Second opinion
Als je twijfelt over een diagnose of behandeling, kun je extra advies inwinnen. Je gaat dan naar een andere arts of medisch deskundige dan degene bij wie je onder behandeling bent. Dat heet een second opinion (tweede mening).
De second opinion is bedoeld om je zo goed mogelijk te informeren, voordat je een beslissing neemt over een behandeling. Of als je denkt dat de diagnose niet helemaal goed is. De tweede deskundige geeft alleen zijn mening. Hij of zij neemt de behandeling niet over.
Vergoeding voor een second opinion
-
Wat krijg ik vergoed vanuit de basisverzekering in 2023?
De basisverzekering vergoedt een second opinion. Je hebt per aandoening recht op de vergoeding van de kosten voor een second opinion.
Maar OHRA vergoedt niet de kosten van:
- Een second opinion over de mate waarin je arbeidsongeschikt bent
- Bepaalde onderzoeken die al uitgevoerd zijn, bijvoorbeeld het maken van een röntgenfoto of MRI-scan. Laat je zo’n onderzoek bij een second opinion opnieuw doen? Dan worden de kosten daarvan dus niet vergoed
- Het opvragen van een medisch dossier is niet overal gratis. De kosten kunnen verschillen per zorgverlener en deze krijg je niet vergoed
Meer weten over het regelen van zorg?
Bekijk dan het speciale informatieblok Zorg regelen met uitgebreide informatie over hoe OHRA helpt bij bijvoorbeeld een ziekenhuisbehandeling (inclusief handige vragenlijst), wachtlijstbemiddeling of een second opinion.
-
Heb ik een eigen risico?
Voor de basisverzekering geldt een eigen risico. Je hebt zelf het bedrag aan eigen risico gekozen: het minimum van € 385,- of een hoger bedrag. De basisverzekering vergoedt de kosten van medische zorg boven dit eigen risico.
In Mijn OHRA Zorgverzekering zie je hoeveel eigen risico je nog hebt. Ook zie je hoeveel eigen risico je eventueel al hebt verbruikt.
-
Heb ik een eigen bijdrage?
Nee, voor een second opinion betaal je geen eigen bijdrage.
-
Waar kan ik terecht?
Je kiest zelf (of in overleg met jouw behandelend arts) de arts van wie je een second opinion wilt. Vind hier een zorgverlener bij jou in de buurt. Je kunt jouw selectie verfijnen op arts/medisch specialist.
-
Heb ik vooraf toestemming van OHRA nodig?
Je hebt geen toestemming nodig van OHRA. Voor een second opinion heb je wél een aparte verwijzing nodig van de huisarts, medisch specialist of verpleegkundig specialist bij wie je onder behandeling bent.
Declareren. Lekker. Makkelijk
Declareren kan heel eenvoudig via Mijn OHRA Zorgverzekering. Of ga terug naar het vergoedingenoverzicht.