Samen op pad? Zo blijft jouw hond gezond.

Hond zonnebril

Heerlijk samen met je hond op pad! Maar vooral in de zomer is het dan ook opletten geblazen voor jou als baasje. Er liggen soms onverwachte gevaren op de loer voor je hond. Lees waar je onderweg op moet letten en voorkom een prijzig bezoekje aan de dierenarts.

Pas op voor de processierups!

Lig jij zelf al een paar nachten wakker van de jeuk? Dan weet je hoe vervelend die rode bultjes zijn van de eikenprocessierups. Wat je misschien niet weet, is dat ook je hond last kan hebben van de brandharen van deze rups. Hij zal dan met z’n pootjes over zijn snuit of over de grond wrijven, kwijlen en misschien zelfs braken. Als de haartjes in zijn ogen komen, jeukt dat enorm en in het ergste geval raakt hij blind. Daar wil je niet aan denken! Dus vermoed je dat je hond met de haartjes in aanraking is geweest, spoel hem dan snel af met veel lauw water. Vertrouw je het niet, bel dan de dierenarts. En pas deze maanden je wandelrondje aan. Er zijn genoeg mooie plekken zonder eikenbomen!

Gevaren in het hoge gras

Rennen in het hoge gras is een feestje voor elke hond. Maar ook hier zitten risico’s aan. Denk bijvoorbeeld aan tekenbeten en grasaren. Grasaren zijn die ‘kruipers’ die je als kind in je mouw stopte en die vanzelf naar boven kropen. Daarin schuilt meteen het gevaar voor je hond. De grasaren blijven gemakkelijk in zijn vacht hangen en door de scherpe punt dringen ze in de huid en verder. Dan begint de ellende. Je hond krijgt een pijnlijke ontsteking en waarschijnlijk koorts. Natuurlijk kun je je hond lekker buiten laten ravotten, maar check daarna zijn vacht, oren en poten en verwijder eventuele grasaren en teken. Lukt dat niet, bel dan de dierenarts!

Frisse duik, stinkende ontsteking

Wat is er lekkerder dan een frisse duik op een zomerse dag? Dat vindt je hond ook. En zwemmen is goed voor hem, maar het kan ook een fikse oorontsteking opleveren. Vooral als je hond hangoren heeft of veel haar in zijn oren. Dan is de kans namelijk groter dat er water in blijft staan. Om een ontsteking te voorkomen, kun je de oren het beste droogdeppen met een handdoek. Wanneer je hond blijft schudden met zijn kop of gaat krabben aan zijn oren, ga dan even langs je dierenarts. Die checkt met een otoscoop of de oren van jouw vriendje inderdaad ontstoken zijn. En hoe eerder je een ontsteking ontdekt, hoe eerder je hond er weer vanaf is!

Hond met hooikoorts

Een hond met hooikoorts? Jazeker, net als mensen kunnen honden allergisch reageren op het stuifmeel van grassen, planten of bomen. Maar anders dan bij ons, krijgen zij niet alleen jeuk aan hun ogen en neus, maar hebben ze vooral last van hun huid. Dus heeft je hond bultjes, korstjes of kale plekken en blijft hij zich krabben of likken, dan kan het zijn dat je hond hooikoorts heeft. Er zijn dan een paar dingen die je als baasje kunt doen. 

  • Maak zijn poten goed schoon na het wandelen. Zo verspreiden de pollen niet verder
  • Doe je hond regelmatig in bad en gebruik een hypoallergene anti-jeukshampoo
  • Check de pollenkalender en kijk welke wandelgebieden je nu beter kunt vermijden
  • Stofzuig minimaal 1 keer per week, zo blijft je huis vrij van pollen

Fijne zomer!

Klopt, er liggen best wel wat gevaren op de loer voor je maatje. Maar als je ze kent, kun je er alert op zijn. Dus trek er lekker samen op uit en controleer je hond na elke wandeling of zwempartij. En bij twijfel bel je natuurlijk altijd even met je dierenarts. Fijne zomer!

Goed om te weten