Tanden wisselen puppy: alles wat je wilt weten

Hond bijt zachtjes in hand

Tanden wisselen bij je puppy begint vaak als hij ongeveer 4 of 5 maanden oud is. Daarvoor heeft je puppy een gebit met melktanden, net als mensenkinderen. Tijdens het tanden wisselen valt het melkgebit uit en krijgt je puppy zijn nieuwe gebit. We vertellen je alles dat je moet weten over het tanden wisselen bij je puppy.

Wanneer wisselen puppy's hun tanden?

Voordat je puppy zijn tanden kan wisselen, krijgt hij eerst melktanden. Een hond wordt namelijk geboren zonder tanden. Als je puppy ongeveer drie weken oud is, komt het puppygebit door. Dit duurt tot je puppy ongeveer twee maanden oud is. Een pup heeft dan in totaal 28 melktanden en -kiezen. Een volwassen hond heeft er 42. Maar wanneer wisselen puppy's dan hun tanden?

De tandjes van een pup zijn klein en vlijmscherp. Rond de leeftijd van 13-21 weken oud start het tanden wisselen bij je puppy. Grote hondenrassen wisselen vaak eerder dan kleine. Het tanden wisselen bij je puppy gaat in fases: eerst tanden, dan kiezen. Het kan dus wel een tijd duren voordat zijn complete gebit is gewisseld. Bij de meeste honden van zeven maanden oud zijn alle tanden en kiezen gewisseld en is het gebit van je puppy volledig.

Symptomen tanden wisselen bij je puppy

Je puppy kan last hebben van het tanden wisselen. Maar hoe weet je dat het wisselen begonnen is? Wat zijn de symptomen? Je kunt het bijvoorbeeld zien aan dat:

  • je puppy gaat meer bijten;
  • je puppy uit zijn bek stink;
  • je puppy dunnere ontlasting heeft;
  • je puppy opeens een tandje mist;
  • je tanden of kiezen in huis vindt.

Losse tanden worden ook weleens tijdens het eten ingeslikt. Dit gaat per ongeluk en is niet erg. Deze komen dan via de ontlasting weer mee naar buiten.

Wat kun je doen als je puppy tanden gaat wisselen?

Gaat je puppy tanden wisselen, dan zal hij waarschijnlijk graag meer willen kauwen. Je kunt je pup kauwkluifjes of kauwspeeltjes aanbieden. Om ze te koelen, wat voor je pup verzachtend kan werken, leg je de kauwspeeltjes even in de vriezer of koelkast. Laat je puppy wel zelf bepalen hoeveel hij kauwt en wees voorzichtig met trekspelletjes. Zijn bek is natuurlijk gevoelig.

Puppytanden blijven zitten: wat nu? 

In sommige gevallen moet een puppytand worden verwijderd, als die te lang blijft zitten. Logisch, want er moet ruimte gemaakt worden voor een nieuwe tand. Vaak drukt de volwassen tand er al doorheen en kan deze niet op de juiste plek doorkomen. Is dit bij jouw hond het geval, vraag je dierenarts dan om advies. Wacht daar niet te lang mee. Je dierenarts kan dan ook direct controleren of alle tanden en kiezen de juiste kant op groeien en geen problemen geven in de bek van je hond. Soms valt de tand of kies er uiteindelijk toch nog vanzelf uit.

Moet je je puppy tijdens het tanden wisselen afleren om te bijten?

Puppy's verkennen de wereld met hun bek. Tijdens het tanden wisselen bij je puppy's kan het bijten tijdelijk verergeren. Probeer vooral te voorkomen dat je pup je handen ziet als speelgoed. Bied in plaats van je handen consequent een speeltje aan. Leer je pup vooral dat hij mag bijten in zijn eigen speelgoed en kluifjes en niet in kleren, handen of schoenen. Het bijten stopt vanzelf als het wisselen over is en je hond ouder wordt.

Zijn er kosten verbonden aan het tanden wisselen van je puppy?

Het wisselen van de tanden van je puppy is een natuurlijk proces en zal als vanzelf gaan. Er zijn dus geen extra onverwachte kosten aan verbonden, op misschien een extra kauwspeeltje na. Wel is het aan te raden om de dierenarts even mee te laten kijken als je denkt dat het wisselen klaar is. Al is het maar om te checken of alle tanden er inderdaad uit zijn en of het volwassen gebit netjes staat. Mocht jouw hond toch een behandeling nodig hebben, kan een OHRA Huisdierenverzekering je helpen bij deze onverwachte kosten. Hiervoor moet je dan wel de module Gebit hebben afgesloten.

Goed om te weten