Thuiszorg of Wijkverpleging
Natuurlijk wil iedereen zo lang mogelijk thuis wonen. Maar wat als dat door omstandigheden niet meer gaat? Bijvoorbeeld omdat er niet zelfstandig gedoucht kan worden, of dat er hulp nodig is bij het aankleden of innemen van medicijnen. Dan is het fijn als er iemand thuis komt om te helpen.
-
Maar welke soorten zorg zijn er eigenlijk?
Om verwarring te voorkomen, leggen we graag eerst uit welke zorg je thuis kunt krijgen. Er zijn veel begrippen die vaak door elkaar gehaald worden. Zoals Thuiszorg en Wijkverpleging. Dit is hetzelfde en staat voor verzorging en verpleging thuis. Het gaat hierbij om begeleidende zorg, zoals hulp bij het douchen, aankleden of steunkousen aantrekken. Is intensievere zorg nodig? Zorg die verder gaat dan alleen begeleiden? Dan spreken we over intensieve dagelijkse zorg.
-
Als thuis hulp nodig is…
Dan kan er iemand van Thuiszorg langskomen voor de verzorging of verpleging thuis. Vaak gaat het om ouderen, mensen met een chronische ziekte, een lichamelijke of verstandelijke handicap. Ook kan het gaan om iemand die net uit het ziekenhuis ontslagen zijn. Maar ook bij zorg in de laatste levensfase kan de wijkverpleging extra zorgen uit handen nemen.
-
…is Thuiszorg de oplossing
Om Thuiszorg aan te vragen, kun je een Thuiszorgorganisatie in de buurt bellen. Bij ons zoek je het snelst naar een organisatie met de Zorgvinder (zoek op wijkverpleging, verpleging of verzorging).
Daarna volgt een afspraak met de wijkverpleegkundige van de Thuiszorgorganisatie. Je bespreekt dan welke zorg nodig is en zij beoordeelt of thuiszorg/wijkverpleging nodig is.
Goed om te weten: als je verzekerd bent bij OHRA hangt je vergoeding af van de thuiszorgorganisatie die je kiest: een gecontracteerde organisatie of een niet-gecontracteerde organisatie. Lees er meer over in onze Vergoedingenwijzer.
De wijkverpleegkundige stelt dat thuiszorg nodig is
Dan stelt de wijkverpleegkundige direct een indicatie en een persoonlijk zorgplan op. Hierbij wordt goed gekeken naar de zelfstandigheid en of familie of vrienden hulp kunnen bieden. Bijvoorbeeld met boodschappen of de was doen.
De wijkverpleegkundige stelt dat thuiszorg niet nodig is. Wat nu?
Dat is vervelend. In dit geval kun je het beste contact opnemen met de huisarts om de situatie te bespreken.
Is Thuiszorg nodig na een ziekenhuisbehandeling of operatie?
Dan is een verwijzing nodig van de medisch specialist, verpleegkundig specialist of physisian assistant.
Let op
Zorg thuis na een ziekenhuisbehandeling of operatie wordt niet geregeld door de zorgverzekeraar, maar door de transferverpleegkundige van het ziekenhuis. Die is namelijk volledig op de hoogte van de gezondheidssituatie en de zorg die nodig is.
-
Wie betaalt de rekening?
De Zorgverzekeraar biedt een vergoeding voor Thuiszorg als deze is goedgekeurd. Er geldt geen eigen bijdrage of eigen risico. Je moet alleen nog wel een keuze maken hoe de zorg betaald wordt. Dit kan in natura of via een Persoonsgebonden budget.
Loopt de zorgverzekering bij ons? Dan hangt je vergoeding af van de thuiszorgorganisatie die je kiest: een gecontracteerde organisatie of een niet-gecontracteerde organisatie. Lees meer informatie over de vergoeding in onze Vergoedingenwijzer.
Ben je ergens anders verzekerd? Neem dan contact op met je zorgverzekeraar. Zij helpen je graag verder.
-
Wat als je vindt dat je te weinig Thuiszorg krijgt?
Vind je dat je te weinig Thuiszorg krijgt? Bespreek dit dan met de wijkverpleegkundige. Deze heeft goed gekeken welke zorg er nodig is en gegeven kan worden binnen de kaders die daarvoor staan. Het is daarom goed om het gesprek aan te gaan als je vindt dat er meer zorg nodig is. Je kunt ook contact opnemen met de huisarts om de situatie te bespreken.
Goed om te weten
Kies je voor een Persoonsgebonden budget (PGB) voor Verpleging en Verzorging thuis? Dan loopt dit via je zorgverzekeraar. Lees meer informatie over hoe dit werkt, hoe je het aanvraagt en hoe je rekeningen declareert.
Ben je niet voor zorg verzekerd bij ons? Informeer dan bij de zorgverzekeraar waar je verzekerd bent.