Je hond reanimeren; hoe moet dat?

Je hoopt natuurlijk nooit in zo’n situatie te komen, maar als je hond stopt met ademhalen, kan het reanimeren van je hond zijn leven redden. Alleen je hond reanimeren, hoe moet dat? Fijn als je weet wat je moet doen als er iets met je hond gebeurt waardoor het hart stopt of als hij stopt met ademhalen. Wij leggen je uit hoe je je hond kunt reanimeren in zes stappen.

Wanneer moet je je hond reanimeren?

Voor je begint met je hond te reanimeren is het wel belangrijk dat je zeker weet dat dit ook echt nodig is. Een reanimatie uitvoeren terwijl het niet nodig is, kan juist schadelijk zijn voor je hond. Door onderstaande stappen op te volgen, weet je óf het nodig is en wat je moet doen.

Stap 1: Bel de dierenarts

Je ziet dat er iets goed fout is met je hond, dus je belt de dierenarts of de dierenambulance. Die kan je vertellen wat je moet doen, waar je op kunt letten, hoe snel je terecht kunt of wanneer ze bij jullie kunnen zijn. Als het kan, laat dan iemand anders bellen en ga zelf voor je hond zorgen.

Stap 2: Kijk of je hond nog ademt en check zijn hartslag

Als je hond slap op de grond ligt, kan hij nog wel een hartslag hebben en ademhalen. Zolang hij ademhaalt is reanimatie niet nodig. Check dus eerst of je hond nog ademt. Dit doe je door je wang bij zijn neus te houden. Voel je lucht? Dan ademt 'ie. Ook kun je kijken of zijn borstkas nog op- en neergaat. Voel je geen ademhaling en zie je ook geen borstkas bewegen, dan moet je je hond reanimeren (lucht in de neusgaten blazen). Leg je hond op zijn rechterzij. Net achter de oksel van je hond zit het hart. Leg je hand op deze plek en check of je een hartslag voelt. Heeft je hond ook geen hartslag, dan is er ook een hartmassage nodig (op het hart drukken). 

Reanimeren kan dus uit twee dingen bestaan: of alleen lucht door de neusgaten blazen of blazen én druk uitoefenen op het hart.

Stap 3: Luchtwegen controleren

Voordat je je hond kunt reanimeren, is het belangrijk om te checken of de luchtwegen vrij zijn. Doe de bek van je hond open en trek zijn tong iets naar buiten. Kijk achterin zijn keel of er iets inzit. Zie je een voorwerp, bloed of slijm in de keel zitten, zorg dan dat je dit eruit haalt als het niet te diep zit.

Stap 4: Je hond reanimeren

Om je hond te reanimeren leg je hem zoveel mogelijk op zijn rug zodat zijn kop en nek in lijn liggen met zijn rug. Zo zijn de luchtwegen zoveel mogelijk open. Pak de snuit van je hond. Blaas lucht in de neusgaten terwijl je de bek gesloten houdt. Er mag geen lucht via de bek ontsnappen. Blaas stevig zodat je ziet dat de borstkas op- en neergaat. Blaas ook niet te hard; dan kun je de longen beschadigen. Probeer je hond tussen de 20 tot 30 ademhalingen per minuut te geven.

Stap 5: Geef een hartmassage

Als het hart klopt, komt de lucht die jij in je hond blaast ook bij de organen terecht. Maar als het hart niet klopt, komt er ook geen zuurstof bij de organen. Dan moet je een hartmassage geven. Leg je hond op zijn rechterzij en vind het hart onder ongeveer de vierde rib. Druk de borstkas van je hond voor eenderde in met je handpalm. Probeer dit ongeveer 12 tot 15 keer te doen in vijf seconden. Ja, dat is snel! Wissel dit af met het blazen. Blaas bijvoorbeeld een teug lucht in je hond en masseer dan het hart voor vijf seconden.

Stap 6: Ga door met reanimeren

Blijf dit doen tot de dierenambulance er is of tot je hond weer zelf gaat ademhalen. Probeer elke twee minuten een korte pauze in te lassen om te kijken of je hond weer zelf ademhaalt.

Het leven van je hond redden

De kans dat je je hond een keer moet reanimeren is niet zo groot. Toch kun je deze stappen hierboven maar beter goed uit je hoofd leren. Als het dan nodig is, weet je wat je moet doen.

Ook kun je "oefenen". Zoek zelf eens waar je zijn hartslag voelt. Deze vind je in de oksels achter de voorpoten, in de liezen en net boven de voetkussentjes op de poten. Ligt je hond toevallig op zijn rechterzij, kijk dan eens of je zijn hartslag kunt zien. En hoe vaak zijn borstkas eigenlijk op- en neergaat. Door je hond op deze manier vaker te bekijken, leer je het lijf van je hond beter kennen en weet je wat je moet doen.

Goed om te weten

Vaccinaties voor je hond

Welke vaccinaties er zijn en wanneer je je hond kan laten inenten, lees je hier!

Chippen en registreren van je hond

Het is verplicht je hond te chippen. De voordelen en kosten op een rij.

Gebitsverzorging bij je hond

Het gebit van je hond gezond houden, is belangrijk. Daarom: tips!

Tanden wisselen pup

Wanneer gaat je pup zijn tanden wisselen? Zijn er tips? We vertellen je er graag alles over.

Je hond reanimeren

Je denkt er liever niet aan. Toch is het fijn om te weten hóé je dit moet doen.

Veelvoorkomende klachten honden

Van overgewicht tot artrose; een top 6.

Chocoladevergiftiging bij je hond

Van symptomen tot aan wat je moet doen.

Alles over puppyvoeding

Welke soorten zijn er? Hoe vaak geef je het? We vertellen je er alles over.

Zo blijft jouw hond gezond!

Veel op pad met je hond? Dit kun je doen om je hond gezond te houden.