Griep in the air! Waarom uitzieken zo belangrijk is

vrouw ziek in bed met thee

Wanneer we de griep hebben, hebben we vaak de neiging om snel weer aan het werk te gaan of onze dagelijkse activiteiten op te pakken. Toch is uitzieken belangrijk voor je volledige herstel. In dit artikel leggen we uit waarom rust nemen bij ziekte niet alleen goed is voor jezelf, maar ook voor de mensen om je heen.

Waarom uitzieken belangrijk is

Bij een griep, verkoudheid of andere infectie heeft je lichaam tijd nodig om te herstellen. Logisch. Het immuunsysteem werkt keihard om ziekteverwekkers te bestrijden, en dat kost energie! Door goed uit te zieken, voorkom je complicaties en draag je bij aan een sneller herstel. En waarom is het nog meer belangrijk eigenlijk?

1. Voorkom verergering van klachten

Niet goed uitzieken kan leiden tot ernstigere gezondheidsproblemen. Een simpele verkoudheid kan zich ontwikkelen tot een bijholteontsteking, bronchitis of zelfs longontsteking als je te vroeg weer actief wordt. Rust en voldoende slaap geven je lichaam de kans om infecties effectief te bestrijden.

2. Je besmet anderen minder snel

Griep en verkoudheid, zijn besmettelijk. Door rust te nemen en thuis te blijven, voorkom je dat je collega’s, vrienden of familieleden besmet raken. Dit is vooral belangrijk bij virussen die zich snel verspreiden!

3. Sneller en beter herstel

Uitzieken betekent niet alleen rust nemen (en ja, dat is soms hartstikke lastig), maar ook goed voor jezelf zorgen. Drink genoeg, eet gezond en gevarieerd en ga op tijd naar bed. Rust, reinheid, regelmaat dus. Hierdoor herstelt je lichaam sneller en voorkom je dat je langdurig klachten blijft houden, zoals aanhoudende vermoeidheid of hoest. Argh, vooral die hoest kan zo lang duren!

Uitzieken, hoe dan?

Maar, hoe doe je dat dan, goed uitzieken? En is daar een tijdspanne aan verbonden? 

1. Geef je lichaam rust

Probeer niet te veel lichamelijke inspanning te verrichten. Makkelijker gezegd dan gedaan en als jij nu denkt: 'Joh, met drie kinderen thuis of (vul maar in), gaat dit niet', probeer dan vroeg naar bed te gaan en toch - waar mogelijk - zaken uit te besteden.

Lees ook: Griep of verkoudheid? Dit zijn de verschillen!

2. Slaap

Valt eigenlijk onder punt 1, maar slapen doet wonderen! Je lichaam herstelt sneller als je veel slaapt.

3. Beweeg

'Huh? Maar dit is toch vrij tegenstrijdig met rust nemen?' Ja en nee. Ja, want rust is belangrijk. Maar daarnaast heeft je lichaam ook beweging nodig. Een lekkere wandeling in de zon kost misschien in het begin meer energie dan je hebt. Uiteindelijk levert het ook energie op!

4. Eet en drink goed

Als je ziek bent geweest en langzaam opkrabbelt, heb je misschien trek in een vette hap. Niks mis mee op z'n tijd. Zorg er daarnaast voor dat je ook gezonde(re) dingen binnenkrijgt. Niet zo'n trek? Soep is vaak voedzaam en bevat meestal lekker veel groenten.

5. Duurt lang!

Heb je het idee dat de griep blijft sluimeren en dat je er niet bovenop komt? Misschien wil je een bezoek aan de huisarts brengen. Wist je dat dit niet onder je eigen risico valt? Mocht je denken 'Het valt mee, maar wil toch even een deskundig oog?' Leg je symptomen voor in de app Vraag de dokter.