bewegingen niet altijd overeen met wat je huisdier ziet. Net als bij mensen eigenlijk. Het gevolg? Overgeven, kwijlen of miauwen. Vaak gedraagt je kat zich ook erg onrustig. Zorg in ieder geval voor genoeg frisse lucht tijdens het rijden en geef je kat geen eten vlak voor vertrek. Gaat de wagenziekte van je kat niet over? Vraag dan de dierenarts om advies. Je kat vervoeren in de auto moet zowel voor jou als je huisdier leuk blijven.
Kortom, het is belangrijk om je goed voor te bereiden als je je kat wilt vervoeren in de auto. Het kost tijd om je lieve beestje te laten wennen aan autorijden. Heb dus geduld. Denk daar goed over na als je bijvoorbeeld met je kat op een verre vakantie wilt. Uiteindelijk is het de moeite waard. Want samen op reis, is natuurlijk het leukste wat er is.
Deze informatie is door ons zo zorgvuldig mogelijk verzameld op basis van algemeen toegankelijke openbare informatie.
Alles over met je kat op reis
Je kat mee in de auto
Gaat je kat binnenkort mee in de auto? Dan wil je 'm zo veilig mogelijk vervoeren. Zo doe je dat.
Je kat mee op vakantie
Gezellig! Wel is het belangrijk om één en ander te regelen voordat jullie gaan. Lees mee.
Het kattenpension
Hoe kies je een pension? Waar moet je op letten? En: wat zijn de kosten? Alles op een rij.
Het kattenpaspoort
Wist je dat je kat een Europees kattenpaspoort moet hebben als ‘ie gaat reizen? Lees snel verder.