Zorg voor een waardig afscheid
De laatste maanden, weken of misschien wel dagen van iemands leven breken aan. Het afscheid is in zicht. Deze periode wordt ook wel de terminale fase genoemd. Een emotionele en zware tijd, er komt veel bij kijken. Daarom helpen we je graag. Je kunt kiezen voor palliatieve zorg thuis, maar ook voor een instelling buitenshuis. Hieronder vertellen we je meer over de mogelijkheden voor palliatieve zorg buitenshuis.
Palliatieve zorg met een Wlz-indicatie
In dit geval kun je een vergoeding krijgen met een Wlz indicatie vanuit de Wet langdurige zorg. Dit wordt geregeld via het zorgkantoor voor jouw regio. Je kunt alleen gebruikmaken van een hospice met een zogenaamde Wtza-toelating (Wet toetreding zorgaanbieders). Deze wet toetst of de zorginstellingen voldoen aan de wettelijke eisen. Deze eisen zijn met name gericht op de bereikbaarheid van spoedeisende zorg, de transparantie van de structuur van het bestuur van de zorginstelling en de bedrijfsvoering van de zorginstelling. Vind een hospice met een Wtza-toelating. Ook is een speciale indicatie (zorgprofiel) nodig van het CIZ (het landelijk Centrum voor Indicatiestelling): het zogenaamde 'Zorgprofiel VV Beschermd verblijf met intensieve PTZ' (Palliatief Terminale Zorg)’ aan. We laten graag zien hoe je de indicatie aanvraagt.
-
De zorg kan geleverd worden bij alle zorgpakketten die de Wlz biedt.
Volledig pakket thuis (vpt)
Er moet permanent zorg en toezicht nodig zijn, 24 uur per dag. Je krijgt dezelfde zorg als in een instelling, maar dan in het hospice. Je kunt bijvoorbeeld denken aan verpleging en verzorging, maaltijden, vervoer van en naar zorgverleners, hulp in het huishouden etc.
Modulair pakket thuis (mpt)
Bij modulair pakket thuis ontvang je (net als bij het volledig pakket thuis) dezelfde zorg als in een instelling. Je krijgt alleen geen maaltijden.
Persoonsgebonden budget (PGB)
Je koopt zelf de zorg in en betaalt deze van het Persoonsgebonden budget. Aan het Persoonsgebonden budget worden strenge voorwaarden gesteld. Je kunt ook kiezen voor een combinatie van een PGB en mpt. Hier lees je meer over het vpt, het mpt en het PGB en de regels die hieraan gesteld worden (kijk onder de kop ‘Je krijgt een telefoontje van het zorgkantoor).
Betaal ik een gedeelte zelf?
Bij verblijf in een hospice betaal je een eigen bijdrage voor de dagelijkse kosten zoals eten en drinken, een internetaansluiting of huur van een telefoon. Ook geldt een inkomensafhankelijke eigen bijdrage. Die wordt berekend door het CAK. De hoogte van deze eigen bijdrage wordt gebaseerd op het inkomen, vermogen en persoonlijke situatie. Met de rekenhulp kun je zien hoeveel je moet betalen.
Mogelijk vergoedt de aanvullende zorgverzekering (een deel van) deze eigen bijdrage. De basisverzekering biedt hiervoor helaas geen vergoeding. Ben je bij ons verzekerd? Bekijk dan de eventuele vergoeding voor de eigen bijdrage voor een hospice in de OHRA Vergoedingenwijzer.
Bij een andere zorgverzekeraar kunnen andere voorwaarden gelden. Je kunt het beste even contact opnemen met deze zorgverzekeraar.
-
Zorg in een verpleeg- of verzorgingshuis – met een Wlz indicatie
Verblijft degene die je verzorgt al in een verpleeg- of verzorgingstehuis? En is de terminale fase aangebroken? Dan is er in dit geval al een indicatie (zorgprofiel) vanuit de Wet langdurige zorg met een bijbehorend zorgzwaartepakket. De terminale zorg maakt hier nu ook onderdeel van uit. Je hoeft dus geen nieuwe indicatie aan te vragen. De kosten worden vergoed vanuit de Wet langdurige zorg.
Betaal ik een gedeelte zelf?
Soms moet je helaas een gedeelte van de kosten zelf betalen. Dit is de zogenaamde eigen bijdrage. Het kan ook zijn dat degene die je verzorgt nog thuis woont, maar naar een verpleeg- of verzorgingstehuis gaat. De zorgverzekering dekt in dit geval de kosten vanuit de vergoeding voor Thuiszorg/Wijkverpleging. Hiervoor betaal je geen eigen risico of eigen bijdrage. Er moet wel voldaan worden aan de volgende voorwaarden:
- De huisarts moet de levensverwachting vaststellen. Om in aanmerking te komen voor terminale zorg buitenshuis geldt een levensverwachting van maximaal 3 maanden. De zorg wordt dan verleend tot het moment van overlijden. Het maakt dus niet uit als dit langer duurt dan 3 maanden
- Het verpleeg- of verzorgingshuis heeft een Wtza-toelating (Wet toetreding zorgaanbieders)
- Je kiest voor zorg in natura of een Persoonsgebonden budget (PGB)
- Je hebt vooraf geen toestemming van ons nodig. Ben je niet voor zorg verzekerd bij ons? Dan kunnen andere voorwaarden gelden. Hiervoor kun je het beste even met je zorgverzekeraar contact opnemen
Palliatieve zorg zonder een Wlz-indicatie
Als je geen Wlz-indicatie hebt voor palliatieve zorg, zijn er verschillende mogelijkheden waar je uit kunt kiezen. Wij zetten ze hieronder graag voor je op een rij.
-
Palliatieve zorg in een hospice – zonder Wlz-indicatie
Een hospice is gespecialiseerd in zorg in een huiselijke omgeving. Je vergoeding is afhankelijk van het soort hospice dat je kiest:
‘Toegelaten’ hospice
Een zogenaamd toegelaten hospice voldoet aan de wettelijke eisen die gesteld worden aan een zorginstelling. Dit hospice heeft dan een zogenaamde Wtza-toelating (Wet toetreding zorgaanbieders). Deze wet toetst of de zorginstellingen voldoen aan de wettelijke eisen. Deze eisen zijn met name gericht op de bereikbaarheid van spoedeisende zorg, de transparantie van de structuur van het bestuur van de zorginstelling en de bedrijfsvoering van de zorginstelling. Vind een hospice met een Wtza-toelating.
Je krijgt de zorg én het verblijf als kortdurende verblijf (eerstelijns verblijf) vergoed via de basisverzekering.
Betaal ik een gedeelte zelf?
Tot 18 jaar geldt geen eigen risico voor de zorgverzekering. Vanaf 18 jaar betaal je wel een eigen risico voor medisch specialistische zorg. Je betaalt geen wettelijke eigen bijdrage.‘Particulier’ hospice
Een particulier hospice is geen zorginstelling, maar werkt samen met een wettelijk toegelaten thuiszorgorganisatie die zorg levert die voldoet aan de wettelijke eisen voor zorginstellingen. Verblijf en ondersteuning komt voor een groot deel van vrijwilligers.
In een particulier hospice krijg je niet alles vergoed. Je krijgt de zorg vanuit de basisverzekering vergoed als wijkverpleging.
Je vergoeding hangt af van welke zorgverlener je kiest: een gecontracteerde of niet gecontracteerde organisatie voor wijkverpleging. Kies je voor een niet gecontracteerde organisatie, dan krijg je 75% van je rekening vergoed. Ook moet je vooraf toestemming bij ons aanvragen. Lees er alles over in onze Vergoedingenwijzer.
Betaal ik een gedeelte zelf?
Je betaalt geen eigen risico en geen wettelijke eigen bijdrage voor palliatieve zorg in een particulier hospice. Mogelijk brengt het hospice zelf wel kosten in rekening, bijvoorbeeld voor een internetaansluiting, eten en drinken of het huren van een telefoon. Mogelijk krijg je hiervoor een vergoeding vanuit een van de aanvullende verzekeringen van OHRA. Bij een andere zorgverzekeraar kunnen andere voorwaarden gelden. Je kunt het beste even contact opnemen met deze zorgverzekeraar.Je krijgt géén vergoeding voor de verblijfskosten. Deze kosten betaal je dus zelf. Mogelijk krijg je hiervoor een vergoeding vanuit een van de aanvullende verzekeringen van OHRA. Bij een andere zorgverzekeraar kunnen andere voorwaarden gelden. Je kunt het beste even contact opnemen met deze zorgverzekeraar.
-
Palliatieve zorg in het ziekenhuis – zonder Wlz-indicatie
De zorg vindt plaats op de palliatieve afdeling van het ziekenhuis. Je krijgt de kosten als medisch specialistische zorg vergoed vanuit de basisverzekering Goed om te weten: je hebt vooraf geen toestemming van ons nodig. Loopt de zorgverzekering bij een andere zorgverzekeraar? Dan kunnen andere voorwaarden gelden. Je kunt het beste even contact opnemen met deze zorgverzekeraar.
Betaal ik een gedeelte zelf?
Tot 18 jaar geldt geen eigen risico voor de zorgverzekering. Vanaf 18 jaar betaal je wel een eigen risico voor medisch specialistische zorg. Je betaalt geen eigen bijdrage.