Welke kat past bij mij?

Je hebt er een tijdje over na moeten denken, maar de knoop is doorgehakt. Je wilt graag een kattenvriendje als huisgenoot. Maar misschien vraag je je af 'welke kat past bij mij'. Er bestaan namelijk heel veel verschillende kattenrassen en elk ras heeft zijn eigen karakter. En een kat moet niet alleen passen bij jou, maar ook bij je leefstijl en gezinssituatie. Wij helpen je op weg om je perfecte huisgenootje te vinden.

Raskat of rasloze kat? 

Het eerste dilemma waar je voor komt te staan, is: wil ik een raskat of rasloze kat? Beiden hebben zo zijn voor- en nadelen.

Past een raskat bij mij?

Raskatten worden gefokt door erkende fokkers en voldoen aan bepaalde eigenschappen van een bepaald ras. Ze hebben vaak een bijzonder uiterlijk én karakter. Dat betekent dat je van tevoren redelijk goed kunt inschatten hoe het karakter van je kat is. Raskatten zijn een stuk duurder dan rasloze katten. Vaak scheelt dit honderden euro’s. Dat is gelijk de reden dat baasjes raskatten liever niet naar buiten laten. Een ander nadeel is dat sommige catteries, kattenfokkers, extreem doorfokken op bepaalde eigenschappen, wat niet altijd goed is voor de gezondheid van de kat.

Past een rasloze kat bij mij?

Een rasloze kat, ofwel een huis-tuin-en-keukenkat, is over het algemeen heel gezond. Dat komt door de combinatie van veel verschillende genen. Die mix van genen zorgt er ook voor dat je het karakter van de kat lastiger kunt inschatten dan bij een raskat. Denk van tevoren goed na wat je belangrijk vindt bij je kat, zodat je een goede keuze kunt maken welke kat bij jou past. 

Kitten of volwassen kat?

Volgende beslissing: wil ik een kitten of volwassen kat? Het is goed om te weten dat het opvoeden van een kitten veel tijd en energie kost. Ook zul je je huis kittenproof moeten maken en is het geen garantie dat alles in huis heel blijft. Het voordeel van een kitten is dat je van jongs af aan een band opbouwt met je kat en hem zelf opvoedt. Bij een volwassen kat duurt het soms langer om een band te krijgen. Ook is het lastiger om niet wenselijk gedrag af te leren als je kat al wat ouder is. Toch zijn er veel volwassen katten, bijvoorbeeld in het asiel, die je heel dankbaar zullen zijn voor een nieuw thuis.  

Welk gedrag heeft jouw voorkeur? 

Ga je voor een raskat? Dan kun je een ras kiezen dat bij jou past. Denk goed na over welk kattengedrag voor jou wenselijk is. Ben je op zoek naar een kat die aanhankelijk is en veel aandacht nodig heeft? Of is je kat in de toekomst veel alleen? Een Ragdoll en een Pers bijvoorbeeld houden van veel aandacht. Een Kartuizer vindt het prima om zichzelf te vermaken. Moet je kat goed met kinderen om kunnen gaan? Een Britse korthaar of Maine Coon past zich snel aan, binnen een gezin met kinderen. Stel dit soort vragen aan jezelf voor je een ras kiest. Ons kattenrassenoverzicht helpt je om een keuze tussen verschillende rassen te maken.

Wat wil je doen qua verzorging?

Je verzorgt je kat sowieso. Maar sommige, vooral langharige, rassen vragen om extra verzorging. In principe kam je iedere kat, maar bij langharige katten doe je dit iedere dag. Dat doe je zodat er geen klitten in de vacht komen. Klitten kunnen namelijk pijn gaan doen. Elke dag kammen vraagt meer van je tijd. Denk goed na of zo'n kat bij jou past en je hem die tijd kunt geven.  

Hoe groot mag jouw kat worden?

Of een kat bij jou past, kan ook afhangen van de grootte van de kat. Sommige rassen worden groter dan andere. Een Noorse Boskat of Ragdoll kan bijvoorbeeld wel 9 tot 10 kilo worden, terwijl een gemiddelde huiskat vaak niet zwaarder wordt dan 5 kilo. Woon je niet zo groot? Misschien wil je dan liever een kleiner formaat. 

Genoeg om over na te denken dus. Verdiep je goed in de verschillende mogelijkheden en kattenrassen, en ontdek welke kat het beste bij jou past. 

Je nieuwe kat kiezen

Klaar voor een kitten?

Met deze checklist kun je in één oogopslag zien of je helemaal kitten-ready bent.

Welke kat kies je?

Wil je een raskat, eentje die aanhankelijk is of een kitten? Welke kat er bij je past, zie je hier.

Kitten kopen? Hier let je op

Kitten op het oog? Dan ga je langs bij de kattenfokker. Lees hier waar je op moet letten.

Een kat adopteren

Iedere kat verdient een fijn thuis! Denk je erover om een kat te adopteren? Hier let je op.