Een gezond gebit voor je hond? Zo doe je dat.

Een gezond gebit voor je hond is natuurlijk belangrijk. Maar tandenpoetsen bij je hond, is dat nou echt nodig? Tja, bij de ene hond is het belangrijker dan bij de ander. Een feit blijft dat je het gebit van je hond wél in betere conditie houdt met een goede gebitsverzorging. En dat is fijn voor je hond en jouw portemonnee.

Hoe ontstaan problemen met het gebit bij je hond?

Als het gebit van je hond nooit schoongemaakt wordt, ontstaat er tandplak. En als tandplak niet verwijderd wordt, verandert dat in tandsteen. Tandsteen kan uiteindelijk voor ontstekingen van het tandvlees zorgen. Dat is heel pijnlijk voor je hond en het kan er weer toe leiden dat je hond misschien wel een tand of kies verliest.

De kosten voor het laten reinigen van het gebit bij de dierenarts of een behandeling aan het gebit van je hond kunnen behoorlijk oplopen, vooral omdat de meeste honden hiervoor onder narcose zullen moeten. Niet alleen je hond is dus gebaat bij een goede gebitsverzorging, jij ook!

Manieren om het gebit van je hond te poetsen

De meeste honden houden hun eigen gebit redelijk schoon. Als baasje kun je je hond daar ook heel makkelijk een handje bij helpen:

Een goed kauwbot

Bijvoorbeeld door je hond goede kauwbotten te geven waar hij echt wel een tijdje op moeten kluiven. Als een hond regelmatig iets krijgt om flink op te knagen, dan ‘poetst’ hij daarmee eigenlijk zijn tanden.

Afhankelijk van de grootte van je hond, kun je heel uiteenlopende kluiven kopen die geschikt zijn voor jouw hond. Laat je bij twijfel goed informeren in bijvoorbeeld een goede dierenspeciaalzaak. Een chihuahua heeft namelijk een heel andere kluif nodig dan een boxer.

Je kunt je hond ook op iets anders laten kauwen dan een kauwbot dat afkomstig is van een dier. Dit is bijvoorbeeld handig als je hond snel diarree krijgt of als hij allergisch is voor bepaalde dierlijke eiwitten. Denk bijvoorbeeld aan een:

  • koffieboonwortel;
  • yakkaas;
  • olijfhout;
  • kunststof kauwbot;
  • rubber speeltje (al dan niet met een smaakje om je hond te stimuleren erop te kauwen).

Wees voorzichtig met kauwopties als hertengewei en hoornen; deze zijn zo hard dat je hond zijn gebit er op kapot kan bijten!

Spelen met een flostouw

Om het gebit van je hond schoon te houden, kun je ook af en toe een trekspelletje doen met een flostouw. Terwijl je rustig speelt met het flostouw en je hond dit telkens goed beetpakt met zijn bek, ‘poetst’ de stof de tanden schoon. Gebruik het liefst een flostouw van katoen of vlecht er zelf eentje van reepjes oude spijkerbroek.

Als je een trekspelletje doet met je hond, speel dan niet te fanatiek! Probeer voorzichtig van links naar rechts te bewegen en niet op en neer want dan kun je nekproblemen bij je hond veroorzaken. Het beste is om de hond zelf de trekbewegingen te laten maken en dat jij het andere einde alleen vasthoudt.

Til je hond ook nooit op van de vloer met het flostouw terwijl hij het vastbijt. Dit kan er misschien erg grappig en stoer uitzien, maar het is heel belastend voor het gebit van je hond.

Gezond gebit voor je hond? Gewoon tandenpoetsen

Het allerbeste is natuurlijk om elke dag het gebit van je hond even te poetsen. Probeer het poetsritueel op te nemen in jullie dagelijkse routine en het gebit van je hond zal veel langer in goede conditie blijven.

Natuurlijk kun je je hond het best laten wennen aan tandenpoetsen als hij nog een puppy is, maar ook een oudere hond kan het nog prima aanleren.

Zo laat je je hond wennen aan tandenpoetsen:

  1. Koop een vingertandenborsteltje en een speciale hondentandpasta (hier zit een lekker smaakje aan en bevat geen schadelijke stoffen voor je hond die in menselijke tandpasta, zoals xylitol, wel zitten!).
  2. Laat je hond eerst kennismaken met het kleine borsteltje en begin voorzichtig langs zijn tanden te strijken. In het begin lukt dit misschien maar voor enkele seconden, maar dit kun je snel opbouwen.
  3. Houd de sessies in het begin kort en zorg dat het leuk blijft voor je hond.
  4. Beloon je hond na elke poetssessie.
  5. Breid langzaam uit naar een speciale hondentandenborstel en verleng het poetsen steeds met een paar seconden, totdat je het hele gebit van je hond kunt poetsen.

Gebitsreiniger toevoegen aan het water van je hond?

Er zijn heel veel middeltjes op de markt die beweren het gebit van jouw hond in goede conditie te houden, zonder dat jij of je hond er al te veel moeite voor hoeft te doen. Zoals bijvoorbeeld een vloeistof toevoegen aan zijn water. Deze middelen kunnen geen kwaad, maar tandenpoetsen werkt altijd het beste. 

Kleine honden en hun gebit

Met name (extreem) kleine honden hebben vaker last van hun gebit. De kaakjes van deze hondjes zijn vaak zo klein, dat de tanden en kiezen er eigenlijk niet zo goed meer in passen. Het gevolg is dat de tanden en kiezen over elkaar heen komen te staan en, je raadt het al, daar gaan vuil en bacteriën tussen zitten.

Met name dus bij kleine honden is het extra belangrijk om het gebit goed schoon te houden, al vroeg te beginnen met tandenpoetsen en het gebit regelmatig te laten checken door de dierenarts.

Gevolgen van een slecht gebit bij je hond

Reinig je het gebit van je hond niet regelmatig, dan ontstaan er uiteindelijk gebitsproblemen. Soms is het dan nodig om tandsteen te laten verwijderen, röntgenfoto’s van het gebit te laten maken of tanden en kiezen te laten trekken onder narcose.

Gebitsproblemen verzekeren

Krijgt je hond ondanks een goede gebitsverzorging toch last van gebitsproblemen? Dan kun je deze kosten vaak opvangen met een huisdierenverzekering. Bijvoorbeeld met de OHRA Hondenverzekering met de extra dekking Vaccinatie en Gebit. Je krijgt dan onvoorziene medische problemen aan het gebit van je hond tot een bepaald maximum vergoed, afhankelijk van je gekozen pakket.

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen, dus blijf vooral goed poetsen!

Goed om te weten