Kat afkoelen bij hitte? Zo help je je kat
Als je kat het warm heeft, zoekt hij vaak zelf een plek om af te koelen. Toch kan het gebeuren dat je kat oververhit raakt. Hoe herken je oververhitting en hoe kun je je kat afkoelen bij hitte?
Hoe herken je oververhitting bij je kat?
Katten kunnen hun warmte alleen kwijt via de zooltjes van de pootjes. Als het heel warm is, kan dit ook via hun bek; zo kat hijgt dan. De kans is gelukkig klein, maar het kan gebeuren dat je kat oververhit raakt. Bijvoorbeeld als hij in een warme ruimte zit waar hij niet uit kan, als je je kat op een warme dag moet vervoeren in de auto of als hij gewoon echt te lang in de zon blijft liggen.
Symptomen oververhitte kat
Als je kat de volgende symptomen heeft, kan het zijn dat hij oververhit is:
- Je kat voelt echt warm aan.
- De slijmvliezen (in de ogen en op het tandvlees) zijn rood.
- Je kat ademt snel.
- Je kat wil niet eten.
- Je kat is lusteloos.
Als je vermoedt dat je kat oververhit is, laat hem dan snel afkoelen. Je kat kan anders een hitteshock krijgen. Zijn slijmvliezen worden dan wit, zijn hartslag en ademhaling gaan omhoog en zijn oren, neus en staart voelen koud aan. Dit is levensgevaarlijk, je moet dan direct naar de dierenarts.
Hoe kun je je kat afkoelen?
Lijkt je kat oververhit? Onderneem dan snel actie om je kat af te koelen en te voorkomen dat hij een hitteshock krijgt. Zo laat je je kat afkoelen:
- Breng je kat naar een zo koel mogelijke locatie, bijvoorbeeld de badkamer en leg hem op de tegels.
- Pak wat lauw water en koel voorzichtig de oren, kop hals en poten. Gebruik geen ijskoud water. Hierdoor gaan de bloedvaten dichtzitten en kan je kat nog lastiger zijn warmte kwijt.
- Zorg voor vers, lauw drinkwater en druppel dat desnoods met een pipetje in de bek. Geef niet teveel, je kat kan last krijgen van zijn maag.
- Blijf de slijmvliezen en de hartslag in de gaten houden. Als het goed is knapt je kat redelijk snel op. Blijft hij lusteloos en knapt hij niet binnen een uurtje op, bel dan je dierenarts.
Zonnebrand voor je kat
Je verwacht het misschien niet, maar ook je kat kan verbranden in de zon. Zeker als je kat een witte vacht heeft loopt hij risico. Maar ook katten met een andere kleur vacht kunnen verbranden. Dit gebeurt vooral op plekken waar weinig haar zit, zoals hun oren en neusbrug. Als je kat graag in de zon ligt, dan het dus niet alleen belangrijk dat je voorkomt dat hij oververhit raakt, maar ook dat hij niet verbrandt. Om te voorkomen dat je kat verbrandt kun je zonnebrand gebruiken. Er zijn speciale zonnebrandcrèmes op de markt die niet schadelijk zijn voor huisdieren. Menselijke zonnebrandcrème bevat stoffen die giftig kunnen zijn voor je kat.
Je kat in de zomer
Je kat afkoelen bij hitte
Is het warm buiten? Dan is het fijn om te weten hoe je je kat koel houdt. Zo doe je dat!
Vlooienband voor je kat
Van bescherming tot aan soorten vlooienbanden. De voor- en nadelen op een rij.
Een teek verwijderen bij je kat
Moet je nou draaien of juist niet? En is een bezoek aan de dierenarts noodzakelijk? Je leest het hier.