Thuis wonen met intensieve dagelijkse zorg; net dat beetje extra
Soms is er behoefte aan extra zorg thuis. Bijvoorbeeld vanwege ouderdom of bij een lichamelijke of verstandelijke beperking. Maar ook als je bijvoorbeeld zorgt voor een gehandicapt kind. De stap naar een verpleeghuis of andere instelling kan groot zijn. Gelukkig is dat met intensieve dagelijkse zorg thuis niet nodig.
-
Dezelfde zorg als in een instelling. Maar dan lekker thuis
Intensieve zorg is niet hetzelfde als Thuiszorg. Bij Thuiszorg gaat het om begeleiding. Bijvoorbeeld bij het douchen of aankleden. Intensieve dagelijkse zorg thuis gaat verder. De zorg die iemand nodig heeft en hoeveel, is afhankelijk van de persoonlijke situatie. Zo kan er bijvoorbeeld 12 of 24-uurs zorg of verpleging nodig zijn. Of nachtzorg of -verpleging. De zorg die gegeven wordt, is precies dezelfde als in een instelling. Alleen dan in de thuissituatie. Hierdoor kan opname in een instelling worden uitgesteld of misschien zelfs helemaal voorkomen worden.
De zorg kan op verschillende manieren worden ingevuld:
Met een Volledig pakket thuis (vpt)
Deze zorg is precies hetzelfde als de zorg in een instelling. Het gaat dan om verpleging en verzorging, eten en drinken, vervoer van en naar zorgverleners etc.
Met een Modulair pakket thuis (mpt)
Deze zorg is hetzelfde als het vpt, alleen zonder de maaltijden. Deze moeten zelf verzorgd worden.
-
Waar kun je terecht?
In Nederland kennen we de Wet langdurige zorg (Wlz). Hiermee krijg je te maken als je intensieve zorg voor iemand wilt regelen. Mogelijk krijg je een vergoeding hiervoor uit de Wlz. Er moet dan wel een noodzaak zijn tot intensief toezicht thuis, of 24 uur per dag zorg in de buurt.
Om een vergoeding vanuit de Wlz te krijgen, moet je eerst een zogenaamde indicatie aanvragen. Wil je weten hoe je dat moet doen? Lees hier meer informatie. Hier vind je ook meer informatie over het volledig pakket thuis (vpt) en het modulair pakket thuis (mpt). En de voorwaarden die hieraan gesteld worden.
-
Betaal ik een deel zelf?
Soms moet je helaas een gedeelte van de kosten zelf betalen. Dit is de zogenaamde eigen bijdrage.