Medicijntekorten: wat is het en hoe komt het?

Wist je dat veel medicijnen die niet meer gebruikt worden, vaak worden weggegooid? En hierbij de kans bestaat dat medicijnresten in het oppervlaktewater terechtkomen? Medicijnafval is een probleem. Maar hoe kun je je medicijnen inleveren? En hoe zit het met medicijnen hergebruiken? Op dit moment zijn er ook veel medicijntekorten. Duurzaam omgaan met medicijnen is dus wel zo belangrijk. Wat medicijntekorten precies zijn en hoe we hier mee om kunnen gaan, lees je hieronder.

Medicijntekorten: wat is het?

De afgelopen jaren zie je dat er steeds meer medicijntekorten zijn. Dit betekent dat medicijnen soms (even) niet beschikbaar zijn bij je apotheek. Steeds meer apotheken schrijven gedoseerder medicijnen voor. Zonde natuurlijk als je meer meekrijgt dan je nodig hebt, terwijl er sprake is van een medicijntekort! Je spreekt van medicijntekorten als een medicijn langer dan 2 weken niet verkrijgbaar is én als het gewenste medicijn landelijk niet beschikbaar is.

Medicijntekorten: hoe komt het?

Medicijnen worden steeds vaker geproduceerd in landen waar de lonen laag liggen. Door een steeds kleinere groep fabrieken. Dit betekent ook dat het productieproces kwetsbaar is. Daarnaast zijn de prijzen in Nederland voor medicijnen laag in vergelijking met andere landen. Dat zorgt ervoor dat medicijnfabriekanten liever hun medicijnen verkopen aan landen die er meer geld voor willen betalen. Dat een medicijn niet beschikbaar is, betekent overigens niet dat de klant geen medicijnen meekrijgt. Vaak krijgt ie dan een alternatief.

Medicijntekorten verkleinen: wat kunnen we doen?

Er zijn verschillende dingen die we kunnen doen om medicijntekorten te verkleinen. Zo kun je zelf bijvoorbeeld checken hoeveel medicijnen je nodig hebt. Stel, je koopt paracetamol in, koop dan slim in! Let op de houdbaarheidsdatum en denk goed na hoeveel je nodig hebt. Je kan altijd nog bijkopen. Krijg je 2 doosjes van de apotheek mee, maar heb je er maar 1 nodig, vraag dan of je 1 doosje kunt achterlaten.

Wat apothekers doen om medicijntekorten te verkleinen

Natuurlijk is het belangrijk dat apothekers voldoende voorraad hebben, maar niet te veel. Daarna is het van belang dat ze medicijnen ruim inkopen binnen de houdbaarheidsdatum. Klinkt logisch toch?

Alleen hoe zit het bijvoorbeeld met apothekers die onderling medicijnen willen uitwisselen? Mag dat? Er is een digitaal platform PharmaSwap dat een pilot heeft lopen (binnen het Ministirie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport) waarin apothekers overgebleven medicijnen uitwisselen. Hier zit een hoop regelgeving aan verbonden. De medicijnen zijn onder gecontroleerde omstandigheden in de apotheek bewaard. Want zomaar medicijnen uitwisselen, was voorheen niet mogelijk. Dit heeft er mee te maken dat je niet weet wat er met de medicijnen gebeurt, nadat ze deur uit zijn.

Wat artsen doen om medicijntekorten te verkleinen

Ook artsen doen er tegenwoordig veel aan om medicijntekorten te verkleinen! Zo is er bijvoorbeeld een bijscholingsmodule ontwikkeld. Het doel hiervan is om artsen bewust minder grote hoeveelheden medicijnen voor te laten schrijven aan hun patiënten. Wel zo zuinig.

Tips!

Het kan zo zijn dat je toch medicijnen overhoudt. Of dat je bij een familielid in een badkamerkastje kijkt en medicijnen ziet liggen die over de datum zijn. Wat te doen met overgebleven medicijnen?

  • Spoel overgebleven medicijnen niet door het toilet of door de gootsteen. Want je wilt niet dat er medicijnresten in het oppervlaktewater terecht komen natuurlijk!
  • Lever overgebleven medicijnen in bij jouw apotheek of milieustraat. Wellicht dat in de toekomst meer apothekers hun medicijnen onderling mogen uitwisselen.
  • Gebruikt jouw huisdier medicijnen? Neem niet te veel medicijnen mee en kijk eerst even aan of ze bij jouw huisdier werken. Houd je medicijnen over? Breng ze terug naar je dierenarts of naar de milieustraat.