Vergoeding geplande zorg in het buitenland
Geplande zorg is zorg die je vooraf kunt plannen. Het is dus geen hulp die je direct nodig hebt. Dat is namelijk spoedeisende hulp. Heb je zorg nodig die niet direct nodig is, dan kun je voor zorg ook naar het buitenland gaan, bijvoorbeeld naar België of Duitsland. Je kunt hierbij denken aan de volgende situaties:
- Er bestaat een wachtlijst in Nederland
- De dichtstbijzijnde zorgverlener zit in het buitenland
- Je hebt zorg nodig die je in Nederland dicht bij jouw woonplaats niet kunt krijgen
Ook in het buitenland hebben wij gecontracteerde zorgverleners. Ga je naar een niet gecontracteerde zorgverlener, vraag dan toestemming aan ons. Lees hieronder wat voor jou van toepassing is bij jouw OHRA Zorgverzekering.
Veelgestelde vragen over de vergoeding voor geplande zorg in het buitenland
-
Wat krijg ik vergoed vanuit de basisverzekering in 2025?
De zorg moet ook in Nederland verzekerd zijn. Of je de kosten volledig vergoed krijgt hangt af van een aantal zaken:
- Heeft de buitenlandse zorgverlener een contract met OHRA? Dan vergoeden wij de afgesproken tarieven voor deze behandeling
- Heb je een behandeling aangevraagd voor zorg in een land van de EU, EER of Zwitserland? En blijkt uit de gegevens dat de zorg in Nederland niet op tijd beschikbaar is? Dan beoordelen wij of we toestemming kunnen geven volgens de voorwaarden van de Europese Verordening. Je krijgt dan het formulier S2. Met dit formulier krijg je de kosten vergoed volgens de voorwaarden van het land waar de behandeling plaatsvindt. Vaak hoef je de kosten dan niet zelf voor te schieten
- Heeft de buitenlandse zorgverlener geen contract met OHRA? In dat geval adviseren wij je om een behandeling altijd vooraf aan te vragen. Je weet dan vooraf zeker of je de behandeling vergoed krijgt en hoeveel je vergoed krijgt. Voor de vergoeding zijn er in het algemeen 2 mogelijkheden:
- Voor het vaststellen van de hoogte van vergoeding gaan wij uit van de Nederlandse marktconforme tarieven. De OHRA Zorgverzekering is een combinatiepolis. Wij vergoeden het volledige Nederlandse marktconforme tarief. Bij de vergoeding van Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) en Wijkverpleging (verpleging en verzorging thuis) vergoeden wij 75% van de rekening maar nooit meer dan het maximum tarief
- Heb je vooraf toestemming gekregen door middel van een S2 formulier? Dan krijg je een vergoeding volgens de Europese Verordening. Dat betekent dat de buitenlandse zorgverlener dan met ons afrekent volgens de tarieven van het land waar de behandeling plaatsvindt - Bij een opname in een ziekenhuis vergoedt OHRA alleen de kosten van de laagste verplegingsklasse. Dit geldt voor zowel gecontracteerde als niet-gecontracteerde ziekenhuizen
Meer weten over je zorgverzekering in het buitenland?
Bekijk dan het speciale informatieblok Buitenland met uitgebreide informatie over zorg in het buitenland tijdens bijvoorbeeld een wereldreis, buitenlandse stage of opleiding, werk of detachering en medicijnen in het buitenland.
-
Wat krijg ik niet vergoed vanuit de basisverzekering 2025?
Kies je in België of Duitsland voor een eenpersoons- of tweepersoonskamer en/of extra voorzieningen?
Dan moet je deze extra kosten zelf betalen. Houd er ook rekening mee dat, naast de extra kosten voor de kamer, je ook hogere specialistenkosten moet betalen. Zijn de behandelkosten in het buitenland hoger dan in Nederland? Dan moet je ook deze extra kosten zelf betalen. Het vervoer naar zorg in het buitenland komt zelden voor vergoeding in aanmerking.
De kosten van een specialist in het buitenland zijn vaak hoger.
Bijvoorbeeld als je je in Duitsland als ‘Privatversicherte’ (particulier verzekerde) wilt laten behandelen. Dit geldt vooral als je kiest voor een behandeling bij een professor in een universitair ziekenhuis. Je moet dan altijd een verklaring tekenen voor particuliere behandeling.
In België kunnen specialisten kiezen of ze volgens de wettelijke tarieven werken (geconventioneerd). Doen ze dit niet? Dan zijn de specialistenkosten vaak ook veel hoger dan in Nederland.
Wil je zeker weten dat OHRA de kosten van een behandeling vergoedt?
Kies dan voor een behandelaar waarmee OHRA een contract heeft. Meer weten? Neem dan contact op met het OHRA Zorgteam op telefoonnummer 013 593 80 02.
Extra (bank)kosten voor een betaling (door jou of door OHRA) naar of vanuit het buitenland.
Extra kosten door koerswijzigingen. We betalen zorgkosten altijd in euro’s.
- Is de rekening betaald in een vreemde muntsoort? Het kan soms zijn dat je een hoger of juist lager bedrag betaald krijgt.
- Heeft jouw zorgverlener uit het buitenland de rekening rechtstreeks naar ons gestuurd? Dan krijg je soms nog een rekening voor het koersverschil.
-
Heb ik een eigen risico?
Het is mogelijk dat je een eigen risico moet betalen als je 18 jaar of ouder bent. Je hebt zelf gekozen wat het eigen risico van jouw basisverzekering is: het minimum van € 385,- of een hoger bedrag.
Heb je dit jaar (tot nu toe) minder medische kosten gemaakt dan het eigen risico van jouw basisverzekering? Dan betaal je maximaal het bedrag dat nog openstaat. Heb je dit jaar al meer kosten gemaakt dan het eigen risico? Dan betaal je niets.
In Mijn OHRA Zorgverzekering zie je hoeveel eigen risico je nog hebt. Ook zie je hoeveel eigen risico je eventueel al hebt verbruikt.
Heb je toestemming van ons gekregen voor zorg in het buitenland en heb je hiervoor een S2 formulier ontvangen? Dan krijg je de kosten vergoed volgens de tarieven van het behandelland. Deze vergoeding wordt niet verrekend met een Nederlandse wettelijke eigen bijdrage of het eigen risico.
-
Heb ik een eigen bijdrage?
Voor sommige zorg die je krijgt vergoed uit de basisverzekering moet je een wettelijke eigen bijdrage betalen. Het maakt niet uit of je deze zorg in Nederland of in het buitenland krijgt.
-
Waar kan ik terecht?
OHRA helpt jou bij het vinden van een geschikte zorgverlener in het buitenland. Bovendien bemiddelt OHRA voor de wachtlijst. En geven wij jou advies.
OHRA heeft met een groot aantal Belgische ziekenhuizen in de grensregio’s contracten gesloten. Met ieder ziekenhuis zijn aparte afspraken gemaakt. Dit kan betekenen dat niet alle zorg bij elk ziekenhuis is gecontracteerd. Lees voor meer informatie in onze brochure zorg in België en Duitsland (pdf).
Voor Duitsland maken wij gebruik van de contracten die de Duitse zorgverzekeraar AOK Rheinland heeft afgesloten met Duitse specialisten en ziekenhuizen. Hiervoor is een speciale zorgpas ontwikkeld. Je kunt met deze Internationale Zorgpas en een verwijzing van jouw huisarts direct naar een Duitse specialist in de 3 Euregio’s: Maas-Rijn, Maas-Rijn Noord en Rijn-waal. Lees meer over deze Internationale Zorgpas, waar je op moet letten en hoe je deze pas aan kunt vragen.
-
Mag ik naar een andere zorgverlener?
Kies je voor zorg waarvoor OHRA geen contract heeft afgesloten? En heb je OHRA vooraf niet om toestemming gevraagd? Dan kan het zijn dat je de kosten niet volledig krijgt vergoed. Je betaalt dus een deel van de kosten zelf.
Wil je zorg bij een niet-gecontracteerde zorgverlener in het buitenland aanvragen? Gebruik dan het aanvraagformulier geplande zorg in het buitenland (pdf) of het aanvraagformulier geplande zorg in het buitenland- engels (pdf).
-
Heb ik vooraf toestemming van OHRA nodig?
Je hebt toestemming nodig voor:
- geplande zorg in het buitenland met opname in een ander land dan waar je woont. Zorg met opname noemen we intramurale zorg
- geplande zorg in het buitenland zonder opname, als die zorg op de lijst 'Lijst aanvragen zorg in het buitenland’ (pdf) staat. Zorg zonder opname heet extramurale zorg
- geneesmiddelen voor oncologische of zeldzame niet-oncologische aandoeningen (bijvoorbeeld gentherapie, immunotherapie, sluisgeneesmiddelen) die meer dan € 1.000,- per patiënt per jaar kosten. Behandelingen met medicijnen die staan op de lijst 'Lijst aanvragen medicijnen buitenland' moet je altijd voorad aanvragen
- voor zorg waarvoor ook in Nederland toestemming nodig is
Wij adviseren je om voor een behandeling bij een niet-gecontracteerde zorgverlener in het buitenland altijd vooraf aan te vragen. Je weet dan vooraf zeker of je de behandeling vergoed krijgt en hoeveel je vergoed krijgt.
-
Hoe vraag ik om toestemming?
Voor toestemming gebruik je het aanvraagformulier geplande zorg in het buitenland (pdf). Wij hebben de volgende informatie van jou nodig:
- medisch verslag van de arts of specialist
- soort behandeling die gaat plaatsvinden
- naam van het ziekenhuis in het buitenland en uitvoerend specialist
- behandelplan en kostenbegroting
-
Ik heb een toestemming van mijn vorige verzekeraar, nemen jullie die over?
Ben je overgestapt naar OHRA en heb je een geldige akkoordverklaring (toestemming) van je vorige zorgverzekeraar? Dan kun je deze gewoon meenemen.
Heb je een geldige akkoordverklaring voor zorg uit de basisverzekering?
Die blijft bij ons gewoon geldig. Jouw vergoeding blijft hetzelfde, je krijgt namelijk een vergoeding volgens de voorwaarden van de akkoordverklaring van jouw vorige verzekeraar. Ook de einddatum blijft hetzelfde, behalve voor farmacie. Voor farmacie nemen wij de akkoordverklaring voor maximaal 1 jaar over.
Heb je een geldige akkoordverklaring voor zorg uit de aanvullende verzekering?
Die blijft geldig als je bij ons een aanvullende verzekering hebt waaruit we deze zorg vergoeden. Je krijgt een vergoeding volgens onze voorwaarden. Dat betekent dat jouw vergoeding anders kan zijn dan bij jouw vorige verzekeraar.
Wat je moet doen?
Je stuurt een kopie van jouw akkoordverklaring op naar:
OHRA t.a.v. Medische Beoordelingen
Postbus 4172
5004 JD TILBURG
Declareren. Lekker. Makkelijk
Declareren kan heel eenvoudig via Mijn OHRA Zorgverzekering. Of ga terug naar het vergoedingenoverzicht.