Vergoeding huisartsenzorg

Hier vind je alle informatie over de vergoeding voor huisartsenzorg. Een huisarts is de eerste bij wie je je meldt met vragen over jouw gezondheid. De huisarts luistert naar jouw klachten en stelt een diagnose. Dit betekent dat hij vaststelt wat er met je aan de hand is. De huisarts behandelt je en helpt je bij het voorkomen van ziekte. Hij kan je ook doorverwijzen naar een andere arts. De huisarts kan ook jouw bloed of ontlasting laten onderzoeken in een laboratorium.

Heb je ’s avonds, ’s nachts, in het weekend of op een feestdag een dokter nodig? Jouw huisarts is aangesloten bij een huisartsenpost. Daar kun je dan terecht.

Vergoeding voor huisartsenzorg in het kort

  • Basisverzekering: ja
  • Eigen risico: nee niet voor hulp door de huisarts. Maar wel voor geneesmiddelen en bloedonderzoek (vanaf 18 jaar)
  • Eigen bijdrage: nee
  • Toestemming nodig: nee
  • Verwijzing nodig: nee

Wil je de details weten over de vergoeding voor huisartsenzorg vanuit de OHRA Zorgverzekering? Bekijk dan de veelgestelde vragen.

Veelgestelde vragen over de vergoeding voor huisartsenzorg

  • Wat krijg ik vergoed vanuit de basisverzekering in 2024?

    Je krijgt het bezoek aan of van de huisarts volledig vergoed uit de basisverzekering. OHRA heeft met alle huisartsen in Nederland afspraken gemaakt over de kwaliteit en prijzen.

    Laboratoriumonderzoek

    Vindt de huisarts een laboratoriumonderzoek noodzakelijk? Bijvoorbeeld om jouw bloed of ontlasting te laten onderzoeken? Dan ontvang je daarvoor een vergoeding vanuit de basisverzekering. Deze vergoeding krijg je als dit onderzoek wordt uitgevoerd door een laboratorium waarmee we afspraken hebben gemaakt over kwaliteit en prijzen. Voor dit onderzoek heb je wel een eigen risico.

    Wil je zelf (preventief) jouw bloed laten onderzoeken, bijvoorbeeld voor een medische controle? Dan heb je geen verwijzing nodig van een arts. Het onderzoek wordt dan niet vergoed vanuit de basisverzekering. Je betaalt de kosten dan helemaal zelf.

  • Heb ik een eigen risico?

    Nee, je hebt geen eigen risico voor de huisarts.

    De vergoeding voor laboratoriumonderzoek vanuit de basisverzekering valt niet onder huisartsenzorg. De huisarts is wel de opdrachtgever van het onderzoek, maar het onderzoek wordt uitgevoerd en in rekening gebracht door het laboratorium.

    Je hebt hiervoor vanaf de leeftijd van 18 jaar een eigen risico. Je hebt zelf het bedrag aan eigen risico gekozen: het minimum van € 385,- of een hoger bedrag. Heb je jouw eigen risico betaald? Dan wordt deze zorg uit jouw verzekering vergoed. Het eigen risico geldt voor verzekerden vanaf 18 jaar.

    In Mijn OHRA Zorgverzekering zie je hoeveel eigen risico je nog hebt. Ook zie je hoeveel eigen risico je eventueel al hebt verbruikt.

  • Heb ik een eigen bijdrage?

    Nee, je betaalt geen eigen bijdrage voor de huisarts.

  • Waar kan ik terecht?

    Je kunt terecht bij alle huisartsen. OHRA heeft met alle huisartsen in Nederland afspraken gemaakt over de kwaliteit en prijzen. Met onze Zorgvinder vind je huisartsen en laboratoria bij jou in de buurt. Vul als zoekterm in 'Huisarts' of 'Huisartsenlaboratorium'.

  • Heb ik vooraf toestemming van OHRA nodig?

    Nee, je hebt vooraf geen toestemming van OHRA nodig.

Declareren. Lekker. Makkelijk

Declareren kan heel eenvoudig via Mijn OHRA Zorgverzekering. Of ga terug naar het vergoedingenoverzicht.

Zorgkosten declareren Terug naar vergoedingen