Gedragstherapie voor je hond

Je hond blaft heel veel of kan misschien niet zo goed alleen zijn. Misschien valt hij uit naar andere honden en mensen. Soms zie je probleemgedrag bij je hond waar hijzelf en zijn omgeving last van hebben. Gedragstherapie voor je hond kan helpen om dit te veranderen. In deze blog vertellen we je er alles over gedragstherapie voor honden en waarom dit goed kan werken.

Wanneer kan gedragstherapie je hond helpen?

Gedragstherapie voor je hond kan een goede oplossing zijn en de band tussen jullie te verbeteren. Allereerst is het belangrijk om te weten dat je hond het gedrag niet laat zien om jou te pesten. Je hond valt bijvoorbeeld uit naar een andere hond omdat hij bang is. En is je hond alleen thuis en heeft hij daar moeite mee? Dan kan hij uit angst of verveling je schoenen kapotmaken. Misschien heb je je hond ongemerkt gedrag aangeleerd en weet hij gewoon niet beter. Een gedragstherapeut onderzoekt waarom je hond doet wat hij doet en geeft je tips hoe je het gedrag kunt ombuigen naar iets positiefs.

Hondentaal begrijpen tijdens gedragstherapie voor je hond

Stel, je hond valt uit of gromt naar kinderen. Dan wil je graag weten waarom hij dat doet. Als je hond gromt of uitvalt, betekent dat vaak dat je de eerdere – soms heel kleine – signalen gemist hebt.

Tijdens gedragstherapie voor jouw hond wordt gekeken naar hoe hij communiceert. Voor jou als hondeneigenaar kan het namelijk lastig zijn om de lichaamstaal van je hond goed te begrijpen. Een hond laat zien dat hij iets stressvol of onprettig vindt door:

  • langs zijn bek te likken
  • zijn kop weg te draaien
  • zich uit de schudden
  • oogwit te laten zien
  • zijn lip op te trekken
  • een voorpootje op te tillen
  • weg willen lopen

Een gedragstherapeut weet precies waar hij of zij op moet letten en kan zo achterhalen waarom je hond zich op een bepaalde manier gedraagt.

Hoe werkt gedragstherapie voor je hond?

Gedragstherapie kan je hond en jou helpen om ongewenst gedrag te verminderen. Elk soort gedrag moet op een bepaalde manier aangepakt worden. Ook iedere gedragstherapeut heeft een eigen manier om met jouw hond aan de slag te gaan. De meeste gedragstherapeuten willen je hond in de situatie zien waarin hij het probleemgedrag laat zien. In een enkel geval kan het gedrag ook worden aangepakt door filmpjes of een online afspraak.

Als de gedragstherapeut heeft ontdekt waarom je hond bepaald gedrag laat zien, kan hij jou als baasje tips geven om je hond te helpen. Je leert je hond dan - op een positieve manier - dat het oude gedrag hem niets oplevert en dat het nieuwe gedrag beloond wordt. Zo kun je het probleemgedrag dus oplossen. Dat is fijn voor jou, maar zeker ook voor je hond. Je hond laat het gedrag namelijk bijna altijd zien omdat hij ergens niet blij mee is, iets eng vindt of omdat het gewoon in hem zit. Als het in hem zit, kan het zijn dat het bij zijn ras hoort. Denk aan een jachtinstinct, waardoor hij er zomaar vandoor wil gaan, veel blaft en erg waakzaam is.

Hoeveel sessies er nodig zijn om je hond van het gedrag af te helpen, hangt heel erg af van het probleem en hoe ernstig het is. Ook is het erg belangrijk dat jij als baasje je 100% inzet om je hond te helpen. Consequent zijn en soms veel geduld hebben, is echt nodig bij het oplossen van een probleem. Het helpt ook om niet te lang te wachten met het inschakelen van gedragstherapie. Hoe langer je hond het probleemgedrag vertoont, hoe lastiger het wordt om het af te leren.

Welke honden hebben gedragstherapie nodig?

Gedragstherapie kan allerlei soorten honden helpen. Een puppy kan door onvoldoende socialisatie in zijn basisopvoeding belangrijke zaken gemist hebben. Of misschien heb je een hond uit het buitenland die nare dingen heeft meegemaakt en getraumatiseerd is. Met geduld en de juiste tips van een hondengedragstherapeut kun je je hond helpen.

Onthoud dat niet al het gedrag af te leren is. Een hond heeft instincten. Soms hoort bepaald gedrag gewoon bij het ras van jouw hond. Een herder wil zijn roedel bij elkaar houden en kan het gezin willen beschermen tegen vreemden. Een Duitse staander heeft jachtinstinct en zal niet luisteren als er een haas voor zijn snoet voorbij schiet. Het is daarom belangrijk om veel te lezen en te leren over de gedragskenmerken die horen bij het ras van jouw hond. Je begrjipt zo beter waarom je hond bepaald gedrag laat zien.

Hoe kies je een goede hondengedragsdeskundige?

Hondengedragstherapeut is een vrij beroep. Iedereen mag zich dus hondengedragstherapeut noemen. Als jij hulp nodig hebt bij probleemgedrag van je hond, is het wel fijn als je zeker weet dat het iemand is die ook echt weet waar hij of zij mee bezig is. Daarom vergoedt de OHRA Huisdierenverzekering gedragstherapie voor honden via de extra dekking Aanvullend alleen na doorverwijzing door de dierenarts en als de therapeut is aangesloten bij de volgende organisaties:

Je krijgt gedragstherapie voor honden vergoed als je de extra dekking Aanvullend hebt afgesloten. Hoe hoog de maximale vergoeding is, is afhankelijk van het pakket dat je hebt gekozen (basis, plus of top).

Je hond helpen en begrijpen

Dit zegt de lichaamstaal van je hond

De betekenis van verschillende soorten lichaamstaal op een rij.

Vuurwerkangst bij je hond

Al die knallen geven stress. Met deze tips voorkom je vuurwerkangst bij je hond.

Verlatingsangst bij je hond

Zo sneu, dat gepiep als je weggaat. Maar wat doe je tegen verlatingsangst? Hierbij: tips.

Oeps, m'n hond plast in huis

Is je hond zindelijk, dan is dat niet normaal. Wat kan er zijn?