Een persoonlijke machtiging. Hoe werkt dat?
Soms wil je een ander jouw zaken rondom je zorgverzekering laten regelen. Gewoon, omdat dat wat makkelijker is. Omdat het vaak gaat om privacygevoelige zaken, moet dat eerst even formeel geregeld worden. Dat kan met een persoonlijke machtiging. We leggen je graag uit wat de mogelijkheden zijn, hoe het werkt en hoe je het regelt.
Goed om te weten
Bij het afgeven van een persoonlijke machtiging, kan degene die de volmacht verleent nog steeds zelf alles rondom de zorgverzekering zelf regelen. Bijvoorbeeld via de Mijn Omgeving om te wijzigen of te declareren, of bij vragen aan ons Contactcenter. Kijk snel hieronder voor meer informatie.
-
Wie kan gemachtigd worden?
Er zijn meerdere personen die gemachtigd kunnen worden om de belangen rondom de zorgverzekering van een ander te behartigen. Dit kan bijvoorbeeld een meerderjarige kind zijn voor een ouder, de partner. Of een budgetbeheerder die de financiële zaken van iemand behartigt.
Maar ook je kind van 16 tot 18 jaar kan jou als ouder machtigen om persoonlijke informatie in te zien in Mijn OHRA Zorgverzekering en diens belangen te behartigen. Omwille van de privacy van je kind heeft de overheid bepaald dat de ouders alleen de polisgegevens mag inzien. Inzicht in de medische gegevens zoals behandelingen en facturen, zijn afgeschermd in Mijn OHRA Zorgverzekering. In overleg met je kind kan deze een persoonlijke machtiging geven zodat je ook de medische gegevens kunt inzien.
-
Welke soorten persoonlijke machtiging zijn er?
Er zijn 3 soorten persoonlijke machtiging voor de zorgverzekering:
- een persoonlijke machtiging voor financiële gegevens
- een persoonlijke machtiging voor medische gegevens
- een combinatie: een persoonlijke machtiging voor financiële én medische gegevens
Bekijk goed welke vorm van persoonlijke machtiging het beste bij de situatie past.
Meerdere persoonlijke machtigingen en meerdere belangenbehartigers
- Wij kunnen 2 persoonlijke machtigingen tegelijk afgeven: een voor de medische gegevens en een voor de financiële gegevens;
- Iemand kan meerdere belangenbehartigers tegelijk hebben. Bijvoorbeeld een belangenbehartiger voor de medische gegevens en een andere belangenbehartiger voor de financiële gegevens. Wij kunnen de post echter maar naar één belangenbehartiger sturen. Op het aanvraagformulier Persoonlijke machtiging (pdf) kan worden aangegeven welke belangenbehartiger van ons de correspondentie ontvangt.
-
Een persoonlijke machtiging aanvragen
Download het formulier Persoonlijke machtiging en vul dit in
- Download het formulier Persoonlijke machtiging (pdf) voor de OHRA Zorgverzekering.
- Vul het formulier samen in: de machtiginggever en de gemachtigde.
- Stuur of mail het volledig ingevulde en ondertekende formulier.
- Opsturen per post: OHRA: Antwoordnummer 60220, 5000 VB Tilburg (een postzegel is niet nodig).
- Of verstuur per e-mail: extra-info@ohra-zorg.nl.
- Wij verwerken de aanvraag binnen 10 werkdagen. We sturen geen bevestiging.
Let op
- Wordt iemand door meerdere personen gemachtigd? Bijvoorbeeld het meerderjarig kind van beide ouders, vul dan per gemachtigde persoon een formulier in.
- Is de machtiginggever niet in staat om de persoonlijke machtiging te ondertekenen? Neem dan contact met ons op.
- Beantwoord alle vragen en onderteken beide. Anders kunnen wij het formulier niet in behandeling nemen.
-
Onze post/mail naar de gemachtigde
Op het aanvraagformulier Persoonlijke machtiging (pdf) kan worden aangegeven dat de gemachtigde post/mail van ons ontvangt. Deze keuze kan later altijd nog worden aangepast door ons een ondertekende brief te sturen. Verandert het (email)adres van de belangenbehartiger? Geef dit dan schriftelijk aan ons door met een ondertekende brief.
Zijn er meerdere belangenbehartigers tegelijk? Bijvoorbeeld een belangenbehartiger voor de medische gegevens en een andere belangenbehartiger voor de financiële gegevens. Wij sturen wij de post/mail naar één belangenbehartiger sturen. In het formulier kan worden aangegeven wie van ons de post/mail ontvangt.
-
Als de gemachtigde contact met ons opneemt
Zodra wij het aanvraagformulier Persoonlijke machtiging (pdf) hebben verwerkt (binnen 10 werkdagen) is dat bekend bij ons Contactcenter. In dit geval kunnen wij alle gegevens waarvoor de gemachtigde gemachtigd is (medische en/of financiële zaken) zonder problemen rondom privacy bespreken.
-
Een rekening indienen en wijzigingen doorgeven
Een rekening indienen
Een gemachtigde kan géén rekeningen indienen. Dit moet de verzekerde zelf doen. Gelukkig worden veel rekeningen rechtstreeks door de zorgverlener bij OHRA ingediend.
Een wijziging doorgeven
De gemachtigde en de machtigingsgever mogen allebei (persoonlijke) wijzigingen doorgeven. Met een persoonlijke machtiging kunnen wijzigingen niet direct online worden doorgegeven via Mijn OHRA Zorgverzekering. Hiervoor moet namelijk worden ingelogd met een DigiD-code die persoonsgebonden is. Deel nooit een persoonlijke DigiD-code met een ander! Kijk bij DigiD hoe je als gemachtigde een persoonlijke code kan aanvragen. Uiteraard kunnen wijzigingen ook via ons Contactcenter worden doorgegeven.
-
Een persoonlijke machtiging intrekken
Een persoonlijke machtiging kan eenvoudig met een ondertekende brief worden ingetrokken. Vanaf dat moment kunnen wij geen privacygevoelige zaken meer met de voormalige gemachtigde delen.
-
Uitzondering: curatele, bewind en mentorschap
Een persoonlijke machtiging is iets anders dan curatele, bewind en mentorschap. In die laatste drie gevallen gelden andere regels. Ben je curator, bewindvoerder of mentor van een van onze klanten met een zorgverzekering? Dan kun je je bij ons laten registreren. Dit doe je via een ondertekende brief met een kopie van de rechterlijke uitspraak. Vermeld ook je (email) adres als je de post/mail van ons wilt ontvangen. Stuur of mail je ondertekende brief met bijlage naar:
- Opsturen per post: OHRA: Antwoordnummer 60220, 5000 VB Tilburg (een postzegel is niet nodig).
- Versturen per e-mail: extra-info@ohra-zorg.nl.
Ben je curator, bewindvoerder of mentor van een van onze klanten met een schadeverzekering? Hier lees je er meer over.
Wil je meer weten over curatele, bewind en mentorschap en hoe je dit regelt?
Hier lees je er meer over.