Je hond plast in huis. Dit kun je eraan doen.

Dat je puppy nog weleens een ongelukje in huis heeft, dat is niet zo vreemd. Maar als het je zindelijke, volwassen hond is? Je hond plast in huis als er iets aan de hand is. Er kan bijvoorbeeld iets mis zijn met zijn gezondheid, zoals een blaasontsteking of incontinentie. Maar het kan ook een gedragsprobleem zijn.

Je hond plast in huis vanwege een medisch probleem

Je hond kan iets mankeren en daarom soms zijn plas laten lopen. Als je hond van de één op de andere dag in huis plast, neem dan contact op met je dierenarts. Dit is namelijk vaak een teken dat er iets niet goed is. Je hond kan last hebben van de volgende aandoeningen:

Je hond plast vanwege een blaasontsteking of blaasgruis

Een blaasontsteking is heel pijnlijk voor je hond, net als bij mensen. Hij heeft dan constant aandrang om te plassen, zonder dat het ook echt lukt. Ook kan het zijn dat er steeds kleine plasjes uitkomen en de urine kan wat roze gekleurd zijn, omdat er wat bloed bij zit. Is dit het geval? Ga dan naar de dierenarts. Hij kan de urine nakijken. Handig, want zo weten jullie gelijk of het om een blaasontsteking of blaasgruis gaat of dat er bijvoorbeeld nierproblemen zijn.

Je hond is incontinent 

Sommige honden worden incontinent, waardoor hij soms een plas in huis kan laten lopen. Denk aan oudere honden of teefjes die gecastreerd zijn  (zo heet dat ook bij vrouwtjesdieren). Zij hebben dan minder goede controle over de sluitspier. De meeste incontinente honden laten urine lopen als ze slapen. Dus kijk of dat bij jouw hond ook het geval is.

Daarnaast zijn er nog bepaalde hondenrassen die wat gevoeliger kunnen zijn voor incontinentie, zoals de boxer. Medicijnen kunnen je hond helpen weer meer controle te krijgen over de sluitspier, dus ook bij incontinentie: hop, naar de dierenarts!

Je hond plast vanwege dementie 

Als je oudere hond ineens niet meer aangeeft dat hij moet plassen en in huis plast, zou het kunnen dat je hond dement wordt. Hij ‘vergeet’ dan gewoon dat hij buiten hoort te plassen. Verdrietig! Gelukkig kan de dierenarts je hond testen op dementie en of dit de reden is dat je hond in huis plast. Er bestaan medicijnen die je hond kunnen ondersteunen bij dementie.

Hond plast in huis vanwege gedragsprobleem

Hoewel je hond nooit in huis plast om jou te pesten, kan het plasgedrag wel te maken hebben met een gedragsprobleem. Bijvoorbeeld in deze situaties:

Je hond heeft verlatingsangst

Angst, en dus ook verlatingsangst, is een onveilige emotie. Het gevoel van angst overkomt je hond en als baasje kun je je hond op zulke momenten alleen steun bieden. Maar dat gaat lastig als je hond alleen thuis is. Verlatingsangst ontstaat doordat een hond het vervelend vindt om alleen thuis te zijn. En dat is niet zo gek, want een hond is een roedeldier en alleen zijn gaat volledig tegen zijn natuur in. Je hond alleen thuis laten is iets wat hij moet leren. Als hij dat niet rustig aanleert, kan het zijn dat hij door stress de controle over zijn blaas verliest. Het resultaat? Je hond plast in huis als jij er niet bent. Dit probleem is op te lossen door je hond heel rustig en met behulp van een gedragstherapeut van zijn verlatingsangst af te helpen.

Je hond plast uit opwinding

Het kan ook zijn dat je hond zijn plas laat lopen uit enthousiasme. Vaak zijn dit de jongere honden. Denk bijvoorbeeld aan een moment wanneer jij als baasje thuiskomt. Je hond is dan zo blij om je te zien, dat hij letterlijk alle remmen losgooit. Dit probleem is te verhelpen door van het thuiskomen geen enorm feest te maken. Negeer je hond zoveel mogelijk en ga vooral niet mee in zijn enthousiasme. Pas als je hond kalmeert geef je hem rustig wat aandacht

Je hond plast uit onderdanigheid

Een hond die onderdanig is, kan ook zijn plas laten lopen. Dit kan gebeuren bij jou of je huisgenoten, maar ook als je hond een andere hond tegenkomt op straat. Hij neemt dan een lage houding aan en laat wat urine lopen. Dit kun je verhelpen door je hond op zijn hoogte te benaderen, heel rustig te blijven en hem te aaien op zijn borst. Niet op zijn kop. Want daarmee maak jij jezelf dominant, waardoor je hond zich weer onderdanig zal gedragen.

Maar goed nieuws: een gedragsprobleem is vaak goed op te lossen. Een goede gedragstherapeut kan jullie hierbij helpen. 

Je laat je hond te weinig uit

Het kan natuurlijk ook zijn dat je hond gewoon heel nodig moet plassen. Sommige honden drinken veel nadat ze uit zijn geweest. Dat water moet er ook weer uit en dan is het niet de bedoeling dat je hond in huis plast natuurlijk. Let dus goed op de lichaamstaal van je hond. Loopt hij naar de deur, piept of blaft hij en vraagt hij steeds je aandacht? Dan is het verstandig om hem toch even snel een plas te laten doen. Ook al valt dit buiten de vier keer dat je je hond gemiddeld uitlaat op een dag.

Een huisdierenverzekering kan helpen

Als je hond medisch iets mankeert, zoals een blaasontsteking, blaasgruis of iets anders, kun je de kosten voor onderzoeken en behandelingen vergoed krijgen met een huisdierenverzekering. Met de OHRA Huisdierenverzekering bijvoorbeeld zijn je kosten hiervoor deels gedekt. Ook kun je met de extra dekking Aanvullende therapieën (inclusief sterilistatie/castratie en aandoeningen voortplantingsorganen) een maximaal bedrag vergoed voor gedragstherapie, afhankelijk van het gekozen pakket. 

Je hond helpen en begrijpen

Dit zegt de lichaamstaal van je hond

De betekenis van verschillende soorten lichaamstaal op een rij.

Vuurwerkangst bij je hond

Al die knallen geven stress. Met deze tips voorkom je vuurwerkangst bij je hond.

Verlatingsangst bij je hond

Zo sneu, dat gepiep als je weggaat. Maar wat doe je tegen verlatingsangst? Hierbij: tips.

Oeps, m'n hond plast in huis

Is je hond zindelijk, dan is dat niet normaal. Wat kan er zijn?