Je puppy bijten afleren? 6 handige tips.

Heb je net een puppy gekregen? Dan is het je vast niet ontgaan dat hij het liefst in van alles en nog wat wil bijten. Van je schoenen tot je salontafel, niets is meer veilig. Een puppy bijt veel en ontdekt de wereld onder andere met zijn tanden. Handig voor hen, minder handig voor jouw spullen. Ook gebruiken ze hun tanden om te spelen, uit verveling of als ze hun tanden wisselen voor volwassen tanden. Gelukkig kun je je puppy bijten afleren. Met deze 6 tips heb jij je pup binnen no-time in het gareel. 

Waarom bijt een puppy?

Om bijten bij je puppy af te leren, is het handig om te weten waarom je pup eigenlijk bijt. Dat heeft namelijk verschillende oorzaken. Waarom bijt je puppy?

1. Bijten uit nieuwsgierigheid

Puppy's zijn ontzettend nieuwsgierig. Dat is ook niet zo gek; er valt een hele wereld te ontdekken. En ontdekkken doen ze graag met hun tanden. Om verschillende soorten texturen en spullen te leren kennen, bijt een puppy in alles wat 'ie tegenkomt. Soms zijn dat jouw handen of benen, soms is dat je salontafel of een schoen. 

2. Mijn puppy bijt door stress

Je puppy kan ook bijten uit stress. Kauwen kan namelijk stressverminderend werken. Heb je het vermoeden dat je pup gestresst is? Probeer dan eerst uit te zoeken wat de stress veroorzaakt. 

3. Speels bijten

Puppy's zijn niet alleen nieuwsgierig, ze zijn ook super speels. Met hun broertjes en zusjes zijn ze gewend om op een andere manier te spelen dan met jou. Daarom kan het gebeuren dat je puppy springt of hapt naar je gezicht uit speelsheid. 

4. Puppy bijt uit verveling

Een puppy heeft veel rust en slaap nodig. Toch is voldoende uitdaging ook heel belangrijk. Is je pup wakker, dan wil hij graag met jou spelen of trainen. Doe je dat niet of misschien te weinig, dan kan het zijn dat je puppy bijt uit verveling. 

5. Bijten door overprikkeling/slaaptekort

Als je hond niet genoeg slaap krijgt, kan hij overprikkeld raken. Dit kan leiden tot bijtgedrag. Hier is maar een oplossing voor: rust geven! Zorg voor een prikkelarme omgeving, zoals een bench. Heeft je pup een drukke dag achter de rug? Plan dan wat tijd voor hem in om bij te komen.

Hoe leer je een pup bijten af?

Nu je weet waarom je pup bijt, is het tijd om daar wat aan te doen. We geven je graag een aantal tips om het bijtgedrag van je pup af te leren. 

Tip 1: Geef je pup een vervangend speeltje

Puppy’s bijten in alles wat ze tegenkomen. Vaak zit jouw bank, stoel of tafel daar ook tussen. Om te voorkomen dat je pup gaat bijten in jouw armen en benen óf in spullen die van jou zijn, kun je hem zijn eigen speeltje geven op het moment dat hij in iets verkeerds bijt. Til je puppy bij het ‘verkeerde’ vandaan en stimuleer hem om met zijn eigen speeltje te spelen. Als je dit iedere keer consequent blijft herhalen, zal je pup begrijpen dat de tafel geen speelterrein voor hem is en het bijten erin afleren.

Tip 2: Leer het commando ‘nee’ aan

Hoewel niet ieder baasje kiest voor een opvoeding waarin er ook ‘gestraft’ wordt (dit hoeft niet per se fysiek te zijn), kan dit een nuttige methode zijn. Introduceer het commando ‘nee’. Zo leert je pup waar hij wel en niet in mag bijten. Let op dat je het commando duidelijk en kort herhaalt, maar ga niet schreeuwen. Op die manier kan je pup bang voor je worden en juist averechts gedrag gaan vertonen. 

Tip 3: Sta bijten in lichaamsdelen niet toe

Als je samen met je pup speelt, zal het vaak voorkomen dat hij tijdens het spelen in je handen of armen bijt. Dat lijkt nu misschien nog heel schattig, maar je wilt natuurlijk niet dat hij dat als volwassen hond ook doet. Het is daarom belangrijk dat je puppy bijten zo snel mogelijk afleert. Dat kun je doen door het commando ‘nee’ te gebruiken, maar ook door je pup te laten zien dat hij je pijn doet. Roep bijvoorbeeld schel ‘au’ of loop weg en stop met samen spelen. Als je dat vaak genoeg herhaalt, zul je zien dat je pup gaat begrijpen dat het bijten in jouw handen ongewenst gedrag is. 

Tip 4: Geef je pup voldoende uitdaging

Alle pups bijten, maar je pup kan extra veel bijten als hij zich verveelt. Dat kun je voorkomen door hem mentaal voldoende uit te dagen. Wil je je puppy bijten afleren maar mag hij nog niet zo veel rennen? Dan kun je hem ook bezighouden of moe maken met denkspelletjes. Koop bijvoorbeeld een hondenpuzzel of oefen samen meerdere keren per dag trucjes. Nadenken en iets leren is voor je pup vaak nog veel vermoeiender dan een rondje rennen door het park. 

Tip 5: Laat je pup genoeg slapen

Niet onbelangrijk; zorg dat je pup genoeg slaapt. Pups die overprikkeld zijn, worden vervelend en vertonen vaak ongewenst gedrag. Om zo goed mogelijk samen door de puppytijd heen te komen, is een goed ritme belangrijk. Zorg voor een goede balans tussen spelen, trainen en slapen. 

Tip 6: Houd het tanden wisselen in de gaten

Het wisselen van de tanden kan een reden zijn voor veel bijten. Vanaf vier maanden oud kunnen pups hun tanden gaan wisselen. Heb je het idee dat het wisselen niet helemaal soepel verloopt? Dat kan. Het kan namelijk voorkomen dat je pup last krijgt van 'persisterende melktanden'. Dat betekent dat de volwassen tand al doorkomt, terwijl de melktand nog aanwezig is. De volwassen tand heeft daardoor niet genoeg ruimte om op de goede plek te komen, waardoor er een hoop vuil tussen de volwassen tand en melktand kan gaan zitten. Vuil leidt tot tandplak en tandplak kan leiden tot parodontitis; een aandoening waarbij er ontstekingen rondom de tanden van je hond gaan zitten. Reden genoeg om het wisselen van tanden goed in de gaten te houden dus! Zeker als je je puppy bijten af wilt leren. 

Gedragstherapie als puppy blijft bijten

Heb je alles geprobeerd en helpt niets? Ondanks dat bijten normaal gedrag is voor een puppy, hoort het na een aantal maanden wel te stoppen. Blijft je puppy bijten? Misschien is gedragstherapie dan een oplossing. Wist je dat de OHRA Huisdierenverzekering gedragstherapie ook (deels) vergoed? Bekijk onze vergoedingenpagina voor gedragstherapie om te zien wat er precies vergoed wordt. 

Je puppy of hond opvoeden