Complexe psychische problemen? De psycholoog of psychiater helpt je verder
Als je een aantal mentale aandoeningen tegelijk hebt, spreken we van complexe psychische problemen. Dan is de Basis Geestelijke Gezondheidszorg (Basis GGZ) meestal niet voldoende om deze het hoofd te kunnen bieden. Een psycholoog of psychiater kan je verder helpen.
Welke zorg is mogelijk?
Voor complexe psychische problemen krijg je Gespecialiseerde GGZ. Je kent dit misschien als tweedelijns GGZ. Je wordt dan behandeld door bijvoorbeeld een (klinisch) psycholoog, een psychiater of een psychotherapeut. Soms is een opname in een kliniek nodig (een klinische behandeling). Meestal volstaat een behandeling waarbij je thuis blijft wonen en per dag of dagdeel wordt behandeld. Dit is een ambulante behandeling.
-
Degene die je verzorgt is jonger dan 18 jaar
Hoe regel je Gespecialiseerde GGZ voor kinderen?
Gespecialiseerde GGZ voor kinderen tot 18 jaar loopt via de Jeugdwet. De gemeente is verantwoordelijk voor de uitvoering hiervan. We vertellen graag welke stappen je moet nemen om het aan te vragen.
Wie betaalt de rekening?
De specialistische GGZ wordt betaald vanuit de Jeugdwet. Soms moet je helaas een gedeelte van de kosten zelf betalen. Dit is de zogenaamde eigen bijdrage.
-
Degene die je verzorgt is 18 jaar of ouder
Hoe regel je Gespecialiseerde GGZ voor volwassenen?
Specialistische GGZ zonder opname regel je via de zorgverzekeraar. Lees de details in onze Vergoedingenwijzer.
Specialistische GGZ die gepaard gaat met een opname in een instelling regel je ook via je zorgverzekeraar. In dit geval heb je een verwijsbrief nodig van je specialist waarin staat wat je beperkingen zijn en waarom opname nodig is. Heeft de opname spoed? Dan is zo’n verwijsbrief niet nodig. Lees de ins en outs in onze Vergoedingenwijzer.
Is de zorgverzekering niet bij OHRA afgesloten? Neem dan contact op met je zorgverzekeraar. Zij helpen je graag verder.
Wie betaalt de rekening van een behandeling zonder opname?
Gespecialiseerde GGZ zonder opname wordt vergoedt door de zorgverzekering. Er geldt geen eigen bijdrage, maar wel een eigen risico. Of je de rekening volledig vergoed krijgt hangt af voor welke zorgverlener je kiest: kies je voor een gecontracteerde zorgverlener? Dan vergoeden wij de rekening volledig. Kies je voor een niet gecontracteerde zorgverlener? Dan betalen wij 75% van de rekening, waarbij wij rekening houden met het maximum tarief. Bekijk alle informatie in onze Vergoedingenwijzer.
Is de zorgverzekering niet bij OHRA afgesloten? Neem dan contact op met je zorgverzekeraar. Zij helpen je graag verder.
Wie betaalt de rekening van een behandeling met opname?
Word je opgenomen? Dan vergoedt de zorgverzekeraar de kosten voor de eerste 3 jaar. Er geldt geen eigen bijdrage, maar wel een eigen risico (vanaf 18 jaar). Of je de rekening volledig vergoed krijgt hangt af voor welke zorgverlener je kiest: kies je voor een gecontracteerde zorgverlener? Dan vergoeden wij de rekening volledig. Kies je voor een niet gecontracteerde zorgverlener? Dan betalen wij 75% van de rekening, waarbij wij rekening houden met het maximum tarief. Bekijk alle informatie in onze Vergoedingenwijzer.
Is de zorgverzekering niet bij OHRA afgesloten? Neem dan contact op met je zorgverzekeraar. Zij helpen je graag verder.
Heb je na deze 3 jaar nog langer Gespecialiseerde GGZ nodig? Dan vergoedt de Wet Langdurige Zorg (de Wlz) de kosten vanaf dat moment. Je zorgverlener houdt voor je bij of de 3 jaar bereikt zijn. Dit hoef je dus niet zelf te doen.