Vergoeding eerstelijns verblijf
Hier vind je alle informatie over de vergoeding voor eerstelijns verblijf. Als je geneeskundige zorg nodig hebt en daardoor tijdelijk niet meer thuis kunt wonen, kan jouw huisarts of specialist je laten opnemen voor zorg en opvang. Tijdens je opname krijg je huisartsenzorg, en zo nodig verpleging en verzorging. Je werkt er naar toe om weer naar huis te gaan. De duur van de opname is maximaal 3 maanden.
Vergoeding voor eerstelijns verblijf in het kort
- Basisverzekering: ja
- Eigen risico: ja vanaf 18 jaar
- Eigen bijdrage: nee
- Toestemming nodig: nee
- Verwijzing nodig: ja
Wil je de details weten over de vergoeding voor eerstelijns verblijf vanuit de OHRA Zorgverzekering? Bekijk dan de veelgestelde vragen.
Veelgestelde vragen over de vergoeding voor eerstelijns verblijf
-
Wat krijg ik vergoed vanuit de basisverzekering in 2024?
De basisverzekering vergoedt de kosten van een eerstelijns verblijf volledig. De vergoeding geldt voor het verblijf, de huisartsenzorg, de verpleging en de verzorging.
Ben je mantelzorger voor een naaste?
Bekijk dan de OHRA Zorg Assistent. We leiden je direct door het doolhof van wetten en regels en instanties waar je als mantelzorger mee te maken kunt krijgen.
-
Heb ik een eigen risico?
Voor de basisverzekering geldt vanaf 18 jaar een eigen risico. Je hebt zelf het bedrag aan eigen risico gekozen: het minimum van € 385,- of een hoger bedrag. De basisverzekering vergoedt de kosten van medische zorg boven dit eigen risico.
In Mijn OHRA Zorgverzekering zie je hoeveel eigen risico je nog hebt. Ook zie je hoeveel eigen risico je eventueel al hebt verbruikt.
-
Heb ik een eigen bijdrage?
Nee, voor een eerstelijns verblijf betaal je geen eigen bijdrage.
-
Waar kan ik terecht?
De arts die je laat opnemen weet waar je terecht kunt voor eerstelijns verblijf. Dit kan bijvoorbeeld een speciale afdeling van een verpleeghuis zijn. Er zijn ook ziekenhuizen met 'huisartsenbedden'. Er is in ieder geval 24 uur per dag een verpleegkundige beschikbaar.
Ga je naar een niet-gecontracteerde zorginstelling? Wij vergoeden de rekening van zorgverleners volledig. Een enkele keer krijgen wij een rekening van een zorgverlener die onredelijk hoog is. De wet bepaalt dat wij deze rekening niet mogen vergoeden. Gelukkig komt dit bijna nooit voor.
-
Heb ik vooraf toestemming van OHRA nodig?
Nee, je hebt geen toestemming nodig.
Declareren. Lekker. Makkelijk
Declareren kan heel eenvoudig via Mijn OHRA Zorgverzekering. Of ga terug naar het vergoedingenoverzicht.