Vergoeding verpleging en verzorging thuis (wijkverpleging)

Het gaat hier om de verpleging en de bijbehorende persoonlijke verzorging die iemand thuis ontvangt. Bijvoorbeeld ouderen, mensen met een chronische ziekte of een lichamelijke handicap. Maar ook mensen die net uit het ziekenhuis komen en nog verzorging of verpleging thuis nodig hebben. Of voor mensen in hun laatste levensfase.

Voorbeelden van de geboden zorg zijn hulp bij het opstaan, toedienen van medicijnen, wondverzorging of het leren omgaan met een stoma. Wijkverpleging valt voor een deel onder de basisverzekering.

Bekijk de OHRA Zorg Assistent voor meer informatie over Wijkverpleging.

Veelgestelde vragen over de vergoeding voor verpleging en verzorging thuis (wijkverpleging)

  • Wat krijg ik vergoed vanuit de basisverzekering in 2024?

    Maak je gebruik van een zorgverlener die een contract met ons heeft afgesloten? Dan krijg je de kosten voor wijkverpleging volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Voor verpleging en verzorging thuis gelden wettelijke tarieven. De zorgverlener mag niet meer in rekening brengen dan deze tarieven. Lees meer over de wettelijke tarieven.

    Wil je jouw verpleging en bijbehorende persoonlijke verzorging zelf regelen? Dan kun je een Persoonsgebonden budget (PGB) voor wijkverpleging aanvragen. Bekijk hoe je een PGB kunt aanvragen.

    Meer weten over wijkverpleging en PGB?

    Bekijk dan het speciale informatieblok Wijkverpleging en PGB met uitgebreide informatie over bijvoorbeeld de mogelijkheden rondom wijkverpleging, de voorwaarden en informatie rondom het PGB Verpleging en Verzorging.

  • Heb ik een eigen risico?

    Je hebt geen eigen risico voor deze zorg.

  • Heb ik een eigen bijdrage?

    Nee, je betaalt geen eigen bijdrage.

  • Waar kan ik terecht?

    Je kunt voor deze vormen van wijkverpleging terecht bij zorgverleners waarmee wij afspraken hebben gemaakt. Met onze Zorgvinder vind je een zorgverlener bij jou in de buurt. Vul als zoekterm in: wijkverpleging, verpleging of verzorging.

    In een persoonlijk gesprek beoordeelt een verpleegkundige van de thuiszorgorganisatie of je in aanmerking komt voor verpleging en verzorging thuis. Zo ja, dan bekijk je samen welke zorg nodig is en stelt de verpleegkundige direct een indicatie en een zorgplan op. Je hebt geen indicatie nodig van het Centrum, Indicatiestelling Zorg (CIZ).

    Let op

    Kom je na een verblijf uit het ziekenhuis? Dan helpt jouw transferverpleegkundige je met het zoeken van een zorgverlener.

    Tip

    Bekijk de OHRA Zorg Assistent voor meer informatie over Wijkverpleging.

  • Mag ik naar een andere zorgverlener?

    Ja, je mag ook naar een zorgverlener gaan die geen contract met OHRA heeft. Vraag dan wel vooraf toestemming aan. Bij 'Heb ik vooraf toestemming van OHRA nodig'? lees je hoe je dat doet. 

    Er geldt voor een niet gecontracteerde zorgverlener ook een beperkte vergoeding en betaal je een deel van de rekening zelf. Je krijgt 75% van de rekening vergoed maar nooit meer dan het maximum tarief. Bekijk de maximale vergoedingen voor wijkverpleging (pdf).

  • Goed om te weten

    Krijg je zorg in natura? Dus via een Thuiszorgorganisatie waarmee wij een contract hebben gesloten? Dan declareert de thuiszorgorganisatie de kosten direct bij ons.

    Heb je een Persoonsgebonden budget (PGB)? Dan reken je zelf af met jouw zorgverlener. Lees meer over het PGB.

  • Heb ik vooraf toestemming van OHRA nodig?

    Je hebt geen verwijzing nodig van een wijkverpleegkundige, huisarts of medisch specialist. Alleen als je voor wijkverpleging van een niet-gecontracteerde zorgverlener gebruik wilt gaan maken, heb je vooraf toestemming van OHRA nodig. Vul dan samen met een BIG-geregistreerde hbo-(wijk)verpleegkundige (of <18 een BIG-geregistreerde hbo-kinderverpleegkundige of verpleegkundig specialist met opleiding tot kinderverpleegkundige) dit aanvraagformulier (pdf) in. De indicatie mag niet ouder zijn dan 3 maanden.

    Is je aanvraag akkoord?

    Dan kun je de rekeningen bij ons declareren. Het is belangrijk dat de gedeclareerde uren overeenkomen met de uren in je akkoordverklaring. Teveel gedeclareerd? Dan ontvang je geen vergoeding. Of moet je het teveel ontvangen bedrag aan ons terugbetalen.

Declareren. Lekker. Makkelijk

Declareren kan heel eenvoudig via Mijn OHRA Zorgverzekering. Of ga terug naar het vergoedingenoverzicht.

Zorgkosten declareren Terug naar vergoedingen