Vlooienband voor je kat. De voor- en nadelen.

Kat met vlooienband

Als je kat vlooien heeft, kan hij hier aardig last van hebben. Vlooien veroorzaken jeuk en soms wondjes. Je kunt je kat beschermen tegen vlooien door hem een vlooienband om te doen. Is een vlooienband voor je kat de beste manier om je ‘m tegen deze parasieten te beschermen? Wij zetten de voor- en nadelen voor je op een rij.

Hoe werkt een vlooienband voor je kat?

Een vlooienband voor je kat is een halsband waar een chemisch stofje tegen vlooien aan wordt toegevoegd. De vlooienband zelf is vaak gemaakt van siliconen. Tijdens het dragen van de vlooienband wordt het stofje geleidelijk afgegeven aan de huid. Zo verspreidt het middel zich over het hele lijf. Op deze manier blijven vlooien weg of gaan ze dood als ze toch op je kat terechtkomen. Je kat moet de band wel altijd dragen.

Is een vlooienband schadelijk voor je kat?

Aan de meeste vlooienbanden is een chemisch stofje toegevoegd. Deze is niet schadelijk voor je kat, omdat de band maar een hele lage dosis bevat. Ook wordt het middel heel geleidelijk aan de huid van je kat afgegeven.

Voordelen van een vlooienband voor je kat

Wat zijn de voordelen van het gebruik van een vlooienband voor je kat? Wij zetten ze op een rij.

Goedkoop

Het is de goedkoopste manier om je kat vrij te houden van vlooien.

Geen omkijken naar

Een vlooienband vervang je ongeveer elk half jaar. De meeste andere bestrijdingsmiddelen moet je om de maand of elke drie maanden geven.

Dubbele werking

Als je kat veel in een buitengebied komt, kun je een vlooienband kiezen die ook beschermt tegen teken. Twee vliegen in één klap.

Nadelen van een vlooienband voor je kat

Een product heeft altijd voor- en nadelen en dat geldt ook voor een vlooienband voor je kat. We zetten de nadelen voor je op een rij.

Je kat draagt 'm altijd

De vlooienband moet altijd om zijn. Sommige katten vinden dit vervelend. En als je je kat aan het kroelen bent, kan zo’n bandje in de weg zitten.

Handen wassen na het aanraken

Als je de chemische vlooienband met je hand hebt aangeraakt, moet je je handen wassen. Zeker met kinderen kan dat een uitdaging zijn. Het stofje is in zo’n lage dosering aanwezig dat het niet giftig is voor mensen. Toch is het beter om 't niet binnen te krijgen. 

Zoek er één met veiligheidssluiting

Oké, niet echt een nadeel, maar wel iets waar je op moet letten bij de aanschaf. Zorg bij katten dat je altijd een vlooienband hebt met veiligheidssluiting. Mocht je kat ergens achter blijven hangen, dan schiet de band los en kan je kat zichzelf niet verwonden. Dit geldt ook voor andere halsbandjes!

Kans op allergische reactie

Sommige katten krijgen een reactie op de chemische vlooienbanden. De huid kan rood worden en geïrriteerd raken. Soms helpt het om de band even af te doen en daarna weer om te doen.

Alternatieven voor de vlooienband

Vind je het geen fijn idee dat je kat de band altijd draagt? Dan zijn er een hoop alternatieven om je kat vrij te houden van vlooien. Er zijn pipetten, pillen en andere alternatieven. Vraag eventueel aan je dierenarts wat hij/zij aanraadt voor jouw kat.

Kosten voor vlooienband kat

Je kat vrijhouden van vlooien en andere parasieten hoort bij de dagelijkse verzorging van je kat. Dit zijn vaste kosten die elk jaar terugkomen. Hoe hoog de kosten zijn, is afhankelijk van de bestrijdingsmanier die je kiest. Een OHRA Huisdierenverzekering dekt kosten voor de dagelijkse verzorging van je kat niet.

Je kat in de zomer