Blaasgruis hond
Doet je hond steeds kleine plasjes? Of erger nog, plast hij zomaar ineens in huis? Dan ben je niet blij. En je hond waarschijnlijk ook niet, want de kans is groot dat hij blaasgruis heeft. Hoe kun je je hond helpen?
Wat is blaasgruis bij je hond?
Heeft je hond blaasgruis, dan zitten er kleine kristallen in zijn urine. Er bestaan verschillende soorten blaasgruis bij honden. De meest voorkomende soort is struviet. Struviet ontstaat bij een bacteriële blaasontsteking. Worden de kristallen groter, dan noemen we ze blaasstenen. Blaasgruis komt vaak voor bij honden, blaasstenen gelukkig minder vaak. De scherpe randjes van blaasgruis of blaasstenen kunnen zorgen voor irritatie van de blaas of een blaasontsteking. Maar ook voor verstoppingen in de urineleiders en plasbuis. Vaak gaat blaasgruis bij je hond weg met een dieet (in combinatie met een antibioticakuur als je hond ook last heeft van een bacteriële ontsteking), maar soms is operatief verwijderen beter. Zo’n behandeling loopt al snel op tot € 1.000,-.
Wat zijn de symptomen van blaasgruis bij je hond?
Heeft je hond blaasgruis, dan kun je dat niet zien aan de buitenkant. De dierenarts kan na onderzoek vaststellen of je hond er last van heeft. Wacht bij twijfel niet te lang. Verwaarloos je blaasgruis, dan kan je hond een blaasontsteking oplopen. De symptomen van blaasgruis bij je hond zijn hetzelfde als die van een blaasontsteking. Trek aan de bel als je één van deze signalen opmerkt:
- vaak kleine beetjes plassen;
- in huis plassen;
- bloed bij de urine;
- pijn bij het plassen;
- niet meer kunnen plassen.
Hoe voorkom je blaasgruis bij je hond?
Pijn bij het plassen wil je je hond het liefst besparen. Maar hoe voorkom je blaasgruis? Zorg dat je hond voldoende beweegt en drinkt. Blaasgruis bij je hond is trouwens niet altijd te voorkomen. Sommige honden hebben er simpelweg aanleg voor. Zo komen uraatstenen vooral voor bij dalmatiërs en Engelse bulldogs. Ook cysteïnen komen veel voor bij Engelse bulldogs, maar ook bij een bassethound, Newfoundlander en de mastiff. Verstopping in de plasbuis door blaasstenen komt vaker voor bij reuen.
Wanneer ga je met je hond naar de dierenarts?
Herken je de symptomen van blaasgruis bij je hond? Ga dan zo snel mogelijk naar de dierenarts. Deze onderzoekt de urine van je hond en maakt eventueel een röntgenfoto of echografie. Zo weet je snel of je hond inderdaad blaasgruis heeft en kun je meteen met de behandeling beginnen en hem van zijn pijn verlossen.
Blaasgruis bij je hond: hoe behandel je het?
Stelt de dierenarts blaasgruis bij je hond vast, dan moet hij een dieet voorschrijven om ervoor te zorgen dat je hond de stenen uitplast. Soms schrijft de dierenarts ook antibioticum of pijnstillers voor. Als uitplassen van het gruis of de stenen niet lukt, is een operatie nodig. Normaal gesproken zijn de klachten een week na de operatie verdwenen.
Worden de behandelkosten voor blaasgruis bij je hond vergoed?
Als er iets met je hond aan de hand is, kunnen de dierenartskosten behoorlijk oplopen. Met een OHRA Huisdierenverzekering worden de dierenartskosten (deels) vergoed. Een fijne geruststelling. Wat je precies vergoed krijgt, hangt af van wat voor soort dierenartskosten je declareert, je eventuele eigen risico en je gekozen pakket voor je hond. Bekijk de precieze vergoedingen in de polisvoorwaarden en het vergoedingenoverzicht.
Meer weten?
Bekijk de vergoedingen voor de behandelingen voor je hond of bekijk het overzicht met alle aandoeningen.
Disclaimer: OHRA heeft zo goed mogelijk relevante informatie over deze aandoening bij de hond voor je verzameld. Is de verzamelde informatie niet juist of onvolledig, dan is OHRA niet aansprakelijk.