De OHRA Basisverzekering: wat is het en wat vergoedt het?

roos telefoon basis zorgverzekering

We hebben er allemaal 1 en toch blijkt uit onderzoek onder onze klanten dat het niet altijd duidelijk is wat een basis zorgverzekering je nou te bieden heeft. Iedere maand of elk jaar betaal je premie. Maar waar betaal je eigenlijk voor en wat vergoedt de OHRA Basisverzekering? We houden het graag simpel, zeker als het ingewikkeld wordt. Daarom: de basisverzekering uitgelegd in heldere taal. Zo weet je waar je aan toe bent en kom je niet voor verrassingen te staan. Dat geeft zekerheid én vrijheid! Daarnaast is het gelijk een goede check of je nog goed verzekerd bent. 

De basisverzekering voor jouw medisch noodzakelijke zorg

Een basis zorgverzekering is verplicht in Nederland. De overheid bepaalt welke kosten in het basispakket zitten. Dit zijn kosten van medisch noodzakelijke zorg. En daar wordt het al vaak ingewikkeld. Want, wat is medisch noodzakelijke zorg? En: wanneer geldt het eigen risico? Bij medisch noodzakelijke zorg is het goed om te weten dat je arts vaststelt of het gaat om medisch noodzakelijke zorg.

Een voorbeeld

Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je een bepaalde cosmetische ingreep doet, zoals een puur cosmetische buikwandcorrectie door liposuctie. De behandeling kan in het ziekenhuis plaatsvinden. waarna je nog even moet blijven. Deze ingreep valt dan weer niet onder de basisverzekering en medisch noodzakelijke zorg, terwijl het wel een behandeling en verblijf in het ziekenhuis zijn. Daarom is het altijd goed om vooraf te weten waar je aan toe bent. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. 

medisch noodzakelijke zorg

Maar er is meer!

Om te weten wat jouw basis zorgverzekering precies dekt, hebben we een overzicht (pdf) gemaakt. Zo wordt fysiotherapie bijvoorbeeld wel vanuit de basisverzekering vergoed, maar pas vanaf de 21ste behandeling, onder strenge voorwaarden. Wat die voorwaarden zijn, lees je hier. Goed om eens naar te kijken. Zo weet je of je goed zit of dat je een aanvullende verzekering nodig hebt.

Eigen risico, je basisverzekering en uitzonderingen

We hopen dat je nu een beetje helder hebt wat de basis zorgverzekering precies dekt. Maar dan heb je ook nog je eigen risico. Maak je gebruik van zorg die in de basisverzekering valt, dan betaal je eigen risico. Dit betekent dat je eerst zelf de kosten tot het bedrag van je eigen risico betaalt. Nu is het eigen risico wettelijk vastgesteld op € 385,-.  Dit betekent dat je de eerste € 385,- zelf betaalt als je gebruik maakt van de zorg uit je basisverzekering. Maar, let op, voor sommige zorgsoorten geldt je eigen risico niet.

Het betalen van je eigen risico geldt niet voor alle zorgsoorten

Maak je gebruik van bepaalde zorgsoorten, dan wordt dit niet verrekend met je eigen risico. Hoe het precies zit en wat de uitzonderingen zijn lees je hier. Naast je eigen risico heb je ook een eigen bijdrage. Dit is weer wat anders. Lees snel hoe het zit.

Kinderen en de basis zorgverzekering

Goed om te weten: kinderen tot 18 jaar zijn op de polis van 1 van de ouders of verzorgers bijgeschreven. Daardoor zijn kinderen tot 18 jaar gratis meeverzekerd. Voor hen geldt geen eigen risico. 18 geworden? Dan betaal je wel gewoon premie. En het eigen risico.