Hoe verwijder je een teek bij je kat?

Is jouw kat wel eens thuisgekomen met een teek in zijn vacht? Dan is het belangrijk deze zo snel mogelijk te verwijderen. Een teek veroorzaakt jeuk en ongemak bij je kat en het zou kunnen dat de teek drager is van de ziekte van Lyme. Verwijder een teek alleen niet zomaar, maar doe dat op de juiste manier en met beleid. We vertellen je hoe.

Wanneer is het tekentijd?

Je kat kan het hele jaar door een tekenbeet oplopen maar in de maanden van maart tot en met oktober is de kans groter. Teken worden actiever naar mate het buiten warmer wordt. Ze ontwaken al als de buitentemperatuur tussen de 5-10 graden is.

Waar zitten teken vooral?

Als jij een kat hebt die vooral binnen blijft, is de kans dat jouw kat een teek krijgt niet zo groot. Maar ook niet helemaal uitgesloten! Teken zitten vooral in gebieden met veel bosjes, hoog gras en op de heide bijvoorbeeld. Als jij daar hebt gewandeld, kun je mogelijk een kleine teek in je kleding mee naar huis nemen.

Katten die wel buiten komen, lopen een grotere kans op een tekenbeet. Vooral als je landelijk woont, aan de rand van een bos of weiland, is het belangrijk je kat preventief te behandelen met een antitekenmiddel en hem regelmatig te checken op deze vervelende achtpotige parasieten.

Teek verwijderen bij je kat

Zodra je een teek bij je kat ontdekt, is het belangrijk dat je deze zo snel mogelijk verwijdert. Hoe korter de teek op je kat zit, hoe minder last je kat van de beet ervaart. Zo verwijder je een teek:

  • Pak een speciale tekentang of tekenlasso (als je die niet hebt, pak dan een pincet).
  • Duw de haren zoveel mogelijk aan de kant en zet de tang of het pincet zo dicht mogelijk op de huid van je kat, over de teek heen.
  • Knijp de tang bij de kop vast en trek de teek er recht uit.
  • Bekijk of er geen resten van de teek achterblijven bij je kat. Is er een pootje of een stukje van de kop van de teek achtergebleven? Houd het wondje dan de komende dagen goed in de gaten.
  • Ontsmet het plekje met alcohol (70%), betadine of jodium.
  • Voorkom dat je te hard in het lijfje van de teek knijpt terwijl de teek nog op je kat zit; dan vergroot je de kans dat de teek een eventuele ziekte overdraagt.

Fabels bij teken verwijderen: Het heeft geen zin om de teek te verdoven met alcohol. Het is ook een fabel dat de teek er rechtsom uitgedraaid moet worden bij het verwijderen, want een teek schroeft zich niet in de huid. Recht eruit trekken is dus de meest veilige manier.

Tip: Vind je het eng om de teek zelf te verwijderen, dan kun je het ook aan je dierenarts of de dierenartsassistente vragen. Als je een OHRA huisdierenverzekering hebt, wordt dit bezoekje aan je dierenarts gewoon (deels) vergoed!

Teken en ziektes

Katten worden vrijwel nooit ziek van een tekenbeet. Toch blijft het verstandig in je agenda te noteren wanneer je een teek bij je kat hebt verwijderd. Mocht je kat dan in de weken erna vage klachten krijgen, dan kun je dit altijd melden bij de dierenarts. Er kan dan toch rekening met de ziekte van Lyme gehouden worden, al is kans dus erg klein.

Een beet van een insect of parasiet is echter nooit prettig voor je kat. Het jeukt en kan een infectie veroorzaken.

Voorkom een tekenbeet!

Bespaar je kat dit ongemak en behandel je kat tijdig met een geschikt antitekenmiddel (liefst in combinatie met een antivlooienmiddel, zodat ook die parasieten wegblijven!). Overleg met je dierenarts welk middel het meest geschikt is voor je kat.

Je kat in de zomer

Je kat afkoelen bij hitte

Is het warm buiten? Dan is het fijn om te weten hoe je je kat koel houdt. Zo doe je dat!

Vlooienband voor je kat

Van bescherming tot aan soorten vlooienbanden. De voor- en nadelen op een rij.

Een teek verwijderen bij je kat

Moet je nou draaien of juist niet? En is een bezoek aan de dierenarts noodzakelijk? Je leest het hier.