Zit- en ligorthesen

Een ligorthese of een zitorthese is een soort harnas. Het helpt je om op een bepaalde manier te zitten of te liggen als jouw lichaam dat zelf niet (meer) kan. Zit- en ligorthesen zijn orthesen voor jouw rug of buik. Deze moeten minstens metaal of kunststof hebben als verstevigend materiaal, zodat ze niet kunnen buigen. Een orthese kan op maat voor je gemaakt worden of je krijgt een standaardmodel.

Vergoeding voor zit- en ligorthesen

  • Wat krijg ik vergoed vanuit de basisverzekering in 2023?

    Krijg je van jouw specialist een zit- of ligorthese die je tijdelijk gaat dragen? Dan vergoedt de basisverzekering alle kosten. Het ziekenhuis regelt alles.

    Krijg je een zit- of ligorthese die je waarschijnlijk altijd zult moeten blijven dragen? Dan betaalt OHRA alle kosten als je aan 2 voorwaarden voldoet:

    • Je hebt een verklaring van een medisch specialist waarin staat waarom je een zit- of ligorthese nodig hebt. Voor zit- of ligorthesen voor kinderen heb je ook een ergotherapeutisch verslag nodig
    • Je schaft de zit- of ligorthese aan bij een leverancier

    Schrijft de medisch specialist je een standaardmodel voor? Dan leen je er een van de leverancier. Deze moet je teruggeven als je een andere orthese krijgt. Wordt de orthese voor jou op maat gemaakt? Dan mag je die houden.

    Orthesen voor kinderen zijn altijd om te lenen, niet om te houden. Je komt voor vergoeding van een zit- en ligorthese in aanmerking als de orthese wordt voorgeschreven ter compensatie van een verloren gegane functie, waarbij mag worden aangenomen dat de functie niet meer herstelt.

    Als je geen goede zit- of ligorthese meer hebt, kun je nieuwe aanvragen. Hiervoor kun je rechtstreeks contact opnemen met jouw leverancier. Zit- en ligorthesen gaan normaal 2 jaar mee.

  • Heb ik een eigen risico?

    Je leent het hulpmiddel daarom betaal je geen eigen risico.

  • Heb ik een eigen bijdrage?

    Nee, je hebt geen eigen bijdrage.

  • Waar kan ik terecht?

    Een zit- of ligorthese wordt geleverd door een bedrijf dat gespecialiseerd is in medische hulpmiddelen. Vind hier een leverancier. Kijk onder ‘Zit- en ligorthesen voor volwassenen' of 'Zit- en ligorthesen voor kinderen’ voor leveranciers bij jou in de buurt.

    Een gecontracteerde leverancier vraagt om een verklaring van de medisch specialist en bekijkt namens OHRA of je aan de voorwaarden voldoet. Binnen 2 weken na jouw intake wordt de zit- of ligorthese geleverd. Met een niet gecontracteerde leverancier hebben wij geen afspraken.

  • Mag ik naar een andere leverancier?

    Je mag naar een leverancier die geen contract heeft met OHRA, maar dan zijn er 2 voorwaarden:

    • Je vraagt vooraf OHRA om toestemming
    • Je voorziet OHRA van een toelichting van de medisch specialist die jou behandelt

    Wij vergoeden de rekening van zorgverleners volledig. Een enkele keer krijgen wij een rekening van een zorgverlener die onredelijk hoog is. De wet bepaalt dat wij deze rekening niet mogen vergoeden. Gelukkig komt dit bijna nooit voor.

    Het kan wel nadelen hebben om naar een andere leverancier te gaan. Redenen hiervoor zijn:

    • Je kunt de zit- of ligorthese bij een andere leverancier niet lenen, alleen kopen
    • OHRA betaalt je alleen terug wat de huur van een orthese zou kosten
    • OHRA spreidt de terugbetaling over een aantal maanden of jaren, afhankelijk van hoe lang je de orthese gebruikt. Je moet de terugbetaling elke periode opnieuw bij OHRA aanvragen
  • Heb ik vooraf toestemming van OHRA nodig?

    Vraag je de zit- of ligorthese aan bij een leverancier waarmee OHRA een contract heeft? Dan heb je vooraf geen toestemming nodig van OHRA. Wil je de orthese lenen bij een leverancier waarmee OHRA geen contract heeft? Vraag dan altijd wel eerst toestemming aan OHRA.

  • Hoe vraag ik om toestemming?

    Heeft de leverancier van jouw keuze geen contract met OHRA? Dan vraag je schriftelijk om toestemming. Je stuurt hiervoor de volgende documenten naar OHRA:

    • Een brief van de medisch specialist die de zit- of ligorthese voorschrijft. In die brief moet staan welke beperkingen je hebt en waarom je de orthese nodig hebt
    • Als de aanvraag voor een kind is: een verslag van een ergotherapeut over de beperkingen van het kind als aanvulling op de brief van de specialist
    • Een prijsopgave voor de zit- of ligorthese. Die vraag je aan bij de leverancier
    • Een brief van jezelf aan OHRA. Zet in jouw brief:
      - je relatienummer
      - je naam, adres en woonplaats
      - je geboortedatum
      - hoe lang je verwacht de orthese nodig te hebben
      - de naam van de leverancier van de orthese
      - welke orthese je precies wilt

    Stuur de documenten naar:

    OHRA
    t.a.v. Medische Beoordelingen
    Postbus 4172
    5004 JD Tilburg

Declareren. Lekker. Makkelijk

Declareren kan heel eenvoudig via Mijn OHRA Zorgverzekering. Of ga terug naar het vergoedingenoverzicht.

Zorgkosten declareren Terug naar vergoedingen